to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 10.02.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Ο Ν. Μηταράκης υλοποιεί το σχέδιο μετατροπής της χώρας σε αποθήκη ψυχών και δεσμοφύλακα της Ε.Ε.

«Παρακολουθούμε για ακόμα μια φορά τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να υλοποιεί το σχέδιο μετατροπής της χώρας σε «ασπίδα της Ευρώπης» και επομένως σε επίσημη αποθήκη ψυχών και δεσμοφύλακα της Ε.Ε.», τονίζει σε δήλωσή τους για την παρουσία του Ν. Μηταράκη στον Έβρο ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Aναλυτικά η δήλωση του Γ. Ψυχογιού:

Η κυβέρνηση, αν και προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα και επανίδρυσε το αρμόδιο Υπουργείο και αποδέχτηκε ότι είναι γεωπολιτικοί λόγοι που το γεννούν,  εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως πρόβλημα που πρέπει να κρυφτεί εντελώς. Κάνει κανονικότητα την αθλιότητα των νέων δομών που έχει δημιουργήσει και τα κέντρα κράτησης-φυλακές που έχουν δεκαπλασιάσει τον αριθμό των διοικητικά κρατουμένων για πάνω από 18 μήνες προς τέρψη και ικανοποίηση ακροδεξιών και αντιδραστικών ακροατηρίων και θεσμικών οργάνων που η ίδια εξέθρεψε ως κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα.

Αντί να προωθούν τον απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και ιδιαίτερα στη Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιλέγουν να γεμίσουν τα άτυπα σημεία εισόδου στη χώρα με υπερμεγέθεις δομές που εξαθλιώνουν αιτούντες άσυλο, προσβάλλουν τις τοπικές κοινωνίες και καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Καταδικάζουν  τη χώρα σε χιλιάδες πρόστιμα για τις συνθήκες, οδηγούν σε διεθνή διασυρμό ως Ουγγαρία του Νότου και εν τέλει δεν έχουν και κανένα αποτέλεσμα.

Η διαχείριση του προσφυγικού έχει προεκτάσεις και εκφάνσεις και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Εκφάνσεις και προεκτάσεις που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξαν να τορπιλίσουν ενεργητικά ή παθητικά. Δεν έστειλαν ποτέ αίτημα μετεγκατάστασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορούνται από κορυφαίους οργανισμούς και θεσμικούς φορείς για επαναπροωθήσεις αποδυναμώνοντας τα επιχειρήματα της χώρας, εδώ και τέσσερις μήνες που ανακοινώθηκε η πρόταση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχουν κάνει τίποτα για την εδραίωση μια συμμαχίας των χωρών του Νότου που θα αντιδράσει συντονισμένα στο σχέδιο επιλεκτικής αλληλεγγύης της ΕΕ, καταργούν την πρόσβαση στην υγεία και αποκλείουν ακόμα και παιδάκια από τα σχολεία ως «απειλή», παραβιάζοντας σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και τον ίδιους τους εθνικούς ,ευρωπαϊκούς και διεθνείς Νόμους που δεσμεύουν τη χώρα.

Στην περιοχή του Έβρου το ΚΥΤ Φυλακίου μπορεί να υπηρετήσει με την παρούσα δυναμικότητα τις ανάγκες, δεν χρειάζεται επέκταση ή νέα κλειστή δομή, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ενίσχυση του προσωπικού, διοικητικού και ιατρικού χρειάζεται. Αυτό, άλλωστε, έχει γίνει σαφές και από την Ετήσια Έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης και σειρά παρεμβάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η θεμιτή οδός στην διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού περιλαμβάνει πλήρη σεβασμό στις υποχρεώσεις της χώρας και την πολιτισμική κληρονομιά του λαού μας, που εν μέσω κρίσης και δυσκολιών υπήρξε παράδειγμα αλληλεγγύης διεθνώς.

Αλληλεγγύη όμως χρειάζεται και από την υπόλοιπη ενδοχώρα στις ακριτικές περιοχές, αλλά και από την Ευρώπη στην Ελλάδα, για το οποίο χρειάζεται πίεση με κάθε τρόπο, κάτι που η κυβέρνηση δεν επιχειρεί, αποδεχόμενη το ρόλο της «ασπίδας της Ευρώπης και μετατρέποντας τη χώρα, και κυρίως τα σημεία πρώτης εισόδου, σε απέραντες αποθήκες ψυχών.

Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι χρειάζονται στέγαση σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες βάσει ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έμφαση στην κοινωνική ένταξη, ώστε να εξασφαλιστεί ισορροπία με τον ντόπιο πληθυσμό.

Δεν θα επιτρέψουμε στην πολιτική τους να δηλητηριάσει τις τοπικές κοινωνίες και να εκθέσει περαιτέρω τη χώρα. Με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα επιδιώκουμε συλλογικές και μακροπρόθεσμες λύσεις στο προσφυγικό και καταπολέμηση των αιτίων που το γεννούν.​

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)