to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Σακελλαρίδης: Θετική η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, συζητήθηκε το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων (βίντεο)

"Συζητήθηκε το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων και δεν μπήκαν σε θέματα ανάλυσης και ουσίας των μεταρρυθμίσεων" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.


Ο Γ. Σακελλαρίδης τόνισε επίσης ότι παρουσιάστηκαν συγκλίσεις σε ζητήματα και ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι υπήρξε η καλή διάθεση ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος πάνω στο οποίο θα στηριχτεί και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που θα κατατεθεί στο Eurogroup.

Σε αυτές τις πέντε ώρες συζήτησης μίλησαν για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στο Πρωινό ΑΝΤ1 και για τη διαρροή της επιστολής του Αλ. Τσίπρα στους ευρωπαίους ηγέτες. Διαβεβαίωσε ότι "δεν έγινε από την Ελλάδα, ήταν εμπιστευτικού χαρακτήρα".

Η επιστολή αυτή ήταν ίδια με όσα έχουν ειπωθεί από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στη χώρα και τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι δεν έθετε κανένα δίλημμα αλλά τρόπους αντιμετώπισης πριν φτάσουμε στο σημείο της χρεοκοπίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις συγκρίσεις με την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο υποστηρίζοντας ότι "η αλήθεια είναι αυταπόδεικτη" και είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε με αντίστοιχη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο που το μόνο που είπε ήταν «ουδείς αναμάρτητος» αναφερόμενος στην αρχική αντιμνημονιακή του ρητορεία.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της Siemens σε υψηλό θεσμικό επίπεδο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από μόνο του αυτό είναι σημαντικό για την ανόρθωση της αξιοπρέπειάς του, αλλά και για τις υλικές συνέπειες που θα έχει για την ελληνική οικονομία.

Αντίστοιχα στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συζήτηση "θετική και εποικοδομητική με την κ. Μέρκελ", υπογραμμίζοντας ότι αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας και βρέθηκαν τα κοινά σημεία αναφοράς ανάμεσα στις δύο πλευρές" ενώ σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση απάντησε ότι αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις μετά το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, όπου θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις.

Σημεία των τοποθετήσεων του Γ. Σακελλαρίδη:

Απολογισμός της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο

Η συνάντηση στο Βερολίνο κρίνεται θετική. Ήταν μία σημαντική συνάντηση, στην οποία ο Πρωθυπουργός έθεσε μία σειρά από ζητήματα στη Γερμανίδα Καγκελάριο, τα οποία παρουσιάστηκαν και στη συνέντευξη τύπου.

Συζήτησαν για το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν μπήκαν σε θέματα ανάλυσης και ουσίας των μεταρρυθμίσεων. Έγιναν κάποιες γενικές τοποθετήσεις και από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού και από την πλευρά της Καγκελαρίου. Επίσης τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα. Ποια ήταν η κατάσταση με το προηγούμενο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε, ποια είναι η κατάσταση σήμερα, ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Μίλησαν επίσης, για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην Ευρωζώνη. Το σημαντικό ήταν ότι βρέθηκαν άξονες και σημεία σύγκλισης, έτσι ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί από κοινού.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε φυσικά και για τα ζητήματα του κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων και για το ζήτημα της διαπλοκής και το ζήτημα της SIEMENS και την ανάγκη να υπάρχει και δικαστική συνδρομή από τη γερμανική δικαιοσύνη σε αυτά τα ζητήματα.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, με διπλωματικό τρόπο, είπε από τη μια ότι έχει κλείσει πολιτικά το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για τη Γερμανία, αλλά μίλησε για ένα ταμείο του μέλλοντος. Άφησε με κάποιο τρόπο ανοιχτό να διαφανεί ότι υπάρχει μία συζήτηση. Είναι κάτι που απασχολεί οπωσδήποτε και τη Γερμανία και από αυτή την άποψη νομίζω ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, είναι η πρώτη φορά που τέθηκε σε τέτοιο επίπεδο από Έλληνα Πρωθυπουργό στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Πιστεύω ότι βρέθηκαν σημεία σύγκλισης και αυτό είναι το σημαντικό, έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, γύρω από αυτά τα ζητήματα και αυτό με το οποίο σίγουρα γυρνάμε στην Ελλάδα, είναι ότι πρώτα από όλα έχει αποκατασταθεί με πολύ καλό τρόπο ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, βρέθηκαν τα κοινά σημεία αναφοράς σε σχέση με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο καθένας μπορεί να συγκρίνει τη χθεσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού, ο οποίος ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο κόσμος στις πρόσφατες εκλογές, ανεξάρτητα από το αν συμπαθεί ή αν αντιπαθεί τον κ. Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ελληνική κυβέρνηση, χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, οι οποίοι τον άκουγαν να λέει αυτά τα πράγματα μέσα στο Βερολίνο. Κι αυτό – κατά την άποψή μου – από μόνο του είναι σημαντικό και για την ανόρθωση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταβαραθρωθεί, αλλά και για να μπορέσει να γεννήσει και υλικές συνέπειες, σε σχέση με την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης και να δοθεί ανάσα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Τσίπρας, δεν πήγε για να ζητήσει λεφτά από τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Δεν περίμενε δηλαδή ότι θα βγάλει ένα βαλιτσάκι η Καγκελάριος και θα του το δώσει. Αυτό που έχει γίνει σε σχέση με τη ρευστότητα και έχει σημασία, είναι αυτό το οποίο ανακοινώθηκε μετά την επταμερή, την Πέμπτη το βράδυ, ότι όταν δηλαδή η Ελλάδα παρουσιάσει αυτό το μεταρρυθμιστικό πακέτο, θα ανάψει το πράσινο φως για να απελευθερωθούν πόροι ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία.

Θα είναι μια λίστα με μεταρρυθμίσεις, η οποία δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, θα περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Δεν  πρέπει να επιβαρυνθεί η τσέπη του πολίτη, όχι για λόγους δημοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά για λόγους ορθολογισμού.

Αύξηση των εσόδων μπορεί να γίνει και χωρίς να επιβάλεις νέους φόρους. Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος στο μυαλό του και είναι τρόποι που θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μην ξεζουμίσουμε τον ελληνικό λαό.

Έχουμε μιλήσει και για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με έναν τρόπο, όμως, πολύ διαφορετικό από αυτόν που είχαμε δει ως τώρα. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ξεπούλημα.

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ας συγκρίνουν τη στάση της νέας  ελληνικής κυβέρνησης όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα από νόμους που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, πόσο σημαντικό ήταν να περάσουν τέτοιοι νόμοι ως πρώτα δείγματα γραφής, χωρίς να περιμένουμε την τυπική έγκριση από κάποιους άλλους, όπως ήταν η εμπειρία των τελευταίων χρόνων. Και ας περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης. Έχουμε την αίσθηση ότι με απόλυτη αξιοπρέπεια για τον ελληνικό λαό συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα αυτή τη διαπραγμάτευση. Κάποιοι, ενδεχομένως, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Για την επιστολή που έγινε γνωστή από τους Financial Times

Αυτή η επιστολή δεν περιείχε τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης. Αυτού του τύπου τα διλήμματα, για μας είναι ήδη απαντημένα, και ακριβώς για να μην φτάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση, να αντιμετωπίσουμε το δίλημμα να πληρώσουμε είτε μισθούς και συντάξεις, είτε να πληρώσουμε τις δόσεις προς τους πιστωτές μας, γι’ αυτό το λόγο στάλθηκε αυτή η επιστολή. Αυτή η επιστολή είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα και από αυτήν την άποψη έπρεπε κι εμείς να σεβαστούμε την εμπιστευτικότητα και γι’ αυτό δεν τη δώσαμε στα ΜΜΕ.

Σίγουρα η διαρροή δεν έγινε από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς προσπαθούμε ταυτόχρονα να ενημερώνουμε τους δημοσιογράφους και την κοινωνία για το σύνολο των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, για το τι λέμε μέσα στα Eurogroup, τι γίνεται μέσα στη Σύνοδο Κορυφής. Εγώ πάντως δεν θεώρησα, και δεν ξέρω όποιος τη διαβάζει αυτή την επιστολή, αν θεωρεί ότι είναι μια επιστολή ικεσίας. Θέτει τρόπους να αντιμετωπιστεί το δίλημμα, πριν φτάσουμε σ’ αυτό το δίλημμα. Με αυτή την επιστολή, στην ουσία, κινητοποιήθηκε μια διαδικασία, που από την προηγούμενη εβδομάδα παράγει αποτελέσματα, και αυτό είναι η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)