to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:37 | 24.03.2019

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Μητσοτάκης ηγείται της προσπάθειας να παραδοθούν και πάλι τα κλειδιά της χώρας στην παρασιτική ελίτ

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης επικρίνει τη ΝΔ και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με αιχμή τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζοντας τους εθνική απερισκεψία και επικινδυνότητα.


Την πεποίθηση ότι η χώρα ζει ήδη μια σημαντική πολιτική αλλαγή, αυτή της μεταμνημονιακής Ελλάδας, εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης. Και επικρίνει τη ΝΔ και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με αιχμή τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζοντας τους εθνική απερισκεψία και επικινδυνότητα.

Δηλώνει "παρών" στη μεγάλη προσπάθεια των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το εάν του έχει ζητηθεί να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου έχει προταθεί κάτι πολύ σημαντικότερο. Σημαντικότερο και απολύτως τιμητικό με βάση τον προσωπικό πολιτικό κώδικα αξιών μου. Μου έχει προταθεί να είμαι παρών-και είμαι παρών από την αρχή, από πέρυσι τέτοια εποχή-στη συνδιαμόρφωση της προοδευτικής συμμαχίας, ουσιαστικά στην κατά τη γνώμη μου, επαναθεμελίωση της μεταμνημονιακής προοδευτικής παράταξης» τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Και προσθέτει με νόημα «αποτελεί για εμένα πολιτικό σκοπό ζωής να καταγραφώ ανάμεσα σε εκείνους που εργάστηκαν για την ενότητα της προοδευτικής παράταξης κι όχι ανάμεσα σε εκείνους που την υπονόμευσαν καθοδηγούμενοι από τη διαπλοκή, αναγορεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο αντί για τη ΝΔ». 

Ο κ. Ραγκούσης κρατά σαφείς αποστάσεις από τις τελευταίες επικριτικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη περί της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι από κάθε άποψη απολύτως λανθασμένη η συγκεκριμένη τοποθέτηση» και εξηγεί: «Ο βασικότερος λόγος είναι ότι πρόκειται για κοινωνική πολιτική που πηγάζει από πραγματικά πλεονάσματα-όχι από λογιστικά-και κυρίως όχι από ελλείμματα. ... Ο δεύτερος βασικός λόγος ... είναι διότι μεγάλες κατηγορίες της ελληνικής κοινωνίας έχουν μετά από 8 χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας, πραγματική, υπαρξιακή θα έλεγα ανάγκη αυτή την οικονομική στήριξη, με όρους ακόμη και ατομικής και οικογενειακής επιβίωσης».

Αναφερθείς στο διακύβευμα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι ξεκάθαρο και συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: οι θυσίες, οι κόποι και τα πλεονάσματα των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, δηλαδή των εργαζομένων και των παραγωγικών εταιρειών, θα επιστρέφουν σε αυτούς για να ανατροφοδοτείται η ανάπτυξη ή θα οδηγούνται στους οφσόρ τραπεζικούς λογαριασμούς της παρασιτικής ολιγαρχίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;». 

Ο κ. Ραγκούσης στρέφει τα πυρά του και κατά του ΚΙΝΑΛ και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά σημειώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «πολιτικά και ιδεολογικά διεστραμμένη επιδίωξη του ΚΙΝΑΛ είναι να επιστρέψει η υπερδεξιά των Μητσοτάκη-Βορίδη-Γεωργιάδη για να έχουν ρόλο συγκυβερνήτη οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί του Σαμαρά που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ» και επισημαίνει: «Πώς μπορώ να συμφωνώ με μια τέτοια πολιτική; Βέβαια το βασικό πρόβλημα της κ.Γεννηματά δεν είναι ότι διαφωνώ εγώ. Είναι ότι διαφωνούν με αυτήν την υποταγή του ΚΙΝΑΛ στη δεξιά και τη διαπλοκή, 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2009 -στους οποίους και πρωτίστως απευθυνόμαστε-οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την εποχή προεδρίας Βενιζέλου και δεν θέλησαν να επιστρέψουν ούτε κατά τη διάρκεια εκλογής ηγεσίας και ίδρυσης του ΚΙΝΑΛ». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Ραγκούση στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερώτηση: Έχει ειπωθεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης για την απελευθέρωση των προοδευτικών συγκλίσεων. Στον αντίποδα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας διαφωνεί με τη συγκεκριμένη συμφωνίας. Η δική σας τοποθέτηση απέναντι στους διαφωνούντες ποια είναι;

Απάντηση: Ασταμάτητα θα εργάζομαι προκειμένου να νικήσει η αλήθεια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια αλήθεια που αναγνωρίζω πως ακόμη και σήμερα δεν θέλει να αποδεχτεί ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας- τόσο λόγω μιας μακροχρόνιας υποκριτικής κομματικής αντιπαράθεσης, όσο κι επηρεασμένο από τις μισές αλήθειες των εθνολαϊκιστών που εκπροσωπούνται σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά. Το δε μέγεθος της εθνικής απερισκεψίας των Μητσοτάκη-Γεννηματά είναι τόσο μεγάλο, που για να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών φτάνουν μέχρι στο σημείο να κατασκευάζουν επιχειρήματα άρνησης της διεθνούς νομιμότητας τα οποία σε τελική ανάλυση αποτελούν τον ιδανικότερο συνήγορο των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Τουρκικές διεκδικήσεις που είναι αποκλειστικά βασισμένες στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου. 

Η Ελλάδα κατάφερε με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να ανακτήσει όλες τις κρίσιμες πτυχές της ιστορικής αλήθειας που είχε χάσει πριν από περίπου 30 χρόνια εξαιτίας της καταστροφικής διπλωματικής διαχείρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Σαμαρά. Εδώ και δεκαετίες σχεδόν ολόκληρη η υφήλιος αποκαλούσε τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία, τους πολίτες της Μακεδόνες και την γλώσσα τους ως μακεδονική. Πλέον, όλοι θα τους αποκαλούν με το νέο τους όνομα, ενώ παράλληλα μόνον εμείς θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα Μακεδονία χωρίς επιθετικό προσδιορισμό κι έτσι μόνο εμείς να έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κλπ. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι για την Ελλάδα η πιο θετική εκδοχή τελικής συμφωνίας που θα μπορούσαμε ποτέ να πετύχουμε με ειρηνικά μέσα, ως κατάληξη της ενδιάμεσης συμφωνίας που υπέγραψε το 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ερώτηση: Μπορείτε να προσδιορίσετε το διακύβευμα των εκλογών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο;

Απάντηση: Το διακύβευμα σε εθνικό επίπεδο είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι ξεκάθαρο και συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: οι θυσίες, οι κόποι και τα πλεονάσματα των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, δηλαδή των εργαζομένων και των παραγωγικών εταιρειών, θα επιστρέφουν σε αυτούς για να ανατροφοδοτείται η ανάπτυξη ή θα οδηγούνται στους οφσόρ τραπεζικούς λογαριασμούς της παρασιτικής ολιγαρχίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; 

Όσο για την Ευρώπη, είναι καταφανές πως αυτή βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Η Ευρώπη ή θα πορευτεί προς την ολόπλευρη ενοποίηση ή θα οδηγηθεί προς τη συρρίκνωση και τελικά τη διάλυση; Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει πλέον για την Ευρώπη. Πιστεύω πως η μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6 Απριλίου στο Ταεκβοντό θα βοηθήσει εξαιρετικά στην αποσαφήνιση αυτών των διακυβευμάτων. 

Ερώτηση: Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης; 

Απάντηση: Δυστυχώς, πρέπει να είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι από ποτέ. Οφείλουμε όμως να είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να συνωστίζονται ευρωπαϊκά κράτη στην είσοδο, στον προθάλαμό της, υπάρχει κράτος που αποχωρεί και μάλιστα του ειδικού βάρους του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε νομίζω ότι δεν επιτρέπεται ούτε αισιοδοξία ούτε εφησυχασμός. 

Ερώτηση: Η αντιπολίτευση ζητά προσφυγή στις κάλπες, με την κυβέρνηση πάντως να ξεκαθαρίζει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Θεωρείτε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή;

Απάντηση: Η χώρα ζει ήδη τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μεγάλη πολιτική αλλαγή που συνίσταται στο πέρασμα από τα μνημόνια στη μεταμνημονιακή φάση της μεταπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν ηγείται της προσπάθειας για την πολιτική αλλαγή. Ηγείται της προσπάθειας για να παραδοθούν και πάλι τα κλειδιά της χώρας στην παρασιτική ελίτ ώστε αυτή να αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να συγγράφει -όπως συνέβαινε επί κυβέρνησης Σαμαρά- με βάση τα δικά της συμφέροντα τα νομοσχέδια που πηγαίνουν στη Βουλή για ψήφιση.

Ερώτηση: Σε ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επέκρινε την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση συμφωνείτε με την τοποθέτηση του;

Απάντηση: Όχι δε συμφωνώ καθόλου. Είναι από κάθε άποψη απολύτως λανθασμένη η συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι πρόκειται για κοινωνική πολιτική που πηγάζει από πραγματικά πλεονάσματα -όχι από λογιστικά- και κυρίως όχι από ελλείμματα. Πρόκειται δηλαδή για μία πολιτική που ασκείται παράλληλα με τη μείωση του δημόσιου χρέους και δεν προκαλεί την αύξησή του, όπως δυστυχώς συνέβαινε κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της προμνημονιακής μεταπολίτευσης. Ο δεύτερος βασικός λόγος που θεωρώ τη συγκεκριμένη άποψη απολύτως λανθασμένη είναι διότι μεγάλες κατηγορίες τής ελληνικής κοινωνίας έχουν μετά από 8 χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας, πραγματική, υπαρξιακή θα έλεγα ανάγκη αυτή την οικονομική στήριξη, με όρους ακόμη και ατομικής και οικογενειακής επιβίωσης. Αν και τώρα, στη φάση των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν στηριχθούν αυτές οι αβοήθητες Ελληνίδες και αυτοί οι αβοήθητοι Έλληνες, πότε θα στηριχθούν; Εκτός αν θέλουμε να ζήσουμε «τα ελληνικά κίτρινα γιλέκα». Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να διατυπωθεί αντιπολιτευτική κριτική στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης μετά από τα 3 μνημόνια

Ερώτηση: Είστε εξαιρετικά επικριτικός στη στάση του ΚΙΝΑΛ, την ηγεσία του οποίου διεκδικήσατε και εκ των πραγμάτων ο χώρος που εκπροσωπεί είναι και ο χώρος στον οποίο απευθύνεστε. Η διαφωνία σας με την ηγεσία του κόμματος είναι ικανή συνθήκη για τη σκληρή κριτική που ασκείτε;

Απάντηση: Η κριτική που ασκώ είναι πράγματι αποτέλεσμα της χαώδους διαφωνίας που έχω με την φιλοδεξιά πορεία της ηγετικής ομάδας της Φώφης Γεννηματά. Όταν το ΠΑΣΟΚ νίκησε για τελευταία φορά στην ιστορία του, ήταν το 2009 και ήμουν ο γραμματέας του. Τότε πετύχαμε να κερδίσουμε την εκλογική εμπιστοσύνη 3 εκατομμυρίων Ελληνίδων κι Ελλήνων που μας ψήφισαν για να φύγει η Δεξιά του Κώστα Καραμανλή. Σήμερα, η πολιτικά και ιδεολογικά διεστραμμένη επιδίωξη του ΚΙΝΑΛ είναι να επιστρέψει η υπερδεξιά των Μητσοτάκη-Βορίδη-Γεωργιάδη για να έχουν ρόλο συγκυβερνήτη οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί του Σαμαρά που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Πώς μπορώ να συμφωνώ με μια τέτοια πολιτική; Βέβαια το βασικό πρόβλημα της κ. Γεννηματά δεν είναι ότι διαφωνώ εγώ. Είναι ότι διαφωνούν με αυτήν την υποταγή του ΚΙΝΑΛ στη Δεξιά και τη διαπλοκή, 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2009 -στους οποίους και πρωτίστως απευθυνόμαστε- οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την εποχή προεδρίας Βενιζέλου και δεν θέλησαν να επιστρέψουν ούτε κατά τη διάρκεια εκλογής ηγεσίας και ίδρυσης του ΚΙΝΑΛ.

Ερώτηση: Σας έχει προταθεί από την κυβέρνηση η συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Απάντηση: Μου έχει προταθεί κάτι πολύ σημαντικότερο. Σημαντικότερο και απολύτως τιμητικό με βάση τον προσωπικό πολιτικό κώδικα αξιών μου. Μου έχει προταθεί να είμαι παρών -και είμαι παρών από την αρχή, από πέρυσι τέτοια εποχή- στη συνδιαμόρφωση της προοδευτικής συμμαχίας, ουσιαστικά στην κατά τη γνώμη μου επαναθεμελίωση της μεταμνημονιακής προοδευτικής παράταξης. Αποτελεί για εμένα πολιτικό σκοπό ζωής να καταγραφώ ανάμεσα σε εκείνους που εργάστηκαν για την ενότητα της προοδευτικής παράταξης κι όχι ανάμεσα σε εκείνους που την υπονόμευσαν καθοδηγούμενοι από τη διαπλοκή, αναγορεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο αντί για τη ΝΔ.

Ερώτηση: Σε κάθε περίπτωση προετοιμάζετε την επιστροφή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Απάντηση: Ειλικρινά δεν ξέρω εάν φεύγεις ποτέ από την κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να ξαναγυρίσεις, όταν έχεις χρηματίσει για 5 χρόνια βουλευτής και 2,5 χρόνια υπουργός, έχοντας μάλιστα αναλάβει την πολιτική ευθύνη 7 νόμων-μεταρρυθμίσεων, όπως η διαύγεια, ο Καλλικράτης ή η απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών ή όταν κουβαλάς για πάντα μέσα σου τις πρωτογενείς εμπειρίες και τα πολιτικά βιώματα από την τελευταία εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009.

Ερώτηση: Με ποια διλήμματα εκτιμάτε ότι θα προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη;

Απάντηση: Τα διλλήματα θα είναι αυτά που θα επικρατήσουν τις τελευταίες ημέρες πριν από την 26 Μαΐου. Αυτό θα κριθεί από την έκβαση της προεκλογικής μάχης, που σας υπογραμμίζω πως ακόμη ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει. Η ακλόνητη προσωπική μου πεποίθηση είναι πως οι πολίτες θα αρνηθούν να πέσουν ξανά θύματα αυτών που χρεοκόπησαν την Ελλάδα το 2009 στέλνοντας το έλλειμμα στα ύψη, αυτών που με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσωπούν την πιο αντιπαραγωγική εκδοχή της ελληνικής διαπλοκής.

Κοιτάξτε, το πολιτικό θράσος της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι κυριολεκτικά πρωτοφανές. Διεκδικούν το ρόλο του δημόσιου κατηγόρου οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, τα ίδια φυσικά πρόσωπα που το 2009 ως υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ έφτασαν το έλλειμμα στο 15%, με αποτέλεσμα την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας. Και για να καταλάβετε με τι ισοδυναμούσε το πρωτογενές έλλειμμα των 24 δισ. ευρώ μόνο για το 2009, θα σας δώσω απλώς το εξής στοιχείο: το σύνολο της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου ήταν τότε περίπου 22 δισ. ευρώ. Δηλαδή ακόμη κι αν απολύονταν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή εάν η Ελλάδα έμενε εν μια νυκτί χωρίς ένοπλες δυνάμεις, χωρίς αστυνομία, χωρίς σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια καθώς και χωρίς δημόσια διοίκηση, ακόμη και σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση, θα της έλειπαν 2 δισ. ευρώ. Τόσο ήταν το μέγεθος του εθνικού οικονομικού εγκλήματος που διέπραξαν ο κ.Μητσοτάκης και τα στελέχη του που διεκδικούν σήμερα να ξανακυβερνήσουν. Και τα λέω όλα αυτά χωρίς να θέλω να υποστηρίξω πως πριν από τη ΝΔ εκείνης της περιόδου, η Ελλάδα πορευότανε χωρίς σοβαρά προβλήματα ή πως δεν είχαν προηγηθεί απαράδεκτες πολιτικές και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα ως πρώην υπουργός Εσωτερικών που εισηγήθηκα στη Βουλή το νόμο για την απόλυτη υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ -για πρώτη φορά της Βουλής, της Προεδρίας της Δημοκρατίας καθώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος- οφείλω για να είμαι δίκαιος, κάποια στιγμή να υπενθυμίσω την πλήρη αλήθεια για το ΑΣΕΠ. Δηλαδή, ποιοι ήταν αυτοί που ουσιαστικά ξεκίνησαν την εξουδετέρωσή του καθώς και με ποιον «επαγγελματικό» τρόπο.

Ερώτηση: Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, προκάλεσε τριβές με αιχμή την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου. Θα ήθελα την τοποθέτηση σας επί του συγκεκριμένου ζητήματος και επίσης θα ήθελα καθώς έχετε διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να μας ενημερώσετε με ποια διαδικασία επιλέγονται οι υποψήφιοι των κομμάτων.

Απάντηση: Κοιτάξτε, πιστεύω πως το θέμα έληξε κατά τρόπο αυτονόητο, δηλαδή με την απόσυρση της υποψηφιότητας της κ. Λοΐζου. Τώρα περιμένω να δω εάν με τον ίδιο αυτονόητο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τελικά και ομοειδή ζητήματα που ήδη υπάρχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ή που ενδεχομένως θα προκύψουν με τα εθνικά της ψηφοδέλτια. Κάθε κόμμα έχει τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες και όπως θυμάστε κανένα μέχρι σήμερα δεν έχει αποφύγει αντίστοιχα ή και χειρότερα προβλήματα κατά καιρούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)