to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 08.08.2019

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Βαθιά συντηρητικό το πολυνομοσχέδιο της ΝΔ

Ομιλία του αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Κορινθίας, Γ. Ψυχογιού, στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο της ΝΔ


Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο της ΝΔ, ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ και αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, επικέντρωσε την παρέμβασή του σε τρία βασικά θέματα: Στις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην αναστολή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην κοινωφελή εργασία και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Καταρχάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι με τις τροποποιήσεις στον Κλεισθένη που επιχειρεί η ΝΔ, νοθεύεται η νωπή λαϊκή εντολή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ επιστρέφουμε σε ένα προσωποκεντρικό μοντέλο με το πρόσχημα της «κυβερνησιμότητας». Αναφέρθηκε ειδικά και στο ζήτημα των τοπικών κοινοτήτων υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έρχεται να επέμβει και να μην αφήσει τα πρόσφατα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια να επιλέξουν τα ίδια τον Πρόεδρό τους, ενώ τους αφαιρεί σημαντικές αρμοδιότητες.

Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός σχολίασε την τροποποίηση που εισάγεται με το άρθρο 98 του νομοσχεδίου στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, αναστέλλοντας τη δυνατότητα για έκτιση της ποινής με κοινωφελή εργασία. Τόνισε ότι αυτή η διάταξη έχει συγκεντρώσει την αντίδραση των δικηγόρων της χώρας και φορέων, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Προσβάλλει, επίσης, την πολύχρονη εργασία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τους νέους κώδικες, χωρίς σοβαρή αιτιολογική έκθεση και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Όπως τόνισε ο βουλευτής, καθιστά την Ελλάδα τη μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα χωρίς εναλλακτικό τρόπο έκτισης της ποινής και εισάγει ένα άκαμπτο τιμωρητικό πλαίσιο με επαναφορά της χρηματικής εξαγοράς της ποινής, που έχει καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά.Προφανώς η στρατηγική της ΝΔ είναι οι πάρα πολλές φυλακές - οι φυλακές τύπου Γ’ - η τιμωρία αντί για τον σωφρονισμό και την επανένταξη. Ο Γ. Ψυχογιός κάλεσε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Ο βουλευτής, μίλησε και για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο αποτελεί σύμβολο αγώνα υπενθυμίζοντας τα λόγια του Γ.Α. Μαγκάκη ότι το άσυλο είναι «η κατοικία της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Τόνισε πως η εικόνα είναι οι επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων είναι διαφορετική από αυτή που θέλει να παρουσιάσει η ΝΔ, όπως η έρευνα που αναβαθμίστηκε το προηγούμενο διάστημα επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και χαιρετίστηκε και από διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ο Γ. Ψυχογιός ανέφερε ότι η πραγματική ρίζα του προβλήματος έχει να κάνει με την αναβάθμιση και τη στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου, με τη ΝΔ να επιθυμεί πίσω από τέτοιες κινήσεις την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων με την απαξίωση και τη δυσφήμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βαθιά συντηρητικό», το οποίο μας γύρνα πολλά χρόνια πίσω. «Με έντονα τα στοιχεία της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, που μας ταυτίζουν δυστυχώς με κυβερνήσεις, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, που τορπιλίζουν το κράτος δικαίου όλο και περισσότερο. Να ξέρετε, όμως, ότι η ελληνική κοινωνία έχει προχωρήσει και υιοθετήσει πολύ σημαντικές προοδευτικές τομές, που έγιναν και επί της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και για αυτόν το λόγο θα αποκρούσει αυτή την επίθεση στα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες που έχετε εξαπολύσει, για να κρατάτε το λαό αμέτοχο και ενοχοποιημένο απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο» κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)