to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 14.01.2021

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Το «ναι» στα Ραφάλ είναι «ναι» στην πατριωτική ευθύνη, την εθνική άμυνα, την ακεραιότητά μας

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των ιστορικών στιγμών και την πατριωτική ευθύνη απέναντι στο λαό, ώστε να πούμε «ναι» στην απόκτηση των Ραφάλ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «τo 2020 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τον επανεξοπλισμό της χώρας, ήταν μια κακή χρονιά. Με το Όρουτς Ρέις στα 6 και τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας στα 6 μίλια από τα νησιά μας, για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν ήταν μια καλή χρονιά».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «πρέπει να βάλουμε στη σωστή βάση της σημερινή μας συζήτηση. Δεν μας συμπαρασύρετε σε αυτή την «κούρσα». Εσείς εντελώς αιφνιδιασμένοι αντιμετωπίσατε -και μαζί με σας και ο λαός και η πατρίδα- τις εξελίξεις από την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας παρά της δικές μας προειδοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη απόδειξη του πόσο δίκιο έχουμε, όταν σας κατηγορούμε ότι δε βαδίζετε με γνώμονα μια στρατηγική είναι ακριβώς αυτός ο αιφνιδιασμός που υποστήκατε. Και η ταχύτητα για την οποία μιλάτε προκλήθηκε λόγω της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό, δε θα συζητούσαμε σήμερα για την απόκτηση των Ραφάλ, δεν είχατε προαναγγείλει κάτι τέτοιο, αναγκαστήκατε.

Σε αυτό το πλαίσιο και εμείς αναγκαζόμαστε να πούμε «ναι» στην απόκτηση των Ραφάλ που στην πραγματικότητα είναι ένα «ναι» στην εθνική άμυνα, στην ακεραιότητα της πατρίδας μας, απέναντι στην ιστορική και πατριωτική ευθύνη που προφανώς έχουμε και πρέπει να πάρουμε ένα μέρος αυτής.

Υπήρχε αμεριμνησία, αδιαφορία τα προηγούμενα χρόνια για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων; Όχι, δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε επί δέκα χρόνια αδύνατη και αδύναμη να ανταποκριθεί τις στοιχειώδεις ανάγκες που απαιτούσαν οι συνθήκες και τα προβλήματα συντήρησης των ΕΔ.

Γιατί; Διότι εσείς και το κόμμα σας το 2009 δημιουργήσατε ένα δυσθεώρητο έλλειμα 24 δις ευρώ που την οδήγησε στην αναγκαστική συνομολόγηση των μνημονίων τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός είναι ότι η χώρα δε μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στις ΕΔ, γιατί είχαμε χρεοκοπήσει, γιατί εσείς συμμετείχατε σε αυτό. Κι αν σήμερα έχετε τη δυνατότητα να προχωράτε σε αυτές τις πολιτικές που απαιτούνται είναι, γιατί παραλάβατε μια χώρα με 37δις "μαξιλάρι"  που δίνει στην Ελλάδα αυτή τη δυνατότητα».

Όπως τόνισε στη συνέχεια «αν με άλλα λόγια είχατε παραλάβει την Ελλάδα το 2019 όπως την παραδώσατε το 2009 όχι Ραφάλ δε θα μπορούσε να αγοράσει, όχι βίδες δε θα μπορούσε να αγοράσει, αλλά δε θα είχαμε καν καύσιμα να πετούν τα πολεμικά μας αεροσκάφη. Τη χώρα κάποιοι τη χρεοκόπησαν με το έλλειμα του 2009. Σήμερα μπορούμε να ενισχύσουμε τις ΕΔ, γιατί αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική τάξη στη χώρα χάρη  στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Όπως σας είπε και ο κ. Γιώργο Τσίπρας, επειδή δεν είμαστε ΝΔ, λέμε «ναι» στην απόκτηση των Ραφάλ. Αν είχαμε τη λογική σας, τη λογική της σκανδαλολογίας, θα μπορούσαμε να έχουμε  πιαστεί από πλειάδα αφορμών, για να ψηφίσουμε σήμερα ή παρόν ή να καταψηφίσουμε: λόγου χάρη τη διαδικασία του κατεπείγοντος που είχατε προαναγγείλει, τις συμβάσεις που δόθηκαν υπόψιν των βουλευτών την Τρίτη το πρωί, το γεγονός ότι η εγγυητική από το 10% που προβλέπεται από το νόμο κατεβαίνει στο 5%, το ότι απουσιάζει κάθε αναφορά στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας κ.ο.κ. Ωστόσο, έχουμε απόλυτη όμως συναίσθηση των ιστορικών στιγμών και την πατριωτική ευθύνη απέναντι στο λαό έτσι ώστε να πούμε «ναι» στην απόκτηση των Ραφάλ. Υπογραμμίστε όμως ότι δεν πρέπει να εκλάβετε αυτό το «ναι» ως «ναι» και για τις επόμενες επιλογές σας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητα σχετικά με τις προθέσεις και το σχεδιασμό σας.

Μιας και πρόκειται να προχωρήσετε σε προσλήψεις οπλιτών το επόμενο διάστημα και ενώ χθες δεχτήκατε τα πυρά όλης της αντιπολίτευσης για τις διάτρητες από πλευράς αξιοκρατίας προσλήψεων που κάνετε σε όλο το δημόσιο τομέα. Αν σας περνάει από το μυαλό πως πρέπει οι νέοι μας να περνάνε από τα κομματικά γραφεία της ΝΔ για να προσληφθούν στις ΕΔ, θα αναλάβετε το βαρύτατο πολιτικό κόστος από τις καταγγελίες τις οποίες θα κάνουμε. Προφανώς θα συμβάλλουμε, για να υπάρξει αξιοκρατική διαδικασία, αλλά μην κάνετε τα ίδια, όπως με τους ειδικούς φρουρούς, με τους συνοριοφύλακες, με τους κτηνίατρους και άλλες ειδικότητες που έχετε γεμίσει το δημόσιο, γιατί θα έχετε πολύ ισχυρή πολιτική ανατάραξη. Όλα τα Ελληνόπουλα έχουν δικαίωμα σε πρόσληψη, όταν αξίζουν και όχι μόνο τα «δικά σας παιδιά».

Σας το έχει τονίσει και ο Αλέξης Τσίπρας: ο τρόπος με τον οποίο πορεύεστε και στην Εθνική Άμυνα και στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής είναι χωρίς στρατηγική. Αφήστε την εύκολη δημιουργία επιφανειακών εντυπώσεων και προσδοκιών στον ελληνικό λαό. Το έμψυχο δυναμικό των ΕΔ είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για την εθνική μας άμυνα, οπότε χαράξτε στρατηγική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)