to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 21.10.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Την ώρα που δίνετε εκατοντάδες εκατομμύρια για τη σίτιση, επιλέγετε να αφήνετε οικογένειες προσφύγων χωρίς φαγητό

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επίσης να προκαλεί με τις συμφωνίες εκατομμυρίων για τη σίτιση τη στιγμή που εκατοντάδες πρόσφυγες μένουν νηστικοί και να αποκαταστήσει άμεσα αυτή την άδικη και απάνθρωπη πολιτική», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Την περικοπή της σίτισης σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και μέρος των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας σχολιάζει σε δήλωσή του ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά είναι ανέτοιμη να ανταποκριθεί ακόμα και στο δικό της σχεδιασμό. Στο πλαίσιο της «αριστείας» της οποίας έχουμε γίνει μάρτυρες τα τελευταία δύο χρόνια, το επιτελικό μπάχαλο της ΝΔ δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο, πρώτα και πάντα προς τους πιο ευάλωτους.

Ο κος Μηταράκης στην χθεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο για την ανάγκη οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να βγουν από τις δομές και να σταματήσουν να είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων σίτισης για τα οποία δαπανούνται εκατομμύρια αποκλείοντας μάλιστα τις κατά τόπους μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω από 400 εκατομμύρια σε μια αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία-πλαίσιο για τη σίτιση κα συγκέντρωση στα χέρια λίγων και ισχυρών του κλάδου και την ίδια στιγμή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τα παιδιά τους, αλλά και αιτούντες άσυλο, αναζητούν φαγητό στις δομές αλληλεγγύης, τις κοινωνικές κουζίνες και άλλες πρωτοβουλίες που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιάς. 

Πού θα πάνε δεν μας είπε όμως, ούτε πώς θα ζήσουν. Το HELIOS παραμένει στάσιμο, τα υπόλοιπα προγράμματα που υποτίθεται θα ερχόντουσαν να συμπληρώσουν την στρατηγική της Κυβέρνησης για την ένταξη, παραμένουν άφαντα και έχουν μείνει ως εξαγγελίες. Οι άνθρωποι αόρατοι για τον κ. Μηταράκη και την κ. Βούλτεψη. Καμία έκπληξη.

Το δικαίωμα στην τροφή είναι ίσως το πιο κρίσιμο για την εξασφάλιση της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας. Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας αλλά και τα διαμερίσματα, όμως, τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν βρεθεί χωρίς να λαμβάνουν το επίδομα του cash, χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σίτισης μέσω catering για όλους τους φιλοξενούμενους -όπως θα έπρεπε- ακόμα και τα παιδιά που πάνε στο σχολείο νηστικά, επιστρέφουν χωρίς να έχουν φάει λόγω άλλης μιας έκφανσης του επιτελικού μπάχαλου, αυτή τη φορά, με τα σχολικά γεύματα.

Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά τις δύο αυτές εβδομάδες, αλλά και τα δεκάδες δημοσιεύματα δείχνουν το μέγεθος της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία βέβαια βρίθει περιπτώσεων στέρησης βασικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα προς τους πιο αδύναμους ακόμα και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους για τους οποίους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει εξάμηνη μεταβατική παραμονή στις δομές μετά την αναγνώριση με πλήρη δικαιώματα, μέχρι να μπουν σε προγράμματα ένταξης, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αυτονομηθούν.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας διαψεύσει, να κατανοήσει ότι η επιλογή να συντάσσονται με την πολιτική της εξαθλίωσης των προσφύγων που προάγουν οι ομόσταυλοί τους του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας δεν ταιριάζει στην Ελλάδα και την αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός της. Να σταματήσει επίσης να προκαλεί με τις συμφωνίες εκατομμυρίων για τη σίτιση τη στιγμή που εκατοντάδες πρόσφυγες μένουν νηστικοί και να αποκαταστήσει άμεσα αυτή την άδικη και απάνθρωπη πολιτική.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)