to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 31.10.2019

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Για μας, τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών ανήκουν στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ν/σ για το άσυλο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πρόκειται για κακότεχνη συρραφή ήδη ενσωματωμένων ευρωπαϊκών οδηγιών πίσω από τις οποίες η ΝΔ κρύβει τον απώτατο σκοπό της: την αποτροπή και την κράτηση αιτούντων άσυλο» - «Σαν Αριστερά, εντάσσουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, όχι από ευαισθησία ή από φιλανθρωπία, αλλά από μια βαθιά πεποίθηση ότι αυτά συνιστούν βασική προϋπόθεση για την ισότητα, τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τη χειραφέτηση».


Ο Γιώργος Ψυχογιός, αν. τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τη Διεθνή Προστασία, τόνισε στην ομιλία του ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα πολυεπίπεδο.  Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι εμμένει να το βλέπει κοντόφθάλμα και ξενοφοβικά, ως  «εθνική απειλή», χωρίς να έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση του ζητήματος, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκλίσεις και συμμαχίες με άλλες χώρες για δίκαιο καταμερισμό και κοινές λύσεις και  πετυχαίνοντας περισσότερες μετεγκαταστάσεις, οικογενειακές επανανώσεις σε χώρες της Ε.Ε.

Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κωδικοποίηση,  αλλά για κακότεχνη συρραφή ήδη ενσωματωμένων ευρωπαϊκών οδηγιών πίσω από τις οποίες η ΝΔ κρύβει τον απώτατο σκοπό της: την αποτροπή και την κράτηση αιτούντων άσυλο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τα κυριότερα προβλήματα του νομοσχεδίου που είναι η μετατροπή του ζητήματος από προσφυγικό σε μεταναστευικό, τα συνεχή εμπόδια που βάζει στη διαδικασία ασύλου και η έκπτωση βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων  άσυλο και βεβαίως η γενικευμένη κράτηση.

Ο Γιώργος Ψυχογιός έκλεισε την εισήγησή του υπογραμμίζοντας:

«Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν και θα είμαστε αρωγοί, σαν βουλευτές σαν κόμμα σαν μέρος του κινήματος αλληλεγγύης στις προσπάθειες που γίνονται πρικειμένου να διαχειριστούμε το προσφυγικό με έναν τρόπο συννομο και ανθρωπιστικό. Είμαστε, λοιπόν,  απέναντι σε νομοσχέδια όπως αυτό τα οποία επενδύουν στην αποτροπή και την κράτηση, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων αλλά και δεν συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.

Κι αυτό γιατί πέρα από τα υπόλοιπα, υπάρχουν και οι πολιτικές διαφορές. Σαν Αριστερά, εμείς εντάσσουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, όχι από ευαισθησία ή από φιλανθρωπία, αλλά από μια βαθιά πεποίθηση ότι αυτά συνιστούν βασική προϋπόθεση για την ισότητα, τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τη χειραφέτηση. Δηλώνω, λοιπόν, από το βήμα αυτό περήφανος και για τους συνεργάτες μας και για τους βουλευτές μας και για την προηγούμενη Κυβέρνηση, που παρα τα λαθη και τις παραλείψεις, έδωσε μια τεράστια μάχη για να βάλουμε πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο και την Αλληλεγγύη. Για εμάς αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε εντός και εκτός Βουλής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)