to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 26.05.2017

Οικονομία

Γ. Σταθάκης: Αλλαγές στην κλίμακα χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (βίντεο)

Αλλαγές στην κλίμακα χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.


Αλλαγές στην κλίμακα χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

«Η χρεώση του ρεύματος θα γίνεται πιο ομαλά» είπε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, καθώς σήμερα οι τιμές χρέωσης είναι προοδευτικές με χαμηλή χρέωση έως 1500 κιλοβατώρες, ενώ όταν ξεπεραστεί το όριο ολόκληρη η κατανάλωση επιβαρύνεται με το τιμολόγιο της νέας κλίμακας.

Λόγω του «σκληρού χειμώνα» πολλά νοικοκυριά ξεπέρασαν το όριο των 1500 KW και βρέθηκαν αντιμέτωπα με υψηλότερες χρεώσεις είπε ο κ. Σταθάκης, για να προσθέσει πως η διόρθωση για τη χρέωση στις ΥΚΩ θα ισχύσει από τον επόμενο χειμώνα.

Ο κ. Σταθάκης μίλησε μάλιστα για τη ραγδαία μείωση στις ΥΚΩ, όταν προχωρήσει η διασύνδεση της Κρήτης.

Διαβεβαίωσε επίσης πως δεν θα υπάρξει αύξηση στο νερό, σημειώνοντας πως η χώρα εκπλήρωσε την ευρωπαϊκή της υποχρέωση να γνωρίζει πως καταναλώνεται το νερό, αλλά δεν έχει υποχρέωση για αυξήσεις.

«Δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια του νερού, καθώς απετράπη στη διαπραγμάτευση ο πράσινος φόρος που ζητήθηκε από τους δανειστές, είπε συγκεκριμένα.

Δεν θα δεχθούμε λύση που δεν θα διασφαλίζει τη χώρα

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση μια λύση που δεν οδηγεί τη χώρα σε έναν ασφαλή διάδρομο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα άλλης ερμηνείας στη συμφωνία του Μαϊου του 2016.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση αυτή τη συμφωνία εφαρμόζει στην οποία είναι πακέτο και τα δύο. Δηλαδή τα μέτρα για το 2019-2020 και τα μέτρα για το χρέος. Παρέπεμψε μάλιστα στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα πάρουμε μέτρα χωρίς λύση για το χρέος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι στις 15 Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για εμάς γιατί θέλουμε τη συμφωνία για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά είναι καταληκτική ημερομηνία και για το ΔΝΤ. Αν δεν θελήσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει η Γερμανία να πάει στο κοινοβούλιο της.

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού αλλά μέχρι το σημείο εκείνο που θα διασφαλίζεται ο κ. Ντράγκι στα τέλη Ιουνίου να μπει η χώρα στο QE.» εξήγησε ότι οποιοσδήποτε άλλος συμβιβασμός δεν εμπεριέχει αυτό το κριτήριο διαιωνίζει την ανασφάλεια για τη χώρα.

«Η απόφαση του προηγούμενου Eurogroup ήταν σαφής ότι με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα παρθούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι «υπάρχει μια συμφωνία των περισσότερων θεσμών ότι υπάρχει μια συμφωνία που είναι όσα έκανε η Ελλάδα και το επικύρωσε με την ψηφοφορία στη Βουλή και αυτό πάει πακέτο με το χρέος και τα μέτρα διευθέτησής του. Αυτό ήταν η προηγούμενη συμφωνία του Eurogroup.»

Υπενθύμισε ότι το Μάιο του 2016 συμφωνήθηκαν 3 πακέτα μέτρων για το χρέος, τα βραχυπρόθεσμα που τα πήραμε πριν το Δεκέμβρη, τα μεσοπρόθεσμα που πάνε με την β’ αξιολόγηση και τα μακροπρόθεσμα αν χρειαστούν για μετά το πρόγραμμα. Τα μακροπρόθεσμα δεν είναι συγκεκριμένα αλλά ένας μηχανισμός γενικά αν συμβούν έκτακτα οικονομικά γεγονότα.

Τέλος σχολιάζοντας την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, είπε:

«Είναι σοκαριστικό ότι μιλάμε για έναν πρώην πρωθυπουργό μια προσωπικότητα με διεθνές κύρος και ένα μετριοπαθή άνθρωπο» σχολίασε την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και πρόσθεσε ότι «κανένα πολιτικό άλλοθι δεν υπάρχει στην τρομοκρατία».

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και την Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)