to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:34 | 13.10.2017

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Στρατηγικός μας στόχος η ανθρώπινη χειραφέτηση

Ομιλία για την ταυτότητα φύλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η Δ’ Σύνοδος για το 2017 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου συζητήθηκε και ψηφίστηκε Έκθεση με θέμα: «Προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξάλειψη των διακρίσεων κατά των μεσοφυλικών (intersex) ατόμων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Έκθεσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς (UEL) αναφέροντας τα εξής:

«Η συζήτηση που διεξάγεται στην Συνέλευση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την προαγωγή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που προάγει το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από την άποψη των πολιτικών αρχών και των ανθρωπιστικών αξιών που αποτελούν κεντρικά ζητήματα για την Ομάδα της Αριστεράς στο Συμβούλιο. Συγχρόνως συμπίπτει με μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο πριν από δύο μέρες πέρασε μια προοδευτική νομοθεσία σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας των μεσοφυλικών και διεμφυλικών ατόμων, παρά την έντονη αντίθεση του συντηρητικού πολιτικού και κοινωνικού φάσματος, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης εντός της χώρας.

Ο νέος Ελληνικός Νόμος, μια νομοθετική πρόταση της Αριστερής Κυβέρνησης, συμβαδίζει με τις σύγχρονες αντιλήψεις για την προστασία των δικαιωμάτων και αντικατοπτρίζεται άμεσα στην Εκθεση που συζητάμε σήμερα, παρέχοντας μια απλοποιημένη διαδικασία για τη διόρθωση του αρχικά δηλωμένου φύλου, με βάση το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Η προβλεπόμενη διαδικασία διαχωρίζεται πλήρως από οποιαδήποτε χειρουργική αλλαγή φύλου. Αντίθετα, δίνεται έμφαση στην ίδια την πραγματικότητα και στο πώς το άτομο βιώνει το φύλο του. Συνιστά, επομένως, μια απελευθερωτική κίνηση που επιτρέπει στους διεμφυλικούς να αποφασίζουν ελεύθερα για τη ζωή και τις προσωπικές τους σχέσεις και τους παρέχει πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, οικονομικές και νομικές διαδικασίες.

Η Έκθεση που έχουμε μπροστά μας ενσωματώνει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και γι 'αυτόν τον λόγο έχει την πλήρη στήριξή μας, οδηγώντας στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των μεσοφυλικών ανθρώπων, μια κοινωνική ομάδα, που μεταξύ άλλων, βρίσκεται στο περιθώριο επί σειρά ετών. Σε μια ζοφερή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου η νεοφιλελεύθερη λιτότητα συναντά την εκ νέου άνοδο του φασισμού, οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα για το πώς οι προοδευτικές ιδέες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων.

Καταλήγοντας, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα είναι για μας εξίσου σημαντικά με τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα. Πρωτοβουλίες, όμως, όπως αυτή αποτελούν μικρές νίκες στον καθημερινό μας αγώνα για έναν κόσμο χωρίς σκιές και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και μας φέρνουν πιο κοντά στον στρατηγικό μας στόχο, την ανθρώπινη χειραφέτηση».

Επισημαίνεται, δε, ότι ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muiznieks‏,  συνεχάρη εχθές με tweet του την Ελλάδα αναφέροντας: «Χαιρετίζω τον νέο Νόμο της Ελλάδας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: σημαντικό πρώτο βήμα, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα για τον αυτοπροσδιορισμό των διεμφυλικών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)