to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 03.10.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Σπρώχνουν τους πρόσφυγες στο περιθώριο για να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης

Η επιδείνωση των συνθηκών στην ενδοχώρα για τους πρόσφυγες, η αφαίρεση μέσω του ΑΜΚΑ της πρόσβασης στην Υγεία, την Παιδεία, την εργασία, δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι πρόσφυγες και μετανάστες να περιθωριοποιηθούν και να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας Στο Κόκκινο


Η επιδείνωση των συνθηκών στην ενδοχώρα για τους πρόσφυγες, η αφαίρεση μέσω του ΑΜΚΑ της πρόσβασης στην Υγεία, την Παιδεία, την εργασία, εκτός του ότι είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες, δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι πρόσφυγες και μετανάστες να περιθωριοποιηθούν και να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που όπως φαίνεται θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα, «υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης της Γενεύης, του ευρωπαϊκού και εθνικού Δικαίου», τόνισε ο κ. Ψυχογιός, επισημαίνοντας:

- Αναφορά σε «μεταναστευτικό»: εκτός της ανιστόρητης γενικής κατεύθυνσης που δίνει (δεν αποτυπώνεται στα ποσοστά της υπηρεσίας ασύλου, πάνω από 50% παίρνουν άσυλο), είναι ευθεία βολή στην Συνθήκη της Γενεύης, που λέει ότι η εξέταση των αιτημάτων πρέπει να γίνει εξατομικευμένα και μετά να αποφασιστεί ποιος είναι ποιος, πρόσφυγας ή μετανάστης

- «ασφαλής τρίτη χώρα»: Μιλούν για κατάλογο ασφαλών τρίτων χωρών χωρίς αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί από πριν, ούτε να μπει σε νομοσχέδιο. Κρίνεται από την εξέταση των αιτημάτων και των διεθνών γεωπολιτικών στοιχείων που ισχύουν σε μία χώρα
αποτροπή: υπάρχει η αποτροπή στη θάλασσα, το ζήσαμε στο Φαρμακονήσι το 2014, που είναι αντίθετη στο Δίκαιο της Θάλασσας, υπάρχουν τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) που παρατείνουν την κράτηση από 18 μήνες ως επ’ αόριστο με προβλήματα δικαιωμάτων τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους εργαζόμενους, υπάρχουν οι «επιχειρήσεις σκούπα» που δεν έχουν αποτέλεσμα πέραν των επικοινωνιακών εντυπώσεων

- Οι εκκενώσεις χώρων φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας ήταν επίσης μία επικοινωνιακή φούσκα, καθώς η πλειοψηφία όσων ήταν εκεί ήταν ήδη σε καθεστώς ασύλου, ενώ δεν βρέθηκε και τίποτε μεμπτό. «Όταν το κράτος αναλαμβάνει να εκκενώσει και να μεταφέρει σε δύο φορές χειρότερες συνθήκες, στην Κόρινθο, οι άνθρωποι την επόμενη ημέρα έφυγαν για το… πουθενά, αυτό έγινε … η ένταξη είναι κάτι πολύ μακρινό γι’ αυτούς, όταν καταργούν το ΑΜΚΑ για να μην μπορούν παιδιά, αυτούντες άσυλο, μετανάστες, να πάνε στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, να δουλέψουν αξιοπρεπώς. Τέτοιες κινήσεις όχι μόνο καταστρατηγούν διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα, δείχνει ότι θες να τους θέσεις στο περιθώριο, να τους κάνεις αόρατους και αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αυτό δείχνει…» τόνισε ο κ. Ψυχογιός.

Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε αρχικά στην σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που επιδεινώνουν την κατάσταση, με πιο μείζονα την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «είχε ρόλο νευραλγικό, συντόνιζε όλα τα συναρμόδια υπουργεία … τορπίλισαν για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους την προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων».

Ο κ. Κουμουτσάκος σήμερα ως μέλος της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συναντάται στην Τουρκία με ομολόγους του για το συγκεκριμένο θέμα -και είναι του υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε ο κ. Ψυχογιός. «Στην Τουρκία … δεν μιλάω για την υπόλοιπη Ευρώπη που έχει είτε υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής ή τμήματα εντός υπουργείων Εσωτερικών … η Ελλάδα είναι η μόνη μαζί με την Ουγγαρία που έχουν την μεταναστευτική πολιτική στο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό και μόνο δείχνει την κατεύθυνση για όλα τα άλλα…».

Η ΝΔ έκανε μήνες να αντιληφθεί ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση, αφού πρώτα οδηγηθήκαμε σε τραγωδίες

Η ΝΔ έκανε μήνες να αντιληφθεί ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση, αφού πρώτα οδηγηθήκαμε σε τραγωδίες, τόνισε ο κ. Ψυχογιός, τώρα «συνεχίζει δομές που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καθυστέρησαν πολύ … και όχι όλες, στην ενδοχώρα … η ΝΔ θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την αποσυμφόρηση, την στέγαση στην ενδοχώρα, την ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου και της αρχής προσφυγών, της ένταξη, του ΑΜΚΑ (που κατήργησαν), σειράς από πολλές άλλες παρεμβάσεις που έδειχναν ότι υπάρχει στρατηγική…».

«Και να προσέχουν όταν μιλούν για λαϊκισμό, γιατί ο ακροδεξιός λαϊκισμός είναι αυτός που δυστυχώς κυριαρχεί σε κομμάτι της ΝΔ, μέσα από τους κ.κ. Κύρτσο, Γεωργιάδη, Βορίδη… αυτοί είναι που τορπιλίζουν βασικές ευρωπαϊκές αξίες», προσέθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)