to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 08.07.2020

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Αποφράδα μέρα για τη μεταμνημονιακή μεταπολίτευση (βίντεο)

«Στόχος σας να εισάγετε στο ποινικό δίκαιο ένα νέο είδος εγκληματία, του διαδηλωτή. Όπου ο διαδηλωτής δεν είναι άλλος από την Ελληνίδα και τον Έλληνα που εκφράζονται ελεύθερα και που έχουν άλλη άποψη, διαφορετική από τη δική σας και την άποψη της εκάστοτε εξουσίας»


«Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά «στη νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας».

Ο Γ. Ραγκούσης εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινή ζωή των πολιτών γιατί «από την ώρα που θα γίνει νόμος, θα λειτουργεί ως προβοκάτορας: Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να φέρετε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα τα "κίτρινα γιλέκα" της Γαλλίας.

Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να επαναφέρετε στη συνείδηση των πολλών το μίσος προς τον αστυνομικό [...] Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αυξηθούν οι πορείες αντί να μειωθούν γιατί τώρα πια έχετε προσφέρει έναν παραπάνω λόγο», εκτίμησε ο κ. Ραγκούσης.

Αφού επανέλαβε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι «δεν υπόκεινται στην αδειοδότηση της αστυνομίας και σε προληπτικό έλεγχο», αναφέρθηκε στον κομματισμό που όπως είπε επαναφέρει η ΝΔ φέροντας ως παραδείγματα το «διορισμό του κ. Κοντολέοντα ως επικεφαλής της ΕΥΠ» και τον «τρόπο με τον οποίο προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς εκτός ΑΣΕΠ, εκτός πανελληνίων και τους αμολήσατε ανεκπαίδευτους στην ενεργό δράση».

Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είπε: «Αγαπητέ Μιχάλη, εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Μαρφίν. Θα ρωτήσω εάν "θυμάσαι μήπως, αγαπητέ Μιχάλη, πόσο ήταν [...] το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 [...] και σήμερα, με ένα πολλαπλάσιο δημόσιο χρέος δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Γιατί; Γιατί δημιούργησαν κάποιοι, αγαπητέ Μιχάλη, με τους οποίους κάθεστε στα ίδια έδρανα τώρα [...] εκείνο το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15%, χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν την Ελλάδα εκτός των αγορών», είπε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί «με αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα που έφεραν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, καθρεφτίζουν τις βαθύτερες σκέψεις, τις βαθύτερες ιδεολογικές αρχές, καθρεφτίζουν αυτό που έχουν στον εσωτερικό τους κόσμο».

Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση (8/7/20), στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»  στην Ολομέλεια της Βουλής:

Η σημερινή είναι μια θλιβερή μέρα για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Μια αποφράδα μέρα για τη μεταμνημονιακή μεταπολίτευση.

Εάν το επιστημονικό συμβούλιο της βουλής για ένα νομοσχέδιο είχε υποβάλλει στην Ολομέλεια της Βουλής μια τέτοια έκθεση, προσωπικά, αλλά και όλοι όσοι έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας, θα θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί. Για λόγους στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας θα είχαμε αποφασίσει να το αποσύρουμε.

Κληθήκατε πριν από λίγο να απορρίψετε μια αίτηση αντισυνταγματικότητας υπερασπιζόμενοι ένα σ/ν πριν τις τροποποιήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση οι οποίες υπακούουν σε αυτό που από τη πρώτη στιγμή σας λέγαμε, δηλαδή στην αιτίαση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Δηλαδή σας έβαλε η κυβέρνηση να απορρίψετε την αίτηση αντισυνταγματικότητας και μετά έκανε τις αλλαγές που επιβάλλει το επιστημονικό συμβούλιο.

Το δικαίωμα συμμετοχής σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι στη πραγματικότητα είναι το δικαίωμα των πολλών που έχουν φωνή που μπορούν να μιλούν, που σκέφτονται φωναχτά, που διαμαρτύρονται, που διεκδικούν, που ονειρεύονται, που ελπίζουν. Και το δικαίωμα αυτό δεν είναι μόνο ατομικό, αλλά είναι και πολιτικό δικαίωμα.

Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών.

Προχωράτε στην νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας. Δεν υπήρξε κυβέρνηση από το 1974 και μετά που να διανοήθηκε να τα εφαρμόσει.

Θεσμοθετείτε μια σειρά από διατάξεις το 2020 που όχι μόνο ήταν αντιδημοκρατικές όταν θεσπίστηκαν το 1971 από τη χούντα αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας την εποχή του διαδικτύου.

Για παράδειγμα, θα γίνει μια κινητοποίηση της νεολαίας για την προστασία του περιβάλλοντος, θα οργανωθεί μέσα από το διαδίκτυο, δεν θα έχει οργανωτή, άρα δεν θα αναγγελθεί και στην αστυνομία. Την καθιστάτε με το νομοσχέδιο αυτό παράνομη και ζητάτε από την αστυνομία να τη διαλύσει. Και όποιος θεωρηθεί ότι είχε την ευθύνη διοργάνωσης μιας τέτοιας διαδικτυακής κινητοποίησης, θα τον οδηγήσετε στη φυλακή.

Καμία από τις θεμελιώδεις διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος της χούντας, που μεταφέρατε αυτούσιες στην ελληνική δημοτική γλώσσα, δεν αλλάξατε.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξετε προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή των πολιτών, θα την κάνετε χειρότερη. Γιατί αυτό το νομοσχέδιο από την ώρα που θα γίνει νόμος, θα λειτουργεί ως προβοκάτορας.

Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να φέρετε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας.

Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να επαναφέρετε στη συνείδηση των πολλών το μίσος προς τον αστυνομικό. Τους βάζετε απέναντι από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νεολαίους.

Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να αναβιώσετε τον χωροφύλακα της χούντας.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αυξηθούν οι πορείες αντί να μειωθούν γιατί τώρα πια έχετε προσφέρει έναν παραπάνω λόγο.

Και δεν είναι άλλος, ο  παραπάνω λόγος εννοώ, από το αίτημα που θα γίνει πάνδημο σιγά-σιγά αίτημα για την κατάργηση αυτού του χουντονόμου, που έχει δύο ονοματεπώνυμα: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι δεν υπόκεινται στην αδειοδότηση της αστυνομίας και σε προληπτικό έλεγχο, το Σύνταγμα το αναφέρει αυτό.

Το Σύνταγμα παραχωρεί αυτό το δικαίωμα χωρίς καμία προϋπόθεση στους πολίτες. Η γνωστοποίηση είναι θεμιτή, αυτό όμως που δεν είναι θεμιτό και που είναι αντισυνταγματικό είναι η μη γνωστοποίηση να οδηγεί στην απαγόρευση και στην υποχρέωση της αστυνομίας να διαλύει μια συγκέντρωση.

Και επειδή λέμε «αδειοδοτούσα αρχή η ελληνική αστυνομία»: τι είναι και ποια είναι η ΕΛ.ΑΣ σε επίπεδο ηγεσίας; Είναι καμία ανεξάρτητη αρχή; Είναι η ΕΛ.ΑΣ και η ηγεσία της συγκεκριμένα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο καμία αξιοκρατικά, δημοκρατικά, αντικειμενικά επιλεγμένη ηγεσία; Με πογκρόμ κομματισμού ξεκινήσατε τη θητεία σας. Καθαρίσατε όλους τους άξιους αξιωματικούς και τοποθετήσατε τους αρεστούς και τους εκλεκτούς του γραφείου Μητσοτάκη και των κλαδικών οργανώσεων της ΝΔ.

Επειδή ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη χθες να μιλάει για τη συνέπεια με την οποία εφαρμόζετε το πρόγραμμά σας για την ασφάλεια: ναι υπάρχει απόλυτη συνέπεια στον κομματισμό, την αναξιοκρατία, στο διορισμό του κ. Κοντολέοντα ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Στον τρόπο με τον οποίο προσλάβατε 1.200 ειδικούς φρουρούς εκτός ΑΣΕΠ, εκτός πανελληνίων και τους αμολήσατε ανεκπαίδευτους στην ενεργό δράση.

Τις προάλλες συνέλαβαν έναν από αυτούς από την τροχαία Ελληνικού και βρήκαν ένα σωρό παραπτώματα. Ο άλλος παραλίγο να αιματοκυλίσει το πανεπιστήμιο γιατί είχε πάει με το όπλο και με τη στολή να συναντήσει τη φιλενάδα του. Και πριν από αυτούς οι άλλοι διασκέδαζαν στα μπαρ, πλακώθηκαν με τους θαμώνες, έχασαν τα όπλα τους και τα βρήκαν οι συνάδελφοί τους την επόμενη μέρα.

Τα ψέματα που είπατε για τον Ινδαρέ, που παραβιάσατε το συνταγματικά κατοχυρωμένο οικογενειακό άσυλο.

Τα ψέματα που λέτε γραπτώς και προφορικώς σε μια σειρά από ερωτήσεις μας για το επεισόδιο στη Μιχαλακοπούλου που έχουν δει όλοι το βίντεο. Τρεις-σαν άλλοι τραμπούκοι-πιθανότατα αστυνομικοί και εσείς να μιλάτε για έναν. Και όλα αυτά για να συγκαλύψετε το στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος επειδή παραβίασε ο ίδιος το κόκκινο, πήγε και έδειρε έναν άνθρωπο.

Και πραγματικά νιώθουμε πολύ ασφαλείς, απλώς κάθε μέρα το πρωί όταν ξυπνάμε πρώτα κοιτάζουμε αν είναι καμένο το αυτοκίνητό μας και μετά κοιτάζουμε και το δελτίο ανακοίνωσης καμένων αυτοκινήτων, που πια έχει καθιερωθεί ως καθημερινή πραγματικότητα.

Για να μην πω για την συνέπεια του κ. Μητσοτάκη ότι θα τελείωνε τον Ρουβίκωνα.

Δεν είναι στόχος σας να τελειώσετε με τις διαδηλώσεις των 50 ατόμων. Τοποθετούνται νόμιμα με το Π.Δ του 2013 στο πεζοδρόμιο. Στόχος σας να εισάγετε στο ποινικό δίκαιο ένα νέο είδος εγκληματία, του διαδηλωτή. Όπου ο διαδηλωτής δεν είναι άλλος από την Ελληνίδα και τον Έλληνα που εκφράζονται ελεύθερα και που έχουν άλλη άποψη, διαφορετική από τη δική σας και την άποψη της εκάστοτε εξουσίας.

Είναι στρατηγικής σημασίας για σας αυτό το νομοσχέδιο διότι στη πραγματικότητα δεν μπορεί να στηθεί και να λειτουργήσει αυτό το απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, πρέπει να θιγούν τα αντίβαρα με βάση τα οποία λειτουργεί η Δημοκρατία.

Με τη λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη προσπαθήσατε να ακυρώσετε τα πολιτικά αντίβαρα. Τα λεφτά όπως τα διακινήσατε, δεν επιχειρήσατε να κάνετε καμπάνια για τον κορωνοιό, αλλά να εξουδετερώσετε την άλλη άποψη.

Επειδή αναφέρθηκε ο κ. Καραγκούνης στην υπόθεση της Marfin: δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός τότε. Μιλώντας για τη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που πρέπει να τη διαφυλάττουμε: Θυμάσαι μήπως, αγαπητέ Μιχάλη, πόσο ήταν το δημόσιο χρέος της χώρα το 2009; Ήταν 127% επί του ΑΕΠ. Σήμερα το εθνικό χρέος έχει φτάσει στο 180% και πηγαίνει προς το 200%. Η Ελλάδα το 2009 εξοβελίστηκε από τις αγορές και δεν μπορούσε να δανειστεί. Σήμερα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Γιατί κάποιοι εκείνη την εποχή δημιούργησαν εκείνο το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15%. Χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν τη χώρα εκτός των αγορών.

Και είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που όχι μόνο δημιούργησαν εκείνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά είχαν και τον αρχηγό τους όταν ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ, στη πρώτη ομιλία που έκανε στο συνέδριο της ΝΔ, να δηλώνει και υπερήφανος. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, έχει δηλώσει υπερήφανος που ήταν βουλευτής εκείνη την εποχή και στήριζε εκείνη τη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αντί να μοιράζετε ελπίδα, προοπτική και προκοπή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, μοιράζετε και δίνετε ύφεση, ανεργία, απολύσεις και τώρα πια και ποινές φυλάκισης.

Θα κλείσω με μια θετική αναφορά: αισθάνομαι την ανάγκη να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί πράγματι με αυτό το νομοθέτημα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης στη βουλή, αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα, ουσιαστικά καθρεφτίζουν τις βαθύτερες σκέψεις τους, τις βαθύτερες ιδεολογικές τους αρχές, αυτό που έχουν στον εσωτερικό τους κόσμο. Είναι ένα νομοθέτημα που πραγματικά οδηγεί σε αυτό που λέμε «αυτοί είστε». Παρά τα ακριβοπληρωμένα μιντιακά μακιγιάζ που πέφτουν πάνω σας συστηματικά το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια.

Είναι πραγματικά ένα νομοθέτημα που επιβεβαιώνει πως όσα και αν πληρώσετε στα μίντια, η αλήθεια είναι μία: ότι είστε απ’ έξω «κούκλα» χάρη στα μίντια, αλλά από μέσα «πανούκλα» και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)