to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 26.01.2018

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός στο Συμβουλίο της Ευρώπης: Σύμβαση για το επάγγελμα του δικηγόρου - Η δικηγορία δικαίωμα και λειτούργημα

Στη χειμερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συζήτηση με θέμα τη «Σύνταξη μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το επάγγελμα του δικηγόρου»


Στη χειμερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συζήτηση με θέμα τη «Σύνταξη μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το επάγγελμα του δικηγόρου» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, και με την ιδιότητα του ως δικηγόρου, τόνισε τα εξής:

«Η ιδέα σύνταξης μιας τέτοιας Σύμβασης είναι θετική και πρέπει να υποστηριχθεί. Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μόνο μια οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά κυρίως μια κρίση των ίδιων της των αξιών, μια κρίση δημοκρατίας και θεμελιωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα. Τέτοιο είναι το δικαίωμα οποιουδήποτε προσώπου να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, η υποχρέωση του δικηγόρου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή νομική εκπροσώπηση στον πελάτη του, το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Μια πρόσβαση προσιτή σε όλους, καθώς η δικαιοσύνη δεν είναι εμπόρευμα ή προϊόν προς πώληση στην ελεύθερη αγορά».

Ο Γ. Ψυχογιός πρόσθεσε ότι μια Σύμβαση για το επάγγελμα του δικηγόρου πρέπει να επικεντρωθεί στην κύρια αποστολή των δικηγόρων, ως υπερασπιστών, δηλαδή, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δικηγόροι θα πρέπει επίσης να προστατεύονται από τη δίωξη και από κάθε μορφή εκφοβισμού που ενδέχεται να παρεμποδίσει τη δουλειά τους. Ομοίως, μια τέτοια Σύμβαση πρέπει να αντιμετωπίζει το έργο του δικηγόρου όχι ως μια οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, αλλά ως ένα λειτούργημα που συμβάλλει στην απονομή της δικαιοσύνης. Έτσι, ο δικηγόρος πρέπει να είναι ανεξάρτητος.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως:

«Είναι πολύ προβληματική η τάση πολλαπλασιασμού των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών που λειτουργούν σαν σούπερ-μάρκετ, όπου οι νομικές υπηρεσίες αντιμετωπίζονται ως προϊόν, όπου δεν τηρούνται τα εργασιακά δικαιώματα των δικηγόρων και η νομική συμβουλή συγχέεται και εκφυλίζεται σε λόμπινγκ και δημόσιες σχέσεις».

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε ο Γ. Ψυχογιός είναι ότι η υπερφορολόγηση των νομικών υπηρεσιών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση των μεμονωμένων δικηγόρων και των μικρών δικηγορικών γραφείων.

Στο τέλος της παρέμβασής του ο βουλευτής κατέληξε:

«Όλα τα παραπάνω πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ως ο ελάχιστος φόρος τιμής για όλους αυτούς τους δικηγόρους σε ολόκληρο τον κόσμο που σκοτώνονται, βασανίνίζονται ή φυλακίζονται ασκώντας τα καθήκοντά τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)