to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 31.03.2014

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: «Η Ανοιχτή Πόλη δεν θα επιτρέψει την παραχώρησή των Προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ»

Έναν περίπατο στις μνήμες, στην Ιστορία και στην αρχιτεκτονική κληρονομία, που κρύβονται πίσω από την εικόνα της υποβάθμισης, πραγματοποίησε η Ανοιχτή Πόλη το μεσημέρι της Κυριακής.


Ιστορία δεν είναι μόνο τα κτίρια, ιστορία είναι και οι ζωές των ανθρώπων, που πέρασαν και ζουν στο των Προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Έναν περίπατο στις μνήμες, στην Ιστορία και στην αρχιτεκτονική κληρονομία, που κρύβονται πίσω από την εικόνα της υποβάθμισης, πραγματοποίησε η Ανοιχτή Πόλη το μεσημέρι της Κυριακής. Την ξενάγηση ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Ευταξιόπουλος και Σταύρος Σταυρίδης και η συμμετοχή σε αυτή – κυρίως νέων – αποτέλεσε μήνυμα αντίστασης και αισιοδοξίας.
 
Οι οκτώ πολυκατοικίες, και τα 288 διαμερίσματα, έχουν στεγάσει εκατοντάδες ανθρώπινες ιστορίες ξεριζωμένων της μικρασιατικής καταστροφής. Στους τοίχους υπάρχουν ακόμα τα σημάδια της σύγκρουσης του Δεκέμβρη.
 
Ο Σταύρος Σταυρίδης προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση στοιχείων, που αφορούν τόσο στην ιστορία των κτιρίων και τις στεγαστικές ανάγκες, που κάλυψαν με τον ερχομό των προσφύγων από τη Μ. Ασία, όσο και το χρονικό της εγκατάλειψης, των σχεδίων για την εκποίησή τους και το κίνημα, που αναπτύχθηκε για τη σωτηρία τους. O Δημήτρης Ευταξιόπουλος μίλησε για την ένταξή τους και τη λειτουργία τους από την κατασκευή τους μέχρι σήμερα στο αστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
 
Τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής παράδοσης της πόλης και μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η ιστορία της Αθήνας δεν πωλείται.
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος Γαβριήλ Σακελλαρίδης με το τέλος της περιήγησης δήλωσε:

«Η Ανοιχτή Πόλη με όλα τα μέσα δεν θα επιτρέψει την παραχώρησή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο γιατί είναι δημοτική περιουσία, αλλά γιατί έχει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίησή τους μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα Προσφυγικά θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν μέσα από ένα σχέδιο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, που ξεκινάει από τα Κουντουριώτικα στους πρόποδες του Λυκαβηττού και καταλήγει πίσω από το νοσοκομείο «Ελπίς», στην οδό Κεδρηνού. Θα αξιοποιηθούν ως Μουσείο Ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ως χώροι κοινωνικής κατοικίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ως ξενώνες φιλοξενίας των ασθενών του «Αγίου Σάββα» και των συγγενών τους, όταν έρχονται για βραχεία νοσηλεία. Μια τέτοια ανάπλαση, θα συνδυαστεί με μέτρα προστασίας του δικαιώματος στην κατοικία για τους ανθρώπους που κατοικούν σήμερα στα προσφυγικά, καθώς διανύουμε μία περίοδο, που το δικαίωμα στην στέγη απειλείται από πολλές πλευρές. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Το σχέδιο καταστροφής των Προσφυγικών δεν θα περάσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)