to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 14.11.2019

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Οι αλλαγές της ΝΔ στους Ποινικούς Κώδικες άλλο ένα ισχυρό πισωγύρισμα για το κράτος δικαίου

Σημεία τοποθέτησης του Γιώργου Ψυχογιού, Βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας


Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Γιώργος Ψυχογιός επεσήμανε πως, "η ελληνική κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ και δεν έχουν αντιληφθεί οι συνάδελφοι (της ΝΔ) ότι θέλει και απαιτεί από εμάς, όχι περισσότερη καταστολή ή βία, αλλά μια κοινωνία δημοκρατική, ανοικτή, σύγχρονη, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, χωρίς διακρίσεις. Και αυτό το έχει απαιτήσει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Μας έχει ξεπεράσει όλους σε αυτό και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων"

Συνέχισε τονίζοντας ότι όταν το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αποτελούμενη από κορυφαίους πανεπιστημιακούς και δασκάλους, ήταν σύσσωμη στη διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής στηρίζοντας και επικροτώντας αυτή την πρωτοβουλία.

Κατέδειξε ότι τα ζητήματα που αφορούν το ποινικό δίκαιο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αμιγώς νομικά, είναι όμως πρωτίστως πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, διότι εξαρτώνται και από το πολιτικό πλαίσιο αλλά και από τις αλληλεπιδράσεις και την κοινωνική πραγματικότητα.

Τόνισε ότι δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοθετήματος: η ύπαρξη διατάξεων διασταλτικού χαρακτήρα και η δυσανάλογη αυστηροποίηση των ποινών. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η κυβέρνηση ποινικοποιεί την ενδεχόμενη πρόθεση τέλεσης πράξης.

“Μόλις τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση, χωρίς να έχετε δει την εφαρμογή των διατάξεων αυτών και για να ικανοποιήσετε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο που σας πηγαίνει όλο και πιο δεξιά, έρχεστε να ανατρέψετε πολλές από αυτές και να βάλετε μια παλιά αντίληψη για το Ποινικό Δίκαιο της χώρας.”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η κατοχή εκρηκτικών υλών, όταν δεν γίνεται το ίδιο για την κατοχή όπλων ακόμα και πολυβόλων και έτσι δεν υπάρχει αναλογικότητα.

Αναφορικά με το ζήτημα της προνομιακής μεταχείρισης των τραπεζικών στελεχών σε θέματα απιστίας και κακοδιαχείρισης είπε πως πρόκειται για μια απαράδεκτη διάταξη που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και εκθέτει τη χώρα διεθνώς, όταν, μάλιστα, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τόσες φορές τα τελευταία χρόνια με χρήματα του ελληνικού λαού.

Σε σχέση με την ποινικοποίηση του φρονήματος που επιχειρείται σε σημεία του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει δείξει τις διαθέσεις της και συνέχισε καταδεικνύοντας ότι επιθυμεί να θεσπίσει ένα κράτος που φυλακίζει, όχι για να σωφρονίσει αλλά για να εκδικηθεί.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε χαρακτηριστικά: “Όμως σε αυτές τις συνθήκες αναρωτιέμαι αν θυμάστε το 2012-2014 τι έγινε στη χώρα. Υπήρχε ένα όργιο καταστολής, το οποίο καταδικάστηκε διεθνώς, η χώρα εξευτελίστηκε, με τις οροθετικές γυναίκες, με το κυνήγι μαγισσών σε πρόσφυγες και μετανάστες, με την φυλάκιση οφειλετών για 500 ευρώ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ως προς τη χάραξη της πολιτικής. Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εμείς λέμε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη, είναι ώριμη, θέλει δημοκρατικές αλλαγές και βαθιές τομές προκειμένου να μην επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές. Σε κάθε περίπτωση να μην χρησιμοποιείτε το κομμάτι των ποινικών κωδίκων και της ασφάλειας για να αποπροσανατολίσετε από άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και άλλα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)