to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 29.11.2022

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι της κοινοπραξίας "Άγιος Νικόλαος" στη Σαλαμίνα

Στη Βουλή έφερε, ο Κοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την απειλή της ανεργίας που αντιμετωπίζουν δεκάδες εργαζόμενοι της κοινοπραξίας «Άγιος Νικόλαος» του πορθμείου της Σαλαμίνας


Αναφορά προς  τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για το τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να μη βρεθούν άνεργοι οι εργαζόμενοι της κοινοπραξίας «Άγιος Νικόλαος».

Ειδικότερα, το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, με αφορμή τη διάλυση της κοινοπραξίας «Άγιος Νικόλαος» που δραστηριοποιούνταν στη γραμμή Σαλαμίνα-Πέραμα και τη μεταφορά των πλοίων της σε άλλη ακτοπλοϊκή γραμμή, προειδοποιεί ότι δεκάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια, με καθήλωση των μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Συνακόλουθα, η δραστηριοποίηση μίας πλέον ακτοπλοϊκής εταιρίας στη γραμμή Σαλαμίνα-Πέραμα, αφενός δημιουργεί συνθήκες μονοπωλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμολογιακή πολιτική στο μέλλον και για τις εργασιακές συνθήκες, αφετέρου πλήττει έτι περαιτέρω την κοινωνία της Σαλαμίνας με τις περιορισμένες εργασιακές ευκαιρίες.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον

1.      Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2.      Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Με την απειλή της ανεργίας βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της κοινοπραξίας «Άγιος Νικόλαος» της Σαλαμίνας».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης,  έχοντας υπόψη το από 29-11-2022 Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας, την καταθέτει ως αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να απαντήσουν για το τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να μη βρεθούν αιφνιδιαστικά στην ανεργία οι εργαζόμενοι της κοινοπραξίας «Άγιος Νικόλαος».

Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

·         Ενημερωθήκαμε για την δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κοινοπραξία " 'Αγιος Νικόλαος" όπου λόγω ρήξης μεταξύ των μετόχων η Κοινοπραξία διαλύθηκε με την αποχώρηση ενός  εκ των μετόχων και την μεταφορά των πλοίων του στο πορθμείο της Θάσου και την ενσωμάτωση των υπολοίπων στην Κοινοπραξία Ε/Γ-Ο/Γ Σαλαμίνος.

·         Συνέπεια της ανωτέρω κατάστασης , οι παράπλευρες απώλειες, οι δεκάδες εργαζόμενοι (Ταμίες, Ελεγκτές)  που έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας.

·         Μήπως ενόψει της προοπτικής κατασκευής της γέφυρας ακολουθήσουν και άλλες αποχωρήσεις πλοίων και άλλοι εργαζόμενοι στην ανεργία;

·         Κάθε εργαζόμενος που οδηγείται στην ανεργία είναι ένα πλήγμα τόσο προσωπικό όσο και για την κοινωνία γενικότερα, πολύ περισσότερο, δε, για μια "κλειστή κοινωνία" όπως αυτή της Σαλαμίνας με τις περιορισμένες εργασιακές ευκαιρίες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα 29 Νοεμβρίου  2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ραγκούσης Γιάννης

Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ο   Κ Ε Ν Τ Ρ Ο   Σ Α Λ Α Μ Ι Ν  Α Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ  "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ" ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ

Από δημοσιεύματα του Τύπου ενημερωθήκαμε για την δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κοινοπραξία " 'Αγιος Νικόλαος" όπου λόγω ρήξης μεταξύ των μετόχων η Κοινοπραξία διαλύθηκε με την αποχώρηση ενός  εκ των μετόχων και την μεταφορά των πλοίων του στο πορθμείο της Θάσου και την ενσωμάτωση των υπολοίπων στην Κοινοπραξία Ε/Γ-Ο/Γ Σαλαμίνος.

Συνέπεια της ανωτέρω κατάστασης , οι παράπλευρες απώλειες, οι δεκάδες εργαζόμενοι (Ταμίες, Ελεγκτές)  που έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας, εν μέσω μιας πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι οι πολίτες και που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ακρίβεια και  περιορισμένες ευκαιρίες εργασίας στα πλαίσια του νησιού αλλά και γενικότερα.

Μήπως αυτή είναι μόνο η αρχή?

Μήπως ενόψει της προοπτικής κατασκευής της γέφυρας ακολουθήσουν και άλλες αποχωρήσεις πλοίων και άλλοι εργαζόμενοι στην ανεργία?

Ευχόμαστε να μην επαληθευτούμε. Όπως και ευχόμαστε οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες Κοινοπραξίες να είχαν προνοήσει για την δημιουργία ενός Σωματείου που θα υπερασπιζόταν

συλλογικά τα δικαιώματα τους που αφορούν τόσο τους όρους αμοιβής και εργασίας όσο και τα δικαιώματα τους σε περίπτωση απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης από την εργασία.

Έχουμε κατ'επανάληψη τονίσει ότι στην ενότητα είναι η δύναμη των εργαζομένων.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους της Κοινοπραξίας "Ο Άγιος Νικόλαος" .

Κάθε εργαζόμενος που οδηγείται στην ανεργία είναι ένα πλήγμα τόσο προσωπικό όσο και για την κοινωνία γενικότερα, πολύ περισσότερο, δε, για μια "κλειστή κοινωνία" όπως αυτή της Σαλαμίνας με τις περιορισμένες εργασιακές ευκαιρίες.

                                                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)