to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 20.02.2014

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: Ψηφοδέλτια που συμβολίζουν κοινωνικές συμμαχίες με έμπειρους στην αυτοδιοικητική δουλειά ανθρώπους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο


Δ. (Για την κατάρτιση ψηφοδελτίων) έχετε καταλήξει σε κάποια πρόσωπα που μπορείτε να μας τα πείτε;

Γ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας ανακοινώσω θα ανακοινωθούνε όμως πολύ σύντομα.

Δ. Είναι δηλαδή κόσμος και από την τοπική αυτοδιοίκηση που γνωρίζουν την δουλειά να το πω έτσι; Και ευρύτερες προσωπικότητες;

Γ. Σαφώς, σαφώς, αυτή άλλωστε είναι και η κατεύθυνση της στελέχωσης των ψηφοδελτίων μας, να είναι ψηφοδέλτια που θα συμβολίζουν κοινωνικές συμμαχίες, και ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εμπειρία μέσα από την αυτοδιοικητική δουλειά και ξέρουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις προτάσεις για να αντιμετωπιστούν.

Δ. Φαντάζομαι έχετε ξεκινήσει και τις συναντήσεις με φορείς, περιοδείες σε περιοχές κλπ. Θα ήθελα λίγο να μου πείτε καθώς περνάνε και οι μέρες και πια διαμορφώνεται καλύτερα το τοπίο και για εσάς, εάν βάζετε μερικές βασικές στοχεύσεις σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο πέραν της κεντρικής πολιτικής με βάση τις οποίες θα κινηθείτε.

Γ. Έχουμε θέσει 4 βασικούς άξονες και νομίζουμε ότι θα είμαστε και οι πρώτοι που θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας και επίσημα στις 6 Μάρτη.

Θέλουμε και μ΄ αυτό να συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την αντιπαραβολή των προγραμμάτων των υποψηφίων μπορούνε και οι πολίτες να έχουν και μια γενική εικόνα

1ος άξονας βασικός είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η κοινωνική κατάσταση, μέσα στην οποία ζουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Επομένως εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση των παιδικών σταθμών, στην ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων, στην ενίσχυση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολείων και στην ενίσχυση προφανώς των δομών αλληλεγγύης, είτε αυτές είναι του δήμου, είτε αυτές είναι από διάφορες τοπικές κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Δεύτερον, μιλάμε για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής, πώς θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε με μικρές φθηνές τεχνικές παρεμβάσεις μια σειρά από δημόσιους χώρους, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις γειτονιές της…

Δ. Αυτό είναι ένα ζήτημα που σας έχω ακούσει να το λέτε. Δηλαδή η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η διαμόρφωση των δημόσιων χώρων, είναι ένα ζήτημα που πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει και στην κατεύθυνση αντιμετώπισης προβλημάτων γκετοποίησης περιοχών…

Γ. Ασφαλώς, γιατί αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα δούμε με μια συνολικότερη οπτική. Επειδή ξέρουμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν υποβαθμισμένες περιοχές στην Αθήνα, όπου προφανώς χρειάζονται και την αστυνόμευση, χρειάζεται και άλλου τύπου πολιτική, ο Δήμος μπορεί να πάρει και άλλου είδους πρωτοβουλίες…

Για παράδειγμα, για μας έχει σημασία όλα αυτά τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, όλοι αυτοί οι ελεύθεροι χώροι να είναι ηλεκτροφωτισμένοι, να είναι λειτουργικοί, να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει να τους χρησιμοποιεί.

Δ. Πρόγραμμα πότε θα κάνετε κε Σακελλαρίδη; Αυτά που λέτε είναι γενικά, μπορεί να τα πει ο καθένας, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές  κλπ. κοινωνικές δομές, και ούτω καθεξής. Συγκεκριμένα πράγματα να πείτε, ότι εγώ θα κάνω παρέμβαση σε κάθε περιοχή, στην Ακαδημία Πλάτωνος αυτό, στην Κυψέλη το άλλο, πότε θα είναι συγκροτημένο και έτοιμο για να το δει ο πολίτης;

Γ. Σας είπα ότι στις 6 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα και πιστέψτε με, επειδή έχουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία μέσα από τη δημοτική μας παράταξη, θα είναι ένα πρόγραμμα πλήρες. Θα είναι ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, που θα ακουμπάει τα πραγματικά προβλήματα.

Δ. Ωραία. Είπαμε λοιπόν τους 2 πρώτους άξονες. Ποιος είναι ο τρίτος;

Γ. Τρίτη προτεραιότητα μας είναι πως θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την οικονομική ζωή της πόλης, πως θα μπορέσουμε, δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα των λουκέτων στο κέντρο της πόλης…

Δ. Τι λέτε γι αυτό; Τι σκέψεις κάνετε;

Γ. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι, χρειάζεται ο δήμος να αποτελέσει τον καταλύτη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι νέοι επιστήμονες, όλο αυτό το δυναμικό που υπάρχει μέσα στη πόλη, έτσι ώστε να μπορέσουν, είτε μέσα από κοινωνικούς συνεταιρισμούς, είτε μέσα από άλλες μορφές επιχειρηματικότητας, να γίνουν παραγωγικοί και χρήσιμοι.

Δ. Επειδή κάναμε το πρωί και μια αντίστοιχη κουβέντα για τον Πειραιά, εσείς ας πούμε είστε υπέρ της διαμόρφωσης προγραμμάτων συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΣΔΙΤ;

Γ. Κοιτάξτε, τα ΣΔΙΤ σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε δει και μέσα από την εμπειρία μας, ότι λειτουργούν με όρους καταχρηστικούς, ενάντια στο δημόσιο τομέα. Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις μορφές, γιατί είναι και περιορισμένοι οι πόροι του δημόσιου τομέα.

Δ. Για δώστε το παράδειγμα που λέγατε.

Γ. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι σήμερα, για παράδειγμα μηχανικοί. Εμείς πιστεύουμε ότι, μέσα από κοινωνικούς συνεταιρισμούς και με τη βοήθεια του δήμου, θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, για παράδειγμα, να δουλέψουνε για να φτιάξουμε προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, είτε στα δημόσια κτήρια, είτε στα ιδιωτικά, μέσα στο δήμο της Αθήνας. Αντίστοιχα υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι πληροφορικάριοι. Θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε, ώστε να ενισχύσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του δήμου.

Δ. Για το Μέγαρο Μουσικής τι γνώμη έχετε; Τι πρέπει να γίνει με τα χρέη;

Γ. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι, αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός επωμίζεται πάρα πολύ σημαντικά βάρη και μέσα από τη φορολογία και μέσα από τις περικοπές. Εμείς, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει και επιπλέον βάρη της τάξεως των 250 εκ. αν δεν κάνω λάθος.

Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να βάλουνε τα χρήματα αυτοί, οι οποίοι έχουνε δεχτεί επιδοτήσεις από το δημόσιο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και προφανώς, επειδή το ζήτημα του πολιτισμού είναι πάρα πολύ σοβαρό και το μέγαρο έχει επιτελέσει ένα ρόλο και για τον πολιτισμό και έχει δημιουργήσει και μια πολιτιστική υπεραξία, για μας το ζήτημα είναι πως θα μπορέσουμε και αποκεντρωμένα και στις γειτονιές της Αθήνας…

Δ. Να μην πληρώσουμε πάντως εσείς λέτε το δημόσιο ταμείο το μέγαρο, αυτό λέτε.

Γ. Σε καμία περίπτωση, γιατί αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός ήδη έχει πληρώσει πάρα πολλά. Πρέπει να βρεθούνε τα χρήματα από αυτούς οι οποίοι έχουνε μέσα από τις επιδοτήσεις ενισχυθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Και ξέρετε, και το μέγαρο έχει επεκταθεί εις βάρος δημόσιου και ελεύθερου χώρου, το Πάρκο Ελευθερίας, το οποίο στην ουσία έχει θυσιαστεί για να γίνει και η επέκταση του μεγάρου.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)