to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 04.03.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Αφήστε τα παιχνίδια εντυπώσεων, τα κράτη δεσμεύονται για τη μη επαναπροώθηση ανθρώπων (βίντεο)

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής απάντησε στα όσα είπε ο κ. Βορίδης για την κατάσταση στα σύνορα και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ ανέπτυξε τη θέση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις τελευταίες εξελίξεις.


Απευθυνόμενος στον Υπουργό της ΝΔ  και σε σχέση με την αναστολή της διαδικασίας ασύλου στα σύνορα για ένα μήνα είπε: “Είστε δικηγόρος και υπερθεματίζετε αυτήν την απόφαση, η οποία καταγγέλθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, δεν προβλέπεται από καμία εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή διάταξη...”. Ρώτησε ακόμα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αν όλες αυτές οι εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών για αποσυμφόρηση των νησιών όλους αυτούς τους μήνες αγγίζουν τον ίδιο και την Κυβέρνηση και υπενθύμισε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μια διαφορετική πολιτική μετακινώντας τακτικά τις ευάλωτες ομάδες στην ενδοχώρα και έτσι υπήρξε μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού όπως και ότι επί ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν μετεγκαταστάσεις στην Ευρώπη, καθώς είκοσι δύο χιλιάδες άνθρωποι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα relocation, αλλά έγιναν και οικογενειακές επανενώσεις και μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ένωσης.

Στη συνέχεια, καταδίκασε τη στάση της Ε.Ε. όπως εκφράστηκε από την κα. Φον Ντερ Λάιεν που έκανε λόγο για «στήριξη της χώρας με χρηματοδότηση», δηλαδή ακόμα μια φορά μια ασπίδα προστασίας της Ευρώπης για να αποθηκευτεί το ζήτημα στην Ελλάδα, για να μην πάρει τις ευθύνες που έχει η Ευρώπη και στο κομμάτι της διαχείρισης προσφυγικού, αλλά και στις αιτίες που το γεννούν. Αναφέρθηκε στα όσα δήλωσε ο κ. Σασόλι, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ότι, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει μια κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό και να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ήταν ο πρώτος που έπρεπε να το κάνει και δεν το έκανε. Σχετικά με την επιλογή της Κυβέρνησης να εντείνει τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο ανέφερε ότι προβλέπεται από το άρθρο 78 παρ. 3 και καλώς ενεργοποιήθηκε η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως θύμισε ότι το ίδιο άρθρο ενεργοποιήθηκε το 2015 για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής και να υπάρξουν άμεσες μετεγκαταστάσεις πληθυσμού αναλογικά στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι η εθνική γραμμή πρέπει να παραμείνει σταθερή και να ζητήσουμε αλληλεγγύη από την Ευρώπη, στην πράξη όχι στα λόγια, με κοινές πολιτικές για το άσυλο, με διεύρυνση των προγραμμάτων στήριξης, με ανοιχτές δομές, με προγράμματα ένταξης και με υποδομές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το ζήτημα. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ζητά αλληλεγγύη προς τα έξω και στην Ελλάδα να καταδικάζει τα νησιά σε υπερπληθυσμό και αναφέρθηκε στην απόφαση της ΚΕΔΕ που λέει ότι πρέπει να γίνει ισομερής κατανομή σε όλη την Επικράτεια και η Κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, επειδή οι περισσότεροι Δήμαρχοι που ανήκουν στο Κυβερνητικό στρατόπεδο δεν δέχονται κόσμο στις περιοχές τους.

Κάλεσε τον κ. Βορίδη και άλλα στελέχη της ΝΔ να αφήσουν τα παιχνίδια εντυπώσεων, διαστρεβλώνοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία λέει ότι τα κράτη δεσμεύονται ρητώς από την αρχή της μη επαναπροώθησης ανθρώπων που περνούν στο έδαφός τους και επιπλέον ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες όπως είναι αυτή που βιώνουμε, προσφυγή σε πρακτικές εκτός της Συνθήκης της Γενεύης. Τόνισε ότι η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να ενεργοποιηθεί και να εμποδίσει, ‘αγανακτισμένους πολίτες», ακροδεξιές ομάδες κλπ., που λειτουργούν σαν τάγματα εφόδου προβαίνοντας σε επιθέσεις και έκνομες ενέργειες στη λογική τους αυτοδικίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)