to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 02.11.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Ξεκάθαρη η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης για τη φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε, μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Γ. Τραπεζιώτη, την φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου.


Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εβδομάδα ξεκινά δύσκολα για τη Σάμο, όπως δύσκολα έκλεισε η προηγούμενη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δύο παιδιών που χάθηκαν από το σεισμό και την αλληλεγγύη του στους κατοίκους του νησιού.

Σε ο,τι αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, είπε πως αυτή έρχεται σε συνέχεια αυτών που έγιναν στην Μόρια και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν σε οποιαδήποτε δομή του Βόρειου Αιγαίου. Για τους φυσικούς αυτουργούς και τα αίτια της φωτιάς θα αναλάβει η αστυνομία και η πυροσβεστική –της οποίας η παρέμβαση ήταν καθοριστική για να αποφευχθούν τα χειρότερα- αλλά από κει και πέρα υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης επειδή τόσο καιρό επιμένει να μην κάνει τίποτα για την κατάσταση.

Ο τομεάρχης ανέφερε ότι η δυσμενής κατάσταση που υπάρχει στ Κέντρο Υποδοχής της Σάμου είναι γνωστή εδώ και καιρό και θύμισε πως στις 6/7/2019 η δομή είχε 3223 ενώ στις 8/10/2020 είχε 4460. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση με τις ροές είναι τέτοια που θα μπορούσε εύκολα να την διαχειριστεί το Υπουργείο και να έχει μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό, κάνοντας αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα και μεταστέγαση των ανθρώπων αυτών σε αξιοπρεπείς συνθήκες, καθώς η διαδικασία για την μεταφορά της δομής είχε ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το θέμα της Σάμου έχει απασχολήσει πολλές φορές και εκτός των συνόρων καθώς έχουν γίνει καταγγελίες από Διεθνείς Οργανισμούς  αλλά υπάρχει ακόμα και η υπόθεση στην εισαγγελία της Ρώμης για κάποια ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ήταν εκεί και η οποία βρίσκεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημείωσε ο κος Ψυχογιός.

Συμπλήρωσε πως πρόκειται μία λογική η οποία λέει ότι δεν προβαίνω σε άμεσες ενέργειες, ενώ έχω το περιθώριο, ενώ έχω τη δυνατότητα για να αποσυμφορήσω και να βελτιώσω την εικόνα, να μπορέσω να δώσω ανάσα και στους πρόσφυγες-μετανάστες και στις τοπικές κοινωνίες, με τη λογική της αποτροπής. Πρόκειται για μια επιλογή η οποία κρατάει τους ανθρώπους απολύτως εγκλωβισμένους εκεί χωρίς να τους δίνει διέξοδο και ενισχύει τα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε αντιδιαστολή με την παρούσα πολιτική, τον Σεπτέμβρη ‘18 μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα με στοχευμένες κινήσεις έγινε μεταφορά σημαντικού πληθυσμού στην ενδοχώρα σε συνεννόηση με τους Δήμους της και έτσι κρατήθηκε μια ισορροπία. «Δεν ήταν τέλεια τα πράγματα αλλά κάναμε ο,τι μπορούσαμε για να γίνουν καλύτερα. Υπήρχε μία συνεχής εγρήγορση και σε πιο δύσκολες συνθήκες από αυτές που υπάρχουν τώρα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)