to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 01.07.2020

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Χειρότερο και από το χουντικό διάταγμα το σχέδιο νόμου για τις συγκεντρώσεις του Χρυσοχοϊδη (βίντεο)

Αντιγραφή του χουντικού διατάγματος του 1971 χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.


Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις συγκεντρώσεις ήταν επί χούντας το 1971. Τα νομοθετικά διατάγματα παρέμειναν νεκρά σε όλη τη διάρκεια της Αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας, απλώς διαφέρει στη γλώσσα. Εκείνα ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα, ενώ τα σχέδιο της κυβέρνησης είναι διατυπωμένο στη δημοτική, είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έδωσε μερικά απτά παραδείγματα που φανερώνουν τις ομοιότητες των δύο νομοθετημάτων, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα δύο κείμενα για τη διάλυση συνάθροισης, την απαγόρευση συνάθροισης, τη συνεργασία Οργανωτή Αρχών και την ευθύνη Οργανωτή.

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε ψευδοαφήγημα την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καλύπτει κενά που υπήρχαν στην νομοθεσία. Απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ ανέφερε: «Λέτε ότι η Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι μια χώρα που μπορούν 50 άτομα να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας - πόσες φορές το έχετε πει τις τελευταίες μέρες- και δεν ντρέπεστε αφού είναι απόλυτο ψέμα να λέγεται κάτι τέτοιο από επίσημα χείλη που αν μη τι άλλο έπρεπε να γνωρίζουν τη κείμενη νομοθεσία».

«Είναι η Ελλάδα λοιπόν, παραδομένη στους μπαχαλήκηδες; Είναι η Ελλάδα μια χώρα που όποιος θέλει, 50 άτομα, κλείνουν έναν δρόμο; Είναι η Ελλάδα μια χώρα στην οποία η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να απαγορεύσει, χωρίς το δικό σας απαράδεκτο νομοθέτημα, μια συγκέντρωση αν πράγματι κινδυνεύει η δημόσια τάξη;

Η απάντηση είναι, ΟΧΙ. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Αυτή είναι η ψεύτικη Ελλάδα για την οποία μιλάτε εσείς αυτές τις μέρες στον ελληνικό λαό.

Και σήμερα μπορεί η ΕΛ.ΑΣ να απαγορεύσει μια συγκέντρωση.»

Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει το προεδρικό διάταγμα, που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη το 1991, σύμφωνα με το οποίο δίνεται το δικαίωμα στην ελληνική αστυνομία και σήμερα -χωρίς να χρειάζεται νέο νομοθέτημα- να απαγορεύσει μια συγκέντρωση. Και πρόσθεσε ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν αυτός που το ’13 έστειλε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα 120, με βάση το οποίο η ΕΛ.ΑΣ έχει τη δυνατότητα όταν 50 άτομα κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, να τους οδηγεί στο πεζοδρόμιο.

«Λέτε ψέματα, γιατί υπάρχει το Π.Δ του Δένδια που είναι σε ισχύ από το 2013» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Λέτε και πάλι ψέματα πρόσθεσε, γιατί με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μιχάλη Καλογήρου, έχουν ποινικοποιηθεί αυτές τις συμπεριφορές.

Αναφερόμενος στους στόχους του προωθούμενου κυβερνητικού νομοθετήματος ο Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτό που επιδιώκετε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις.

Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και την ελληνική νεολαία από το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα εισοδήματά τους, τις συντάξεις τους.

Αυτές οι κατηγορίες πολιτών, ένα όπλο διαθέτουν όταν νιώθουν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους, το εισόδημά τους και η σύνταξή τους: το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη συνάθροιση, τη διαμαρτυρία, την ειρηνική αντίδραση.

Πίσω από τα ψέματα που χρησιμοποιείτε επιδιώκετε την ποινικοποίηση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία.

Κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους, όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, θα σας έλεγα και όλους τους πεφωτισμένους που ανήκουν στις τάξεις της ΝΔ, ότι εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στον δολοφόνο, τον βιαστή, τον λαθρέμπορο, τον καταχραστή εισάγετε τον πολίτη διαδηλωτή που ελεύθερα συμμετέχει σε μια διαδήλωση, γιατί αν συμμετέχει σε μια συγκέντρωση και σε μια πορεία που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας, αυτομάτως είναι όχι απλώς κατηγορούμενος, αλλά τον οδηγείτε και σε ποινή φυλάκισης.

Είναι πράγματι εύκολο κανείς να διολισθαίνει σε δεξιές πολιτικές, αλλά είναι δύσκολο να διατηρεί τη σοβαρότητά του.

Σε αυτή τη γελοιότητα οδηγείτε την έννομη τάξη της χώρας, την ΕΛ.ΑΣ και την ελληνική κοινωνία. Βασισμένοι σε ψέματα. Γιατί αυτό που σας απασχολεί είναι ουσιαστικά να κάνετε μια προληπτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης  που έρχεται.

Κλείνοντας ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει πάση θυσία ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πίσω από όλα αυτά τα ψέματα δεν κρύβεται τίποτα παραπάνω από ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, από ένα ανελεύθερο αυταρχικό κράτος το οποίο στήνετε μέρα με την ημέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)