to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 14.05.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Θεώρησαν και τους Ρομά κατώτερους, τώρα τρέχουν πίσω από κρούσματα (ηχητικό)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά που στήριζε ενσωμάτωση, εισοδήματα, εκπαίδευση και στέγαση, δεν έκανε άμεσα γενικά τεστ στις κοινότητές τους, τρέχει τώρα πίσω από τα κρούσματα γιατί θεωρεί κατώτερους αυτούς, τους πρόσφυγες, τους φυλακισμένους, ακόμη και τους τρόφιμους γηροκομείων, είπε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας Στο Κόκκινο


Οι ενδείξεις συντείνουν ότι οι δομές στα νησιά, η Μόρια, η ΒΙΑΛ, όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά θα επεκταθούν ή απλώς θα μετακινηθούν, σημείωσε σε άλλο σημείο ο Γ. Ψυχογιός, επισημαίνοντας ότι από την αρχή η κυβέρνηση της ΝΔ «κλείνει τα μάτια» στο συγκεκριμένο θέμα... Αυτό συνεχίζεται και με το πρόσφατο νομοσχέδιο, όπου ως μόνη απάντηση προβάλλεται η «αποτροπή».

 

Είμαστε σε πολύ σκοτεινό πλαίσιο, πέρα από την αντιμετώπιση σε υγειονομικό επίπεδο που και εκεί υπήρξαν ελλείψεις, με ελάχιστα τεστ στον γενικό πληθυσμό, είπε ο κ. Ψυχογιός, μεταξύ αυτών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως Ρομά, πρόσφυγες, κρατούμενους, γηροκομεία, τον πληθυσμό όπου κατά προτεραιότητα θα έπρεπε να έχουν γίνει σαρωτικοί έλεγχοι. Έχουμε συζητήσει πολύ για το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ (με το «μαξιλάρι» για την στήριξη εργαζόμενων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών, κτλ.), θα είχαν υπάρξει έλεγχοι και παρεμβάσεις σε όλες τις δομές ευπαθών ομάδων, σε όλη τη χώρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έπρεπε να γίνει κατά προτεραιότητα, δεν έγινε, πάνε με το «βλέποντας και κάνοντας» και την λογική της στεγανοποίησης, αλλά και την λογική που ενδεχομένως επιτρέπει «ανοσία της αγέλης».

Οι Ρομά είναι πληθυσμοί προφανώς επιβαρυμένοι, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλά εισοδήματα στην μεγάλη πλειοψηφία τους. Κατηγορηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια για τις πολιτικές ενσωμάτωσης και τα επιδόματα προκειμένου να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, τα προγράμμματα πρόσβασης στην εκπαίδευση και μεταστέγασης στον αστικό ιστό, θύμισε ο κ. Ψυχογιός.

Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά στο υπουργείο Εργασίας που έκανε όλα αυτά, δεν προχώρησαν και επιδεινώθηκε η κατάσταση, συνέχισε ο ίδιος. Και με την πανδημία, δεν υπήρξε μαζικός έλεγχος σε τέτοιες περιπτώσεις. Και τώρα κυνηγάμε, τρέχουμε πίσω από τα κρούσματα, επικίνδυνο και για τους Ρομά και για την γενική υγειονομική θωράκιση. Μένουν πίσω κατηγορίες πολιτών, επειδή τις θεωρούν κατώτερες του γενικού πληθυσμού και δεν προσδοκούν πολιτικά οφέλη.

Στο προσφυγικό αντίστοιχα, οι ενδείξεις συντείνουν ότι οι δομές στα νησιά, η Μόρια, η ΒΙΑΛ, όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά θα επεκταθούν ή απλώς θα μετακινηθούν. Ο κ. Ψυχογιός σημείωσε ότι αππό την αρχή η κυβέρνηση της ΝΔ «κλείνει τα μάτια» στο συγκεκριμένο θέμα, με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την δημιουργία στα νησιά εκρηκτικής κατάστασης χωρίς σχέδιο. Αυτό συνεχίζεται και με το πρόσφατο νομοσχέδιο, μόνη απάντηση προβάλλεται η αποτροπή, η γενικευμένη κράτηση, οι μετακλητοί σε θέσεις ευθύνης, τα μυστικά κονδύλια για... πλωτά φράγματα. Δηλαδή, σε παραβιάσεις δικαιωμάτων, καταδίκες της Ελλάδας και κανένα αποτέλεσμα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, η «αποτροπή» (και στη θάλασσα) είναι μόνιμα στα χείλη βουλευτών και υπουργών της ΝΔ, οι εξαφανίσεις ανθρώπων από τη Χίο και αλλού, με μόνιμη επωδό το «δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι πλέον». Παράλληλα, οι δικλίδες ελέγχου των αναθέσεων είναι ελάχιστες, λένε «η κρίση είναι ευκαιρία», στις τηλε-πλατφόρμες κατάρτισης και σε άλλους τομείς. Και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό την κάνουν ευκαιρία για τακτοποίηση ημετέρων, προσέθεσε, για εφαρμογή κλειστών κέντρων-φυλακών, για αναθέσεις εκατομμυρίων που υπογράφονται από μετακλητούς.

Και ενώ η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου, στη Βουλή αντιμετωπίσαμε οργουελιανή κατάσταση, με δηλώσεις περί «συντριπτικής αποσυμφόρησης των νησιών», περί τήρησης του Διεθνούς Δικαίου που είναι «διαπραγματευτικό όπλο της χώρας», περί «σύγχρονης κεντροδεξιάς ΝΔ», ότι δεν φλερτάρει με την ακροδεξιά της Ελληνικής Λύσης με όλα τα έκτροπα. Και... life goes on, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχογιός.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)