to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 31.01.2020

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Γ. Σακελλαρίδης: Παράνομη η αποτροπή προσφύγων και η ΝΔ το ξέρει (ηχητικό)

Στο Κόκκινο μίλησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με αφορμή τον φράκτη που θέλει η κυβέρνηση να τοποθετήσει σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λέσβο.


Ουσιαστικά η ΝΔ επιδιώκει να βρει νόμιμους τρόπους για να εφαρμόσει μια πρακτική η οποία είναι παράνομη, όπως είναι η αμφισβήτηση του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων αυτών να μπορούν να έχουν εδαφική πρόσβαση έτσι ώστε να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου, εξήγησε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με αφορμή τον φράκτη που θέλει η κυβέρνηση να τοποθετήσει σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λέσβο.

Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Σακελλαρίδης εξήγησε ότι προκαλούνται πολλά ερωτήματα από αυτήν την κίνηση με τον φράκτη και ότι αυτό εντάσσεται σε μια λογική αποτροπής των προσφυγικών αφίξεων από την πλευρά της Τουρκίας και ξέρουμε πολύ καλά ότι και με τη συνθήκη της Γενεύης και το θεμελιωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες δίκαιο η έννοια της ενεργειακής αποτροπή με αστυνομικούς, λιμενικούς είναι κάτι το παράνομο και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο επομένως προσπαθεί με άλλους τρόπους δηλαδή με τον φράκτη δημιουργώντας συνθήκες παθητικής αποτροπής. Ουσιαστικά η ΝΔ επιδιώκει να βρει νόμιμους τρόπους για να εφαρμόσει μια πρακτική η οποία είναι παράνομη, όπως είναι η αμφισβήτηση του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων αυτών να μπορούν να έχουν εδαφική πρόσβαση έτσι ώστε να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου.

Για το αν επιχειρησιακά ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να υλοποιηθεί και να αποτελέσει παράγοντας αποτροπής εξήγησε ότι «η υπόθεση μπάζει από παντού. Εμείς δεν είμαστε να μπούμε σε μια λογική ως Διεθνής Αμνηστία να πούμε αν ένα τέτοιο μέτρο θα είναι αποτελεσματικό ή όχι πρώτα από όλα γιατί διαφωνούμε με την όλη λογική και φιλοσοφία αυτού του μέτρου και από τη δική μας την πλευρά το καταγγέλλουμε ως ένα μέτρο το οποίο εντάσσεται σε μια λογική περαιτέρω καταστρατήγησης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Μάλιστα επισήμανε ότι βλέπουμε από τη μια η προκήρυξη που έγινε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μιλάει για πλωτό φράγμα για μέδουσες και άλλες αστείες δικαιολογίες ενώ ο Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε για ποιο σκοπό το θέλουν.

Μάλιστα ο κ. Σακελλαρίδης αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν στον φράχτη – το κόστος του οποίου θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό – που θα τοποθετηθεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σταματήσει μπροστά μια βάρκα και εκπέμπει εκεί σήμα κινδύνου δεν θα προστρέξουν οι ελληνικές αρχές και οι υπηρεσίες διάσωσης για να σώσεις αυτούς τους ανθρώπους; Δεν θα πρέπει το ελληνικό Λιμενικό να είναι αυτό που θα ρυμουλκήσει αυτές τις βάρκες και να τις φέρει στα ελληνικά νησιά; Και εκεί αυτοί οι άνθρωποι και πάλι θα ζητήσουν άσυλο, εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)