to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 25.05.2018

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Παλεύουμε για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνεδρίασε με θέμα τη «Γυναικεία Εργασία και Γυναικεία Ανεργία». Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα, όπως παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τους προσκεκλημένους φορείς.


Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής, στην παρέμβασή του ξεκίνησε με την παραδοχή ότι παρότι προφανώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο κομμάτι της γυναικείας εργασίας και ανεργίας, η Αριστερά παλεύει πάντα συνολικά για την υπεράσπιση της εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις. Επομένως με δεδομένο ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα επανέλθουν μετά τον Αύγουστο του 2018, θα συμπαρασύρουνθετικά και τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αν και έχουν γίνει πολλά βήματασε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο του μαζικού κινήματος, παρ’ όλα αυτά στην πράξη συνεχίζουν να υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Έτσι θα πρέπει να υπάρξει πρακτική εφαρμογή των θετικών διατάξεων, αλλαγή τηςευρύτερης νοοτροπίας καθώς και καταμερισμός των ευθυνών προκειμένου να υπάρχει πραγματική ισότητα στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις.

Ακόμη ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στο προσφυγικό.Οι γυναίκες μητέρες πρόσφυγες έχουν αποτελέσει σύμβολα το προηγούμενο διάστημα και εκεί πρέπει να υπάρξει στόχευση στην οικογενειακή επανένωση, η οποία αποτρέπεται αυτή τη στιγμή από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, στην ένταξη αυτών των γυναικών και των οικογενειών τους στην εργασία. Ακούστηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή και από τον ΟΑΕΔ θετικές κινήσεις που έχουν ήδη γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, όπωςτα εργόσημα για τους αλλοδαπούς εργάτες και εργάτριες, για τις οικιακές βοηθούςκλπ., η πρόσβαση στηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ πρέπει να δοθεί επίσης προτεραιότητα στην εκπαίδευση και τη στέγαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε δύο προτάσεις για τη στοχοθεσία της Επιτροπής το επόμενο διάστημα:

«Ακούστηκαν δύο πολύ βασικά ζητήματα. Το ένα είναι αυτό των καταγγελιών από εργατικά κέντρα. Μας τέθηκε και εμάς στο αναπτυξιακό συνέδριο Πελοποννήσου από πολλά εργατικά κέντρα της Κορινθίας. Η δυνατότητα δηλαδή εκτός από την ατομική καταγγελία, να μπορεί και το ίδιο το εργατικό κέντρο να προχωρεί σε καταγγελία. Υπάρχει ένα πλαίσιο αλλά πρέπει να το ενισχύσουμε. Αυτό νομίζω ότι θα βοηθήσει και την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να επιβάλει μια κανονικότητα, παρόλη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που επιβλήθηκε.

Το δεύτερο ζήτημα είναιτο επίδομα μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων. Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Θεωρώ ότι είτε πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρηματίες, γυναίκες που επιχειρούν, είτε για συνάδελφους δικηγόρους, είτε για άλλες επιστήμονες, γιατρούς, μηχανικούς κλπ, αποτελεί ένα τεράστιο κενό να μη λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα. Υπάρχει ένα πλαίσιο, το θέμα είναι όμως πώς εφαρμόζεται,πώς διευρύνεται, πώς υλοποιείται, πώς το καρπώνονται οι δικαιούχοι», όπως χαρακτηριστικά έκλεισε την παρέμβασή του ο Γ. Ψυχογιός.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)