to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 05.05.2021

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Μητσοτάκης-Χατζηδάκης επιμένουν στον εργασιακό «Θατσερισμό», την ώρα που ανατέλλει ο «Μπαϊντενισμός»

Η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση στον Αντώνη Γκιόκα και το NEWSBOMB


«Άλλο Μπουρλά κι άλλο Μητσοτάκης», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της ΄Β Πειραιά, αντιπαραβάλλοντας τον θρίαμβο της επιστήμης στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την διαχείριση κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει «απόλυτο λάθος».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο ως «ό,τι πιο ανήθικο κοινωνικά και οικονομικά θα μπορούσε να προωθήσει μία κυβέρνηση», τονίζοντας πως οι κ.κ.Μητσοτάκης-Χατζηδάκης, προωθούν σήμερα στην Ελλάδα «τον ξεπερασμένο εργασιακό “Ρηγκανισμό-Θατσερισμό”, σε μια εποχή που στον αντίποδα έχει ανατείλει ήδη ο “Μπάιντεν-ισμός”».

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, και η τοποθέτηση του για «θύλακες και αρμούς εξουσίας» μέσα στο κράτος, οι οποίοι είναι «αυτονομημένοι από το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα», εντάσσοντας σε αυτή τη κατηγορία και της πρόσφατες προσλήψεις, κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, αλλά και όλες οι πρόσφατες κομματικές τοποθετήσεις διοικήσεων και διευθυντών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ξεκαθαρίζει πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να «εκκαθαρίσει» τα «γαλάζια» ρουσφέτια και στη θέση τους να τοποθετηθούν δικά τους, αλλά ένα κράτος «αξιοκρατίας και διαφάνειας», με την προώθηση άξιων, κατάλληλων και έντιμων στελεχών του δημόσιου τομέα, «ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στο Newsbomb.gr:

 

Κύριε Ραγκούση, το τρίτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά τους έξι μήνες αυστηρού λοκ ντάουν. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος;

Χωρίς αμφιβολία η διαχείριση της πανδημίας είναι υπόθεση για δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Για την επιστήμη και για την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την επιστήμη τα πράγματα ευτυχώς για όλους μας, πήγαν θαυμάσια. Μέσα σε χρόνους ιστορικού ρεκόρ αποκτήσαμε τα πολυπόθητα εμβόλια χάρη στη σπουδαία επιστημονική κοινότητα που διαθέτει η ανθρωπότητα.

Και εάν σήμερα έχουν αρχίσει ξανά να χαμογελούν τα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους επιστήμονες. Άλλο όμως επιστήμη, άλλο κυβέρνηση. Άλλο τα εμβόλια κι άλλο τα κυβερνητικά «μπουμπούκια» που έσπευσαν εκτός σειράς να εμβολιαστούν. Άλλο Μπουρλά κι άλλο Μητσοτάκης.

Εξηγούμαι. Από το καλοκαίρι και μετά, αυτό που ζήσαμε θα διδάσκεται ως το αντιπαράδειγμα στην κυβερνητική διαχείριση μιας εθνικής κρίσης εξαιτίας 3 βασικών στοιχείων.

Πρώτον, της ολέθριας κυβερνητικής αδιαφορίας για τη θωράκιση του ΕΣΥ καθώς και για τον έλεγχο των εστιών υπερμετάδοσης του ιού, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Δεύτερον, εξαιτίας των συνεχών διαψεύσεων των προσδοκιών που κάθε τόσο η ίδια η κυβέρνηση δημιουργούσε. Τρίτον, και ίσως καθοριστικότερο, εξαιτίας της παραβίασης από την ίδια την κυβέρνηση - και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη - των κανόνων που ίδιοι απαιτούσαν από τους πολίτες να εφαρμόζουν επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα.

Αυτές οι κατ’ εξακολούθηση διαψεύσεις και παραβιάσεις των κανόνων από την κυβέρνηση, ήταν που «σκότωσαν» και την υπομονή των πολιτών και την αυτοπειθαρχία τους. Αυτές ήταν που κατέστησαν το πολύμηνο lock down του Νοεμβρίου ως μία παρωδία. Στο ερώτημά σας λοιπόν η απάντηση είναι: η κυβέρνηση πήγε λάθος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε πολύ την υπόθεση της τροπολογίας για το «ακαταδίωκτο» των μελών των επιτροπών που διαχειρίζονται τη πανδημία. Σε τι ακριβώς πιστεύετε ότι θα ωφελήσει μία τέτοια κίνηση τη κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση, όπως ο διάολος το λιβάνι, αυτό που φοβάται είναι να μην έρθει μια μέρα που οι επιστήμονες θα μιλήσουν δημοσίως για τον επιπόλαιο, αντιεπιστημονικό και υστερόβουλο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία. Με το σκανδαλώδες «ακαταδίωκτο» νομίζει ότι αυτοπροστατεύτηκε. Κάνει λάθος όμως και θα το διαπιστώσει όταν έρθει η ώρα.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως «μητέρα των μαχών» το νέο εργασιακό νομοσχέδιο;

Κοιτάξτε αυτό που πάει να συμβεί με το εργασιακό νομοσχέδιο είναι ό,τι πιο ανήθικο κοινωνικά και οικονομικά θα μπορούσε να προωθήσει μία κυβέρνηση. Το προωθούν μέσα στην πανδημία που έχει στείλει στην ανεργία τόσες χιλιάδες εργαζόμενους.

Επιπροσθέτως, ο λόγος που αφαιρεί κάθε ίχνος κοινωνικής νομιμοποίησης μιας τέτοιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι ότι την εισηγούνται την ώρα που η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας θα υπερενισχυθεί από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης και των κρατικών πολιτικών ενίσχυσης της ζήτησης, που ως κυρίαρχη πολιτική πλέον προωθούνται παγκοσμίως, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το «πακέτο Μπάιντεν», τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για τις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, Μητσοτάκης-Χατζηδάκης προωθούν σήμερα στην Ελλάδα τον ξεπερασμένο εργασιακό Ρηγκανισμό-Θατσερισμό, σε μια εποχή που στον αντίποδα έχει ανατείλει ήδη ο «Μπάιντεν-ισμός».

Αυτός όμως είναι ο πραγματικός πολιτικός και ιδεολογικός εαυτός τους.

Ως δήμαρχος, αλλά και ως υπουργός, έχετε ζήσει τη δημόσια διοίκηση. Πιστεύετε ότι υπάρχουν θύλακες που δρουν αυτόνομα, για δικά τους ή για συμφέροντα εξωθεσμικά;

Βεβαίως και υπάρχουν μέσα στο κράτος θύλακες και αρμοί εξουσίας αυτονομημένοι από το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα. Άλλους τους έχει εγκαταστήσει πρόσφατα η διακυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλοι προϋπήρχαν, εγκατεστημένοι στο δημόσιο εδώ και δεκαετίες. Όλες οι προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ και όλες οι πρόσφατες κομματικές τοποθετήσεις διοικήσεων και διευθυντών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τι νομίζετε πως αποτελούν; Μήπως συνεργάτες της «Αγίας Μητέρας Τερέζας»;

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί, πάντως, ότι σκοπεύετε να «αλώσετε» το κράτος…

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Όχι. Προορισμός δικός μας δεν είναι να βγάλουμε τους «ρουσφετολογημένους» δεξιούς για να βάλουμε στη θέση τους, τους «ρουσφετολογημένους» αριστερούς. Προορισμός δικός μας είναι να προωθήσουμε τους άξιους, τους κατάλληλους, τους έντιμους, ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης.

Στόχος δικός μας είναι ένα κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας. Αυτό άλλωστε, αναμφίβολα, επιβεβαιώνουν και οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για διακομματική, με ενισχυμένη πλειοψηφία, επιλογή των επικεφαλής σε ΕΡΤ και Σώματα Ασφαλείας. Προτάσεις που όταν τις άκουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικός εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού στην Ελλάδα, απάντησε «κουκιά σπέρνω».

Για εμάς υπάρχει μπροστά μία μεγάλη πρόκληση. Να γίνουμε ο φορέας εκπροσώπησης όχι μόνον «των δικών μας», αλλά της μεγάλης, αξιοπρεπούς, σιωπηλής πλειοψηφίας των πολιτών -και ιδίως της νέας γενιάς - που θέλουν να απολαμβάνουν αυτό που τους αξίζει κι όχι αυτό που παρακαλούν τις κυβερνήσεις να τους «δωρίζουν», με αντάλλαγμα την ψήφο και την υπόληψή τους. Αυτό λείπει σήμερα πολύ έντονα από την πλειοψηφία της κοινωνίας και της νεολαίας. Οι κοινωνίες, όπως και οι άνθρωποι, πάντοτε αναζητούν αυτό που τους λείπει και αυτόν που μπορεί να τους το δώσει.

Στις δημοσκοπήσεις, παρότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Μπορείτε να ανατρέψετε την αρνητική για το κόμμα σας δημοσκοπική διαφορά και να διεκδικήσετε τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές;

Βεβαίως και μπορούμε. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη περίπτωση, φωτογραφίζουν το χθες. Οι πολιτικοί και τα κόμματα υπάρχουν ώστε με τις πρωτοβουλίες τους να αλλάζουν το αύριο.

Μπορεί όμως να προκύψει μία προοδευτική κυβέρνηση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Αν ναι, με ποιες δυνάμεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Με όσους από το κέντρο και την αριστερά, δεν είναι εξαρτημένοι υπάλληλοι του μπλοκ εξουσίας που έχει στήσει ο κ.Μητσοτάκης και η κρατικοδίαιτη διαπλοκή που τον έφερε στην εξουσία. Γιατί μόνον με όσους δεν είναι χειραγωγημένοι από εξωθεσμικά κέντρα, μπορεί να εφαρμοστεί μία προγραμματική συμφωνία προοδευτικής διακυβέρνησης που αποτελεί την προϋπόθεση σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)