to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 30.09.2021

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Μετά τη σύμβαση με την Cosco, η ΝΔ αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα καταστροφικά συμβούν στην ζωή των κατοίκων της Β' Πειραιά

"Η ΝΔ μετά τη σκανδαλώδη σύμβαση με την Cosco, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα καταστροφικά συμβούν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Β Πειραιά, στη ναυπηγοεπισκευή, στην πραγματική οικονομία, στους αρχαιολογικούς χώρους και στο περιβάλλον."


Σημεία τοποθέτησης Γ. Ραγκούση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και βουλευτή​ Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά την κρίσιμη συζήτηση στην Ολομέλεια της  Βουλής της Κύρωσης συμφωνίας τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς

Σε συνέχεια όσων έχουμε πει στη διάρκεια συνεδριάσεων των Επιτροπών και όσων είπε και σήμερα ο Εισηγητής μας, ο κ. Σαντορινιός, θα ήθελα να ξεκινήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας και μέλη της Κυβέρνησης, απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Πλακιωτάκη, λέγοντάς τους πως νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα αυτό που ο λαός μας λέει, ότι είσαστε «άξιοι της μοίρας σας».  

Σας είπαμε χωρίς ίχνος διάθεσης ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, πάρτε πίσω αυτήν τη σύμβαση «απάτη» για το ελληνικό δημόσιο, για την πειραϊκή κοινωνία, για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις. 

 Αλλά εσείς εκεί -εδώ δηλαδή, στην Ολομέλεια σήμερα-, για κύρωση αυτής της σύμβασης «απάτης». 

Ταιριάζει και το άλλο που λέει ο λαός μας, «κακό του κεφαλιού σας».  

Ποια είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και πρωτίστως της πλειοψηφίας, 

τα πραγματικά περιστατικά επί των οποίων συζητούμε σήμερα την κύρωση τροποποίησης αυτής της σύμβασης;  

Μια διαφανής σύμβαση του 2016, που έθετε έναν καθοριστικό όρο για να μπορέσει να αποκτήσει η COSCO τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά.

Ποιος ήταν αυτός ο ένας και καθοριστικός όρος; Θα υλοποιήσει μέσα σε μία 5ετία, πέντε χρόνια συγκεκριμένα δηλαδή και όχι περισσότερα, έντεκα υποχρεωτικές επενδύσεις. Το αποτέλεσμα; Απογοητευτικό.  

Με ποιανού την ευθύνη το κρίσιμο θέμα, η ταμπακιέρα; Με ποιανού την ευθύνη;  

Σας είπαμε πως όχι με βάση αυτά που λέμε εμείς, αλλά με βάση αυτά που έχουν πιστοποιήσει εκθέσεις του Ανεξάρτητου Μηχανικού και άλλων υπηρεσιών, την αποκλειστική ευθύνη για τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων που δεν έγιναν, έχει η COSCO, ο ΟΛΠ COSCO και κανείς άλλος. 

Ούτε το δημόσιο, ούτε ο Θεός ο ίδιος, ούτε η ανωτέρα βία, ούτε πολύ περισσότερο οι πολίτες

Πώς αυτό αποδεικνύεται; 

Αποδεικνύεται με όλες τις εκθέσεις του Ανεξάρτητου Μηχανικού σε ανύποπτο χρόνο για την πορεία των υποχρεωτικών επενδύσεων και την ευθύνη του ΟΛΠ COSCO: «Αδυναμία μέχρι σήμερα του ΟΛΠ να προχωρήσει στην προσωρινή παραλαβή», για την επένδυση νούμερο 2. Για την επένδυση, την υποχρεωτική νούμερο 3, ο ανεξάρτητος μηχανικός σε ανύποπτο χρόνο: «Η σημαντική καθυστέρηση στη λήψη τελικής απόφασης από τον ΟΛΠ». Νούμερο 4: «Η σημαντική καθυστέρηση του ΟΛΠ στην εκπόνηση των τελικών τευχών δημοπράτησης», «Η καθυστέρηση του ΟΛΠ στην αξιολόγηση των προσφορών», για την υποχρεωτική επένδυση νούμερο 5 κ.ο.κ. 

Τα καταθέτω στα Πρακτικά. 

Υπάρχει μόνο ο Ανεξάρτητος Μηχανικός που το πιστοποιεί αυτό;  

Για την αθλιότητα που διαπράξατε, να φέρετε στη Βουλή το δήθεν ψευτο-επιχείρημα της ευθύνης των πολιτών για τις καθυστερήσεις που εσείς έχετε στο δικό σας κεφάλι σαν να έχουν γίνει;  

Για τα θέματα που είπε και ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Πλακιωτάκης, έχω εδώ την Απόφαση της Περιφέρειας της Αττικής στις 27 Ιανουαρίου του 2021.  

Τίτλος: «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων στον ΟΛΠ Α.Ε.». Από την περιφέρεια του 2021, δηλαδή από την περιφέρεια Πατούλη. Η περιφέρεια Αττικής, λοιπόν, τον Ιανουάριο του 2021 αποφάσισε τα εξής: «Σύμφωνα με όσα ορίζουν σχετικώς οι διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 21 του ν.4014/2011 και ισχύει, αποφασίζουμε την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμου) ύψους 6 χιλιάδων ευρώ (6.000€) στην ΟΛΠ Α.Ε. για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». 

Το καταθέτω στα Πρακτικά. 

Τι ισχυρίζεται η Κυβέρνηση και πώς εξαπατά και την πειραϊκή κοινωνία και τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο; Ισχυρίζεται oτι δεν φταίει η COSCO. 

 Δεν φταίει, γι’ αυτό και μπορέσατε να φτάσετε σήμερα στην υποβολή αυτής της Σύμβασης. 

Από την ώρα, όμως, που σας ενημερώσαμε και για αυτά τα έγγραφα στην Επιτροπή, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και θέλαμε να σας προλάβουμε από την οριστική και με απόδειξη του δόλου που έχετε για τη διάπραξη αυτών των ποινικών αδικημάτων, τότε δεν υπάρχει πια στην πλευρά σας καμία απολύτως δικαιολογία.  

Και πώς το λέτε; Το λέτε στη Σύμβαση και το είπατε και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και μάλιστα όταν σας το θέσαμε υπόψη σας στην Επιτροπή για να προλάβουμε το κακό που πάτε να κάνετε στον Πειραιά, στην Α΄ και Β΄ Πειραιά, εσείς αντιδράσατε με ένα πολιτικό επιχείρημα που αξίζει τον κόπο να το αντιλέξει κανείς -και θα το κάνω στη συνέχεια- αλλά και με δύο παροιμιώδεις αντιδράσεις μία προερχόμενη από τον κύριο Πλακιωτάκη και μία εχθές από τον κύριο Σταϊκούρα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα. 

Τι είπε ο κ. Πλακιωτάκης, προσπαθώντας να αμυνθεί σε αυτήν την βαρύτατη κατηγορία ότι έχετε εξαπατήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχετε εξαπατήσει την κοινωνία και τώρα πάτε να εξαπατήσετε και τους Βουλευτές;  

Είπε: Ποιος σας είπε ότι μπορείτε -απευθυνόμενος σε μένα- να αποφανθείτε ότι φταίει η COSCO; Τέτοιες αποφάσεις παίρνει μόνο το Διαιτητικό Δικαστήριο.  

Μα, αν παίρνει τέτοιες αποφάσεις μόνο το Διαιτητικό Δικαστήριο, τότε πώς αποφανθήκατε εσείς ότι η ευθύνη δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση στην πλευρά της COSCO; 

Η 2η αντίδραση, που βέβαια ομολογώ, κύριε Πλακιωτάκη, ότι ξεπέρασε και τη δική σας αντίδραση, ήταν του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος εχθές είπε το εξής παροιμιώδης.  

Επαναλαμβάνω τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί είμαστε στην Ολομέλεια και πολλοί συνάδελφοι αυτά δεν τα έχουν ξανακούσει τι αναφέρει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

 Αναφέρει επιλέξει: «Ενόψει της λήξης της ανωτέρω περιόδου 5ετούς διάρκειας δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή από την COSCO, η υλοποίηση του συνόλου των ανωτέρω συμφωνημένων επενδύσεων, έντεκα τον αριθμό, χωρίς υπαιτιότητα της εταιρείας» -γράφει η απόφαση- «όπως συνομολογεί το Ελληνικό Δημόσιο».  

Και έρχεται τώρα εδώ ο Υπουργός Οικονομικών χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και τι λέει παροιμιώδες; Λέει ότι αυτή είναι «αξιολογική κρίση» του δικαστηρίου.  

Μα, δεν ντρεπόσαστε καθόλου πια; Δεν ντρεπόσαστε καθόλου;  

Δικαστική απόφαση που αναφέρει ότι έχει συνομολογήσει το Δημόσιο ότι δεν ευθύνεται η COSCO, εσείς την χαρακτηρίζεται ως αξιολογική εκτίμηση του δικαστηρίου;  

Αυτό που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας δεν πρέπει να έχει προηγούμενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 

Αν κύριε Σαντορινιέ, έχετε κανέναν στη Ρόδο, ο όποιος φάει καμία ποινή δέκα χρόνια, να μην πει ότι τον καταδίκασε το δικαστήριο. Ας πει, έλα μωρέ, αξιολογική κρίση του δικαστηρίου ήταν. Τι συμβαίνει; Τίποτα δεν συμβαίνει.  

Και είναι αλήθεια αυτό που είπε πέραν του ότι είναι παροιμιώδες και πραγματικά φτάνει στα όρια της γελοιότητας ο κ. Σταϊκούρας ή είναι και ψέματα ταυτόχρονα πέραν από το γελοίο; Είναι και ψέματα. Γιατί; 

Πρώτον, στην απόφαση 381 του καλοκαιριού τι αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο; Επαναλαμβάνω τι αναφέρει στην απόφασή του; «Στην προκειμένη περίπτωση από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα ακόλουθα: Ενόψει της λήξης της ανωτέρω περιόδου πενταετούς διάρκειας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί από τον ΟΛΠ ΑΕ η υλοποίηση του συνόλου των ανωτέρω συμφωνημένων επενδύσεων λόγω εξωγενών παραγόντων (βλέπε την ανωτέρω γνωμοδότηση).»  

Άρα, υπάρχει και γνωμοδότηση που έχει κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το Δημόσιο είτε από το Υπουργείο είτε από το ΤΑΙΠΕΔ «που δεν ανάγονται στη σφαίρα επιρροής της εταιρείας». Και αυτά είναι στοιχεία του φακέλου λέει η δικαστική απόφαση. 

Και έρχεται εδώ ο παροιμιώδης Υπουργός Οικονομικών και λέει: «Έλα μωρέ τι είναι αυτό; Μια αξιολογική κρίση του δικαστηρίου».  

Και επειδή είπατε και κάτι άλλο, κύριε Πλακιωτάκη.: 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει την έγκρισή του στο πλαίσιο του προσυμβατικό ελέγχου για τη σύμβαση που σήμερα ζητάνε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μόνοι τους και απομονωμένοι να κυρώσουν; Την έχει δώσει; Δεν την έχει δώσει και το έχετε αποκρύψει από τους Βουλευτές σας αυτό. 

Έχει κυρώσει μόνο στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου τη σύμβαση μεταξύ COSCO και ΤΑΙΠΕΔ. Τη σύμβαση που εσείς σήμερα ζητάτε να πάρετε την ψήφο των Βουλευτών σας δεν την έχει κυρώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί όταν τέθηκε υπόψη του το θέμα, αλλά είσαστε τόσο πρόχειροι, τόσο ανεύθυνοι και τόσο ανεπαρκείς να υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον που όταν σας τα δίνουμε -σας τα δώσαμε στην Επιτροπή- δεν σας ενδιαφέρει καν να τα διαβάσετε. 

Τι λέει η απόφαση 382 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αυτήν εδώ τη σύμβαση που πάει να κυρώσει σήμερα η Βουλή; «Για τους λόγους αυτούς απαραδέκτως εισάγεται ενώπιον του Κλιμακίου για έλεγχο το υποβληθέν (με αριθμό πρωτοκόλλου 40416) έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, σχέδιο σύμβασης».  

Απαραδέκτως εισήχθη και σας το επέστρεψε και δεν δέχτηκε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου. Καταθέτω για τα Πρακτικά την απόφαση 382 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Μην το παιδεύουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνειδητά και χωρίς καμία δικαιολογία μετά την ενημέρωση που σας κάναμε από τις Επιτροπές έχετε διαπράξει βαρύτατα ποινικά αδικήματα.  

Και τώρα θα ήθελα να περάσω πέρα από αυτό το σκέλος και στο πολιτικό επιχείρημα με το οποίο έχετε προσέλθει σε αυτήν τη συζήτηση.  

.  

Ποιο ήταν το βασικό σας πολιτικό επιχείρημα, το οποίο το έχετε διατυπώσει κατ’ επανάληψη όλοι σας; Ότι είχαμε δύο δρόμους.  

Ο ένας δρόμος είναι αυτός εδώ με αυτήν τη σύμβαση, απάτη που την χαρακτηρίζουμε εμείς.  

Ο άλλος δρόμος ήταν να μπλέξουμε, να μπλέξουμε δικαστικά, να μπλέξουμε με καθυστερήσεις, κλπ. 

Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν μόνο 2 δρόμοι; Παραμύθια της Χαλιμάς. Ψέματα λέτε. Γιατί; Γιατί υπήρχε 3ος δρόμος.  

Και ποιος ήταν αυτός ο 3ος  δρόμος; Ήταν απλούστατα να δείτε με φιλική διάθεση τις καθυστερήσεις, να διαπραγματευτείτε παράταση ενδεχομένως για την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών ιδίως εκεί που θα μπορούσαν πράγματι να υπάρχουν και επενδύσεις που δεν προχώρησαν, όπως προχώρησαν χωρίς υπαιτιότητα της COSCO.  

Αλλά ποιος ήταν ο 3ος  δρόμος; Να μην τους εκχωρήσετε το 16% των μετοχών. Αυτός ήταν ο 3ος δρόμος που μπορούσε να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και δεν τον ακολουθήσατε. Μπορούσατε να διαπραγματευτείτε τις παρατάσεις, μπορούσατε να διαπραγματευτείτε φιλικά και να κρατήσετε το 16% για το Ελληνικό Δημόσιο.  

Γιατί είναι κρίσιμο το 16% για το Δημόσιο; Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η COSCO μετά το 2016, αφού υπέγραψε τη συμφωνία, εκδήλωσε κάποιες πάρα πολύ σοβαρές επεκτατικές διαθέσεις, βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον το οικονομικό και το κοινωνικό και του λιμανιού και της πόλης, οι οποίες δεν είχαν κανένα έρεισμα στη σύμβαση και τις οποίες τις πάλευε και τις παλεύει και θα τις παλεύει συνέχεια.  

Εμφάνισε την επιθυμία και την επιδίωξη να φτιάξει ναυπηγείο, να φτιάξει mall,  

να φτιάξει 4ο προβλήτα.  

Έδειξε παντελή αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων και βεβαίως και παντελή αδιαφορία για τις συνθήκες ανταγωνισμού, έστησε διάφορα μονοπώλια. 

-Τι σημαίνει να φτιαχτεί mall από τον ΟΛΠ; Έτσι το λέμε να φτιαχτεί mall;  

Σημαίνει καταστροφή όλης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής και της Β΄ Πειραιά.  

 

-Τι σημαίνει να κάνει ναυπηγείο η COSCO που επιδιώκει;  

Σημαίνει  καταστροφή της Ναυπηγοεπισκευής, δεν είναι άντε να κάνουμε ένα ναυπηγείο. Καταστρέφει την Ναυπηγοεπισκευή, το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η βασική οικονομία του Πειραιά δεκαετίες τώρα.  

-Τι σημαίνει να κάνει 4ο προβλήτα;  

Σημαίνει τέλος το Κερατσίνι, όποιος μένει εκεί θα σηκωθεί να φύγει. Θα απαξιωθούν οι περιουσίες του κόσμου. Και σημαίνει επίσης ότι θα καταστραφεί και για ένα παραπάνω λόγο η Ναυπηγοεπισκευή, η οποία απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.  

Γι’ αυτό είναι απολύτως κρίσιμο το 16% που έπρεπε να κρατήσει το Δημόσιο στον έλεγχό του, γιατί ήταν η τελευταία ασπίδα με την οποία μπορούσε να αμυνθεί η κοινωνία, η Κυβέρνηση, η Βουλή, οι φορείς απέναντι σε αυτές τις βλαπτικές, τις ζημιογόνες επεκτατικές μονοπωλιακές διαθέσεις της COSCO. 

Άρα παραδίδοντας το 16%, στην πραγματικότητα, παραδίδετε το μοναδικό και τελευταίο όπλο, πυρηνικό όπλο, που είχε στα χέρια της η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ουσιαστικά, παραδίδετε το τελευταίο κυριαρχικό μας δικαίωμα.  

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, την ύστατη ώρα έχετε μία δυνατότητα, την ύστατη ώρα, για να υπηρετήσετε το δημόσιο συμφέρον: να αποσύρετε αυτή τη σύμβαση-απάτη, να επαναδιαπραγματευτείτε με την COSCO, να δείτε τις ημερομηνίες και, για να φέρετε μια συμφωνία που θα τους εκχωρεί το 16% στη βάση της συμφωνίας του 2016, να εξασφαλίσετε από την COSCO νομικά, κύριε Πλακιωτάκη, τα εξής: 

Πρώτον, ότι δεν θα διεκδικήσει την κατασκευή ναυπηγείου.  

Δεύτερον, για να της δώσετε το 16%, θα δεσμευτεί ότι δεν θα διεκδικήσει τον τέταρτο προβλήτα. 

Τρίτον, ότι δεν θα διεκδικήσει την κατασκευή mall.  

Αυτά να γίνουν με νομικές δεσμεύσεις οι οποίες θα διατυπωθούν είτε από την COSCO, όχι από εσάς τώρα, φληναφήματα, να βγουν εδώ οι Υπουργοί και να λένε δεν θα αφήσουμε να γίνει το ένα, δεν θα αφήσουμε να γίνει το άλλο.  

Μιλάμε για νομικές δεσμεύσεις της εταιρείας μέσα ή έξω από τη σύμβαση, που θα την δεσμεύουν και για το ότι δεν θα κάνει mall και για το ότι δεν θα κάνει ναυπηγείο και για το ότι δεν θα προχωρήσει στον 4οπροβλήτα και για το ότι θα σεβαστεί τους αρχαιολογικούς χώρους, το περιβάλλον και θα πάψει να στήνει μονοπώλια.  

Αν θέλετε να υπηρετήσετε το δημόσιο συμφέρον, αυτή τη στρατηγική θα ακολουθούσατε. 

Θα λέγατε: Είμαστε υπέρ της επένδυσης. Υπάρχουν μεικτές οι ευθύνες. Είμαστε εδώ να τις ξεπεράσουμε, να τους δώσουμε παράταση γιατί τις θέλουμε τις επενδύσεις και ό,τι καλό αυτές φέρνουν, αλλά, κύριοι της COSCO, θα δεσμευτείτε για όλα εκείνα που είναι εκτός της σύμβασης του 2016 και τα οποία επιδιώκετε ότι θα πάψετε να τα επιδιώκετε.

 Αυτό, μάλιστα, θα υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.  

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και κλείνω με αυτή την αναφορά- δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι για ό,τι καταστροφικό συμβεί από εδώ και στο εξής στο Δήμο Κερατσινίου και στο Δήμο Περάματος με την κατασκευή και από την κατασκευή τέταρτου προβλήτα, με ό,τι καταστροφικό συμβεί για τη Ναυπηγοεπισκευή με το ενδεχόμενο να προχωρήσει η COSCO να προχωρήσει στον 4ο προβλήτα ή να φτιάξει ναυπηγείο, με ό,τι καταστροφικό συμβεί για τον εμπορικό κόσμο, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους χιλιάδες εργαζόμενους από την κατασκευή mall, για ό,τι συμβεί σε βάρος των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας, του Πειραιά, αλλά και του περιβάλλοντος, αποκλειστικά μα αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κύρωση αυτής της συγκεκριμένης Συμφωνίας, που ξεπουλάει κυριολεκτικά το ένα και μοναδικό όπλο που είχαμε στα χέρια μας, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)