to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 19.12.2019

Πολιτική

Παίζει με τις λέξεις η ΕΛ.ΑΣ.: Δεν ήταν πλαστική σφαίρα, αλλά ελαστική μπάλα

Παιχνίδι με τις λέξεις από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία παραδέχεται τη χρήση ειδικού εξοπλισμού εκτόξευσης ελαστικής μπάλας, «με δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς», κατά τη βίαιη επιχείρηση στο Κουκάκι


*ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

Γ. Ραγκούσης: Ιδού το έργο Χρυσοχοΐδη - Μητσοτάκη (φωτογραφίες)

Eλεύθεροι ο Δημ. Ινδαρές και οι άλλοι 8 συλληφθέντες στο Κουκάκι

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει σχεδόν μία ημέρα και η δημοσιοποίηση των επίσημων ιατρικών γνωματεύσεων των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και Ερυθρού Σταυρού που διαπιστώνουν «τραυματισμό μετά από πυροβολισμό με πλαστική σφαίρα» στο στήθος μίας γυναίκας κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, για να παραδεχτεί  η αστυνομία πως, μεταξύ άλλων, εκτόξευσε «μικρές πλαστικές μπάλες», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και διαψεύδοντας ουσιαστικά τις επίσημες ανακοινώσεις και τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Δύναμη όπως μιας γροθιάς» υποστηρίζει η αστυνομία πως έχει το όπλο που χρησιμοποίησε, ενώ οι προδιαγραφές του καταγράφουν ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο!

Eίχε προηγηθεί η δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον βαρύτατα εκτεθειμένη και για τις έκνομες πράξεις της και για τα ψέματά της. Όχι μόνον ασκήθηκε αστυνομική βία στο Κουκάκι αλλά ασκήθηκε παράνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία. Επιπλέον, γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα στο στήθος.

Όσα παράνομα κι αντισυνταγματικά έγιναν εντός της ιδιοκτησίας Ινδαρέ, ήταν αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της κατάληψης του όμορου κτιρίου κι εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους ψεύτες και όσους τους στηρίζουν» ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελειωδών άρθρων του Συντάγματος.

Δεν ήταν πλαστική σφαίρα, αλλά ελαστική μπάλα παραδέχεται η ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά η παραδοχή της Αστυνομίας:

«Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα, η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδόμενος και επικίνδυνος ο κ. Χρυσοχοΐδης

Ψευδόμενο και επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή την καταγγελία για χρήση πλαστικής σφαίρας σε βάρος γυναίκας.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζει πως: «ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας χθες στον κ. Αλιβιζάτο, είχε το θράσος να κάνει λόγο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πείσει το πανελλήνιο πως οι εικόνες που είδε από την αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι - άσχετο με την κατάληψη - τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη αθώων πολιτών, ήταν στη φαντασία του».

«Ωστόσο, για κακή του τύχη, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η καταχώρηση των ιατρών στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου «Ελπίς», σύμφωνα με την οποία νεαρή γυναίκα, που διακομίστηκε με χειροπέδες και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή της, έφερε τραύμα από πυροβολισμό εξ’ επαφής με πλαστική σφαίρα, στο αριστερό στήθος», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτει σειρά ερωτημάτων στον υπουργό τη χρήση πλαστικών σφαιρών και για το αν ήταν ενήμερος τόσο γι’ αυτές όσο και για την εντολή εισβολής στο σπίτι του σκηνοθέτη.

«Οι σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και ο ξυλοδαρμός χθες των τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μετά από αντισυνταγματική παραβίαση του οικιακού ασύλου, δεν διαψεύδουν απλά τον κ. Χρυσοχοΐδη. Επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση απάτη του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών και το Σύνταγμα, αλλά με τον αυταρχισμό της γεννά την ανασφάλεια και το φόβο», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ομολογίας συνέχεια: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεση της τα ίδια υλικά και μέσα που είχε και επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να απαντήσει στην Κουμουνδούρου αρνείται ότι υπήρξε παραβίαση οικιακού ασύλου ενώ, αναφορικά με τη χρήση πλαστικής σφαίρας, αναγκάζεται να επιβεβαιώσει την παραδοχή της Αστυνομίας προσθέτοντας ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεση της τα ίδια υλικά και μέσα που είχε και επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» (λες και αυτό δικαιολογεί τη χρήση τους). 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου (απόγευμα Πέμπτης 19/12):

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πάλι ψέματα. Στα υποτίθεται αμείλικτα -όπως πομπωδώς τα χαρακτηρίζει- ερωτήματα που θέτει σήμερα με ανακοίνωση του, οι απαντήσεις είναι απλές και έχουν ήδη δοθεί.

1. Το είπαμε από χθες. Στην επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στη Ματρόζου η εισαγγελέας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή στις 6:30 το πρωί. Υπογράφει δυο εκθέσεις. Μια για κατ’ οίκον έρευνα σε διπλανή της κατάληψης οικία και μια για το κτήριο της κατάληψης. Παρόντες ήταν εισαγγελικοί λειτουργοί και στις άλλες δυο εκκενώσεις. Συμπέρασμα. Η παραβίαση ασύλου σε ταράτσες ή ισόγεια δεν υπάρχει, δεν υπήρξε, είναι γκεμπελικό εφεύρημα ΣΥΡΙΖΑ.

2. Για τη χρήση ελαστικού σφαιριδίου και όχι πλαστικής σφαίρας, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν ήδη απαντήσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά για να μην εκπλήσσεται δήθεν το κόμμα αυτό, σημειώνουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεση της τα ίδια υλικά και μέσα που είχε και επί των ημερών διακυβέρνησης του.

Το μόνο αμείλικτο λοιπόν στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;

Ας συνέλθουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Στη δημοσιότητα το βίντεο της επιχείρησης στο Κουκάκι

Ερωτηματικά για ελλείψεις νομιμότητας της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι διατυπώνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ ζητάει από την κυβέρνηση να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο για να μην προκαλούνται παρερμηνείες.

Ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι «η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του χώρου κατάληψης στο Κουκάκι, δημιουργεί ερωτήματα που άπτονται της συνταγματικής τάξης για τις κατ' οίκον έρευνες και συλλήψεις και αφήνει δημόσιες σκιές. Γι' αυτό η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα το μόνον αντικειμενικό στοιχείο, το βίντεο του drone που παρακολουθούσε την αστυνομική επιχείρηση».

Επισημαίνεται από το ΚΙΝΑΛ «πως αν δεν το κάνει, καταρρίπτεται κάθε κυβερνητική εκδοχή και πρέπει άμεσα να απολογηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το συμβάν.

Ταυτόχρονα, οφείλει η αρμόδια Εισαγγελία να ζητήσει τώρα την κατάσχεση αυτού του οπτικού υλικού».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ καταλήγει με τη υπογράμμιση ότι «η δημοκρατική παράταξη είναι αυτή που υπερασπίστηκε τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, που εμπέδωσε στην πράξη την συνδικαλιστική ελευθερία των αστυνομικών υπαλλήλων και δεν θα επιτρέψει διολίσθηση σε ακροδεξιές λογικές και στοχοποίηση του ρόλου της Αστυνομίας».

ΚΚΕ: Οι επιχειρήσεις τύπου “Κουκάκι” χρησιμοποιούνται και ως εργαστήρια δοκιμής και νομιμοποίησης πιο εξελιγμένων μηχανισμών και όπλων καταστολής

«Απ' ό,τι φαίνεται οι επιχειρήσεις τύπου "Κουκάκι" δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον εκφοβισμό του λαού και την εμπέδωση του δόγματος "νόμος και τάξη", αλλά και ως εργαστήρια δοκιμής και νομιμοποίησης πιο εξελιγμένων μηχανισμών και όπλων καταστολής, που προμηθεύθηκαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις και που τελικό στόχο έχουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα» επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)