to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 07.07.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει το βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες» (βίντεο)

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός, συμμετέχοντας στην εκπομπής «Αόρατη Πόλη» του KontraChannel, επισήμανε πως είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε και τους πιο ευάλωτους, που είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλά όχι μόνο αυτοί, διότι όταν αρχίζουν να ξηλώνονται τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων αυτό επεκτείνεται άμεσα και στην κοινωνική πλειοψηφία.


Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός, συμμετείχε στο 7ο θεματικό κύκλο της εκπομπής «Αόρατη Πόλη» του KontraChannel με τίτλο: «Προσφυγικό – Ταξίδι προς το άγνωστο»

Ο Γ. Ψυχογιός έκανε σαφές ότι δύο χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ η κατάσταση στο προσφυγικό είναι σαφώς χειρότερη ενώ συμπλήρωσε πως είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε και τους πιο ευάλωτους, που είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλά όχι μόνο αυτοί, διότι όταν αρχίζουν να ξηλώνονται τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων αυτό επεκτείνεται άμεσα και στην κοινωνική πλειοψηφία.

Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η εξαθλίωση των προσφύγων και μεταναστών, να γίνει ο βίος αβίωτος, ως μία, δήθεν, αποτροπή. Οι εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων, η μη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την κατάργηση του ΑΜΚΑ, ο τρόπος λειτουργίας των δομών που οι συνθήκες έχουν σαφώς χειροτερέψει είναι κάποιες μόνο από τις πολιτικές που υπηρετούν τον στόχο αυτό της Κυβέρνησης.

Ο τομεάρχης έκανα αναφορά στο γεγονός ότι εκτίθεται η χώρα διεθνώς με τις πολιτικές που εφαρμόζονται και στο κομμάτι της υποδοχής, ιδίως σε δομές όπως η νέα Μαλακάσα και το Κλειδί Σερρών –και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων- και στο κομμάτι της ένταξης, την οποία η κυβέρνηση έχει τορπιλίσει εντελώς σε όλα τα επίπεδα της, αλλά και με τη στάση σιωπής στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις.

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο Γ. Ψυχογιός είναι το γεγονός ότι γίνεται συστηματικά outsourcing των υπηρεσιών ακόμα και στις περιπτώσεις όπως η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου που αν και στελεχώνεται κυρίως από μετακλητούς, ανατέθηκαν 6 εκατομμύρια για τεχνικές συμβουλές ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκαν υπηρεσίες υποστήριξης διαχείρισης για 450 εκατομμύρια για να μπουν τα συνεργεία των εργολάβων, την ίδια ώρα που προσπαθούν να καταργήσουν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Ψυχογιός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός που στα πιο δύσκολα χρόνια, αλλά ακόμα και τώρα, υπήρξε παράδειγμα αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία τάση συντηρητικοποίησης πανευρωπαϊκά, παραμένει φιλόξενος και αλληλέγγυος. Πρέπει όμως και η Ευρώπη να συμβάλει με έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής και με κυρώσεις στα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχηματίσει στιβαρές συμμαχίες για να συγκρουστεί με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας αλλά και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ανθρώπων.

Είναι σαφής η απεύθυνση της κυβέρνησης προς ένα συντηρητικό και ακροδεξιό ακροατήριο και γι’ αυτό προσπαθεί να μπλοκάρει την πρόσβαση στην εργασία,την εκπαίδευση, την περίθαλψη. Η καταγραφή των δεξιοτήτων που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποιήθηκε

Ο Γ. Ψυχογιός αναφερόμενος στα δύο σχέδια που υπάρχουν για το προσφυγικό είπε χαρακτηριστικά «είμαστε δύο κόσμοι με τη ΝΔ» και συμπλήρωσε πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ευκαιρία συμμαχιών που βάζει στην προμετωπίδα τον άνθρωπο, τα δικαιώματα και την ισορροπία με τις τοπικές κοινωνίες.Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις γειτονιές τους, όλοι οι βουλευτές στις περιφέρειές τους, να βγουν μπροστά και να ορθώσουν τείχη προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Το προσφυγικό χρειάζεται ανθρωπισμό, ισορροπία δικαιωμάτων και σχέδιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει.

Οι κλειστές δομές - φυλακές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα νησιά και ενδεχομένως και στον Έβρο, το σχέδιο μιας Ευρώπης οχυρωμένης και κλειστής που φέρνει και το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, με τις εθελοντικές μετεγκαταστάσεις, η ΚΥΑ για την Τουρκία ως ασφαλή Τρίτη χώρα που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη απορριφθέντων που πλέον δεν μπορούν να πάνε ούτε μπροστά ούτε πίσω,  θα τα αντιπαλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς καμία έκπτωση, χωρίς φόβο, δήλωσε κλείνοντας ο Γ. Ψυχογιός.

Ολόκληρη η εκπομπή: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)