to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 08.09.2020

Πολιτική

Γ. Σαρακιώτης προς στελέχη της Ν.Δ.: «Αβλαβώς… επιβλαβείς!»

Οι συνεχείς δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., τα οποία μάλιστα έχουν και πανεπιστημιακή κατάρτιση επί ζητημάτων Δικαίου, περί «αβλαβούς διέλευσης» του Oruc Reis μόνο προβληματισμό προκαλούν.


Οι συνεχείς δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., τα οποία μάλιστα έχουν και πανεπιστημιακή κατάρτιση επί ζητημάτων Δικαίου, περί «αβλαβούς διέλευσης» του Oruc Reis μόνο προβληματισμό προκαλούν. Προβληματισμό για το ζήλο τους να «κάνουν το άσπρο μαύρο» και να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και την εμπόλεμη κατάσταση, η οποία επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας νοτίως του Καστελορίζου.

Χθες ακούσαμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη να διατυπώνει τη θέση ότι «το Oruc Reis μαζί με τον τουρκικό στόλο δηλώνουν ότι θα παραβιάσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά δεν τα παραβιάζουν», ενώ σήμερα ο Βουλευτής της Ν.Δ. και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κ. Συρίγος περιέγραψε στο ίδιο μήκος κύματος πόσο πολύ ενοχλείται ακόμη και όταν ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται σε τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτά του Σουνίου. Επιχειρηματολόγησε ότι στη διεθνή δικαιοταξία υπάρχει ο κανόνας της αβλαβούς διέλευσης, δηλαδή η δυνατότητα ακόμη και πολεμικού πλοίου να διέρχεται έως και την αιγιαλίτιδα ζώνη ενός άλλου κράτους.

Αφού αντιπαρέλθω την αποσιώπηση του γεγονότος ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα «μη παραβίασης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας όπως επιμένουν ορισμένα στελέχη της Ν.Δ., ας μου επιτραπεί να σταθώ στο προαναφερθέν νομικό επιχείρημα. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και μεταξύ άλλων προνοιών, η διέλευση πολεμικού πλοίου θεωρείται αβλαβής, όταν δεν απειλεί την κυριαρχία του παράκτιου κράτους, κινείται με σταθερή ταχύτητα, δεν ασκεί ή δε χρησιμοποιεί βία, τα υποβρύχια πλέουν στην επιφάνεια των χωρικών υδάτων κ.ο.κ..

Σε πόσα από τα παραπάνω υπακούει η Τουρκία και ο πολεμικός στόλος, που συνοδεύει το Oruc Reis; Η αλήθεια ειπώθηκε από τον – πρώην πλέον – Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλο, αλλά προφανώς δεν εξυπηρετούσε το κυβερνητικό αφήγημα της αδράνειας. Πρόκειται για τον ορισμό του στρουθοκαμηλισμού, ο οποίος χωρίς αμφιβολία στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην απέναντι πλευρά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)