to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 22.06.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Σταματήστε τις εντυπώσεις και σεβαστείτε τους πολίτες, τους δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη

Σειρά ζητημάτων επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και λοιπές διατάξεις έθεσε ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός στη Βουλή


Μεταξύ άλλων στάθηκε στα εξής:

-   Τα συμφέροντα των πολιτών περνάνε και μέσα από τους δικηγόρους. Οι δικηγόροι καθημερινά ζουν την αγωνία, τη δυσκολία, αντιλαμβάνονται καλύτερα αυτά που βιώνει ο κόσμος και προσπαθούν να  λύσουν τα ζητήματα και να υπερασπιστούν τους πολίτες.

-   Επιχειρείτε μέσα από το νομοσχέδιο να κάνετε έναν κοινωνικό αυτοματισμό και να ρίξουμε στους δικηγόρους το ανάθεμα για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Που η τεράστια πλειοψηφία τους παλεύει να επιβιώσει, αν δεν έχει φύγει ακόμα από το επάγγελμα, και που μέσα στην πανδημία απαξιώθηκε εντελώς από εσάς, οικονομικά και θεσμικά.

-   Έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις οι δικηγόροι και οι σύλλογοί τους και στην Κορινθία  για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Είναι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και όταν το λέμε αυτό, πρέπει να το εννοούμε. Και βέβαια έχει έντονο δημόσιο χαρακτήρα το επάγγελμά μας και αποτύπωση και μεγάλους αγώνες βέβαια για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

-   Για να υπάρχει πραγματική επιτάχυνση πρέπει να μην υπάρχουν ανέφικτες ή παράλογες προθεσμίες και περιορισμός βασικών δικαιωμάτων διοικουμένων και κατηγορουμένων, αλλά υλικοτεχνική στήριξη και προσωπικό.

-   Αν πάτε στα Πρωτοδικεία, θα διαπιστώσετε ότι η ψηφιακή επανάσταση δεν έχει φτάσει στα δικαστήρια της χώρας. Έχουν γίνει δυο, τρεις εφαρμογές και λέτε ότι κάνατε ψηφιακή επανάσταση.

-   Είχαμε πεντέμισι χιλιάδες νέους επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους είναι εκτός της χώρας τώρα, που ήταν και στα δικαστήρια αρκετοί από αυτούς και τους απολύσατε, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα εξαιρετικό δυναμικό που συνέβαλε και στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

-   Πράγματι χρειάζονται περισσότεροι δικαστές, οι περισσότεροι κάνουν υπέρβαση στη δουλειά τους.

-   Μετά την ασυλία που νομοθετήσατε για τους τραπεζίτες προβλέπετε ότι μόνο γι’ αυτούς είναι κατ’ έγκληση έγκλημα και όχι αυτεπάγγελτο. Σίγουρα ένα κυβερνών κόμμα το οποίο χρωστάει περίπου 400 εκατομμύρια στις τράπεζες είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα, να τους κυνηγήσει ή να τους φέρει προ των ευθυνών τους.

-   Τα καταστήματα κλείνουν στις περιφέρειές μας σε μια νύχτα, αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους στον δρόμο και δεν μιλάει κανείς, ούτε οι Βουλευτές σας, ούτε εσείς και οι εργαζόμενοι σήμερα στις τράπεζες έχουν απεργία για να ζητήσουν το αυτονόητο: επιχειρησιακή σύμβαση για αξιοπρεπή δουλειά.

-   Η τροπολογία για την Αρχή Προσφυγών είναι μία ξεκάθαρη παρέμβαση στη διοίκηση, ακόμη και στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Εισάγετε τώρα αιφνιδιαστική τροπολογία η οποία δεν εμφανίστηκε στις Επιτροπές, που προβλέπει τριετή θητεία των μελών των επιτροπών η οποία ανανεώνεται άπαξ. Από τις 21 ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών στις 11 δεν θα ανανεωθούν οι θητείες επειδή ορίστηκαν το 2016. Πρακτικά απομακρύνονται οι δικαστές με τη μεγαλύτερη εμπειρία και θα οριστούν νέοι, χωρίς εκπαίδευση, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία τους

-   Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την αξιολόγηση των δικαστών, αν κάποιος καθυστερεί ή δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά του. Γιατί δεν εφαρμόζονται αυτές; Υπάρχει και παραμένει το ερώτημα για ποιον λόγο γίνεται αυτή η αλλαγή, τι εξυπηρετεί, αν υπάρχει κάτι από πίσω, αν είναι συγκεκριμένος ο λόγος για τον οποίον γίνεται και πραγματοποιείται αυτή η τροποποίηση τώρα.

-   Ξηλώνετε σταθερά τα δικαιώματα των προσφύγων είτε με περικοπή των εγγυήσεων, είτε με μικρότερες προθεσμίες είτε μη επαναφέροντας τους ανθρωπιστικούς λόγους, πρέπει κάπου να μπει ένα τέλος. Πρέπει να διαφυλαχθεί η ορθή λειτουργία των Επιτροπών. Ζητάμε να αποσυρθεί αυτή η τροπολογία, να υπάρξει επαρκής στελέχωση, σταθερή επιμόρφωση των δικαστών στο δημόσιο διεθνές και δίκαιο, να τηρηθούν οι διαδικασίες ελέγχου διοίκησης και δικαιοσύνης που υπάρχουν, χωρίς παρεμβάσεις. Ζητάμε να μην συνεχίσει η Κυβέρνηση να τορπιλίζει το κράτος δικαίου και την εικόνα της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)