to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 31.08.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Ο πήχης της χώρας είναι το κράτος δικαίου χωρίς εκπτώσεις και όχι η εργαλειοποίηση των άλλων

Απέναντι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας, απαιτείται ένα νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο βασισμένο στην αλληλεγγύη και τις μετεγκαταστάσεις δήλωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης από τους Υπουργούς Μετανάστευσης κ Ασύλου & Προστασίας του Πολίτη, στις 30/8/2022.

Ο κ. Ψυχογιός έκανε σαφές στην τοποθέτησή του ότι η φύλαξη των συνόρων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας, αλλά πρέπει να φτάνει μέχρι την απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, όπως αυτές περί ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν εκδοθεί από τις 20 Ιουλίου, για την διάσωση των ανθρώπων στη νησίδα του Έβρου.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία σταθερά εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πρόκειται για μια παγιωμένη τακτική στην οποία όμως η απάντηση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και αφορά αφενός στην επιβολή κυρώσεων από πλευράς της Ευρώπης, και αφετέρου στην επεξεργασία ενός νέου Συμφώνου της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο βασισμένο στην υποχρεωτική αλληλεγγύη μέσω των μετεγκαταστάσεων. Χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτική από την Ευρώπη στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μαρακές και των ασφαλών διόδων που σε συνδυασμό με τις κυρώσεις θα αφαιρέσει τη δυνατότητα εργαλειοποίησης.

Παράλληλα όμως πρέπει να δοθεί η μάχη ακόμη και με διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών ώστε να μετακινηθούν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Είναι άλλωστε κάτι το οποίο έκανε σταθερά η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια και υπάρχει η σχετική εμπειρία.

Ο τομεάρχης επανέλαβε την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας είναι πέραν κάθε λογικής, καθώς όχι μόνο δεν παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ως προς το Άσυλο αλλά προβαίνει συνεχώς σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και των ίδιων της των πολιτών.

Απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μηταράκης για τη διαχείριση του προσφυγικού από τη ΝΔ, είπε πως η Κυβέρνηση επιμένει να συγκρίνεται με τον χειρότερό της εαυτό όταν είχαν φτάσει 25.000 άνθρωποι να ζουν στη Μόρια.

Επισήμανε ότι το κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής που χτίζει δομές-φυλακές στα νησιά και πολλαπλασιασμού των κρατούμενων στα ΠΡΟΚΕΚΑ, όπως άλλωστε κομμάτι της ίδιας στρατηγικής είναι η σταθερή άρνηση στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου παρατηρητηρίου παρακολούθησης της συνοριακής διαδικασίας και όχι κυβερνητικά ελεγχόμενου όπως αυτό που έχει νομοθετηθεί. Αυτό ζητά η Ευρωπαία Επίτροπος όπως βέβαια και να υπάρξει διερεύνηση και απάντηση για τις καταγγελίες που έχουν ήδη κατατεθεί για περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι σαφές ότι το κράτος δικαίου είναι για όλους και ότι το ξήλωμα του για τους πιο ευάλωτους οδηγεί γρήγορα και στο ξήλωμα βασικών δικαιωμάτων για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο κ. Ψυχογιός τόνισε ότι το μητρώο ΜΚΟ είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που άλλαξε η ΝΔ είναι ότι το μετέτρεψε σε εργαλείο στοχοποίησης οργανώσεων και υπαλλήλων που προσφέρουν επί χρόνια στο πεδίο.

Τέλος, κάλεσε και τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να ανακαλέσουν τα περί αναπαραγωγής τουρκικής προπαγάνδας κάθε φορά που η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για περιστατικά που έρχονται στη δημοσιότητα.

Δείτε όλη την τοποθέτηση του κ. Ψυχογιού:

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)