to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 27.05.2015

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: Βούλησή μας η συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου

«Επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα απελευθερώνει και την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία» τόνισε συνέντευξη κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Σακελλαρίδη στα Παραπολιτικά 90,1


Αναλυτικότερα, σχεδικά με την επίτευξη συμφωνία με τους θεσμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «πιστεύω είμαστε κοντά. Σήμερα στις Βρυξέλλες γίνεται η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο του Brussels Group, όπου θα μπούμε στη διαδικασία να συζητήσουμε τα όποια ανοιχτά θέματα υπάρχουν, με διάθεση από όλες τις πλευρές, ώστε να κλείσουν αυτά τα ζητήματα και να καταλήξουμε γρήγορα σε μία συμφωνία, η οποία θα απελευθερώνει και την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «είναι βούληση μας, αλλά και των θεσμών, να γίνει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πριν από τις 5 Ιουνίου. Όλο αυτό το οποίο έχει καλλιεργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, θα λάβει σάρκα και οστά στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που θα γίνει αποδεκτή και από ένα Eurogroup μέχρι τις 5 Ιουνίου, ώστε να κλείσουν και τα ζητήματα τα σημαντικά, τα ζητήματα της ρευστότητας, που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και ταυτόχρονα των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές.»

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «επιδιώκουμε μία ενιαία συμφωνία. Το θέμα με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με τη ρήτρα των μηδενικών ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία. Έχει να κάνει με πολύ συνολικότερα και  μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς, για λόγους που έχουν να κάνουν όχι με την επιβολή από την πλευρά του, αλλά με λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να κάνει αναλογιστικές μελέτες και με βάση αυτές να προβεί στις ανάλογες νομοθετικές ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με γνώμονα, να μην μειωθούν περαιτέρω συντάξεις, οι οποίες αποτελούν κόκκινες γραμμές». Και υπογγράμισε ότι η μείωση συντάξεων «είναι κόκκινες γραμμές που έχουν να κάνουν και με τον ορθολογισμό πάνω στη συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα, όμως, αυτά τα προβλήματα που για παράδειγμα έχουν προκληθεί και από το PSI με τη μείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, έχουν προκληθεί από την τεράστια ανεργία που έχουμε σήμερα, από τις μειώσεις στους μισθούς, που έχουν ως συνέπεια να μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Είναι προβλήματα που πρέπει να τα δούμε συνολικότερα».

Παράληλα, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις υπογράμμισε ότι «εχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και δεν προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας. Η μάχη που δίνουμε για τα εργασιακά, στην ουσία, αφορά στην κατάσταση στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Είναι προς όφελος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επέκταση και των εργοδοτών τους».

Στην συνέχεια και σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για φορολόγηση συναλλαγών από ΑΤΜ ο κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε ότι «δεν έχει σπάσει κανένα γυαλί με τον κ. Βαρουφάκη. Ίσα- ίσα που ο κ. Βαρουφάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε μια πρόταση που είχε πέσει στο  τραπέζι από την πλευρά των πιστωτών, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ευτυχές είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί. Ακόμα και το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ ενέκρινε ένα μικρό ποσό για τον ELA η αιτιολόγηση αυτού του μικρού ποσού, ήταν το γεγονός ότι έχει σταθεροποιηθεί η εκροή των καταθέσεων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Το θετικό είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί.  Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ευστάθειας και σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Είμαστε κοντά στη συμφωνία και νομίζω ότι αυτό ούτως ή άλλως θα δημιουργήσει και συνθήκες περεταίρω  σταθεροποίησης και επιστροφής των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.»

Τέλος σχετικά με τη στάση που κράτησε η πρόεδρος της Βουλής ψηφοφορία για το Δ.Σ της ΕΡΤ και  το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των  Τηλεοπτικών σταθμών τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κυρία Κωνσταντοπούλου. Η  κυρία Κωνσταντοπούλου έχει την άποψη της. Το σημαντικό είναι ότι ακόμη και η διαφωνία στην επιλογή του κυρίου Ταγματάρχη, την είχε καταστήσει σαφή και δημόσια. Επομένως, δεν είναι κάτι που  εκφεύγει ούτε της κομματικής στάσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ούτε αποτελεί καρφί και μομφή προς την κυβέρνηση. Είναι δυνατό να έχουμε διαφωνίες . Δεν θέλουμε να κουκουλώνουμε όλες τις διαφωνίες», υπετονίζοντας ότι «η κυρία Κωνσταντοπούλου στηρίζει το έργο της κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη φάση».

«Δεν θα ήθελα να σας το προσδιορίσω χρονικά. Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος υπουργός. Αρμόδιος υπουργός είναι ο κύριος Παππάς. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι σε γρήγορο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε στη ρύθμιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού πλαισίου.Έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε σκοπό να κουκουλώσουμε αυτό το ζήτημα. Θα το βάλουμε με ένα τρόπο ώστε να ρυθμίζεται το πλαίσιο και  να αποδοθούν έσοδα στο Δημόσιο» ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)