to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 06.07.2020

Πολιτική

Απόσυρση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης κατέθεσε και δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που όπως σημείωσε, καθιστούν το νομοσχέδιο και κατάφωρα αντισυνταγματικό - «Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για την προστασία των πολιτών από τις διαδηλώσεις αλλά για την προστασία από τους πολίτες όταν σύντομα θα διαδηλώνουν», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη


Συνεχίζονται τα αντιπολιτευτικά πυρά κατά του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσε τη Δευτέρα 6/7 την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό».

Ο Γ. Ραγκούσης, στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζοντας της πως «διστάζει να πει την αλήθεια γι' αυτό το νομοσχέδιο, καταφεύγει σε ψέματα και αφού έχουν αποδομηθεί όλα της τα επιχειρήματα, συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό».

Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «κατάφωρα αντισυνταγματικό» και δίνει στα πρακτικά και κατ' επέκταση στη δημοσιότητα δύο γνωματεύσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η μία του 2001 και η άλλη του 2013, (η τελευταία μάλιστα εκδόθηκε με αφορμή το ΠΔ Δένδια). Εκεί λοιπόν το Συμβούλιο της Επικρατείας «διατυπώνει τη θέση ότι μόνο οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που συνδέονται με τον κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας και τον κίνδυνο υπέρμετρης διατάραξης της κοινωνικό-οικονομικής ζωής μιας πόλης επιτρέπονται. Αυτό σημαίνει πως το Συμβ. της Επικρ. νομικά έχει ήδη κρίνει πως όποιο νομοσχέδιο υπερβαίνει τους περιορισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα είναι κατ' τεκμήριο και εξ ορισμού κατάφωρα αντισυνταγματικό»

Όλγα Γεροβασίλη: Το νομοσχέδιο αυθαίρετα περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι»

«Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για την προστασία των πολιτών από τις διαδηλώσεις αλλά για την προστασία από τους πολίτες όταν σύντομα θα διαδηλώνουν», τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Όπως επισήμανε:

«Για ποιο άλλο λόγο θα προβλέπατε την υποχρέωση ορισμού ενός φυσικού προσώπου ως «οργανωτή» για κάθε συνάθροιση αλλά και την αντικειμενική του ευθύνη; Γιατί θέλετε να επικρέμεται πάνω απ’ τους οργανωτές μια ευθύνη για πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν, ως αλεξικέραυνα ποινικών και αστικών ευθυνών; Επειδή δεν θέλετε να υπάρχουν συναθροίσεις».

Την Πέμπτη η ψήφιση, σε αλλαγές προχώρησε ο Χρυσοχοΐδης με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ, σε αλλαγές στο νομοσχέδιο προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:

  • Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».
  • Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.
  • Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.
  • Αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.
  • Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», εισάγεται για συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη 9/7, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί λόγω των αναμενόμενων ομιλιών αρχηγών κομμάτων.

Συγκεντρώσεις και πορείες

Ενάντια στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο διοργανώνονται μεταξύ άλλων:

  • Την Τρίτη 7/7, στις 7:00 μ.μ., προγραμματίζεται διαδήλωση από συλλογικότητες και οργανώσεις στα Προπύλαια.

  • Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 8/7, συνδικάτα του δημοσίου τομέα καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή, στις 11:30 π.μ.

  • Τέλος, την Πέμπτη 9/7, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίο, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση εργατικών σωματείων και φορέων, στις 7μ.μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)