to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 01.12.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Μας κυβερνά μια παραιτημένη κυβέρνηση

«Τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων είναι υπόθεση όλων γιατί αργά ή γρήγορα το ξήλωμα θα φτάσει και στην υπόλοιπη κοινωνία» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel με τον Γιώργο Μελιγγώνη σχολιάζοντας ζητήματα της επικαιρότητας.


Αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της πανδημίας σχολίασε ότι η δυσκολία του ζητήματος είναι δεδομένη και για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αρκείται στην κριτική αλλά έχει καταθέσει πρόταση για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την αδράνεια της Κυβέρνησης που έχει ουσιαστικά παραιτηθεί και αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση. Την ίδια στιγμή που καθημερινά ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 100, οι διασωληνωμένοι είναι εκατοντάδες και τα κρούσματα χιλιάδες, δεν μπορεί το αφήγημα να είναι ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν αυξήσει τα δρομολόγιά τους, στα σχολεία δεν υπάρχει πολιτική πρόληψης, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που νοσούν, οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν εκτός της πρώτης γραμμής διαχείρισης και το ΕΣΥ αφήνεται χωρίς ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του νοσοκομείου Κορίνθου που στο επόμενο διάστημα θα μείνει χωρίς πνευμονολόγο.

Ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι όπως στην υγειονομική, ομοίως στην οικονομική και την κλιματική κρίση η Κυβέρνηση προβαίνει σε απανωτούς λάθος χειρισμούς, πολλοί εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα της ιδεοληψίας που την διακατέχει και αυτό επικυρώνεται από την μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 800 εκατομμύρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την άλλη πλευρά πρωτίστως προσπαθεί να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, αλλά και να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Αύξηση του κατώτερου μισθού, προστασία του δικαιώματος στην κατοικία, αύξηση της κατώτατης σύνταξης, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είναι μόνο κάποιες από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κατέστησε σαφές ότι η απόσυρση της εγκυκλίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που μετέτρεπε τις παραμεθόριες περιοχές σε αποθήκες ψυχών, συνιστά ξεκάθαρη ομολογία της πρόθεσης της κυβέρνησης να υιοθετήσει πλήρως το ρόλο της «ασπίδας» της Ευρώπης. Επιπλέον όμως η εικόνα των εγκαινίων των κλειστών δομών σε Κω και Λέρο δείχνει και την παντελή απουσία οποιασδήποτε ενσυναίσθησης, με τους αρμόδιους να χαμογελούν όταν ανοίγουν χώροι που μοιάζουν περισσότερο με φυλακές παρά με δομές φιλοξενίας και δημιουργούν φαινόμενα γκετοποίησης και αποκλεισμού, εμπαίζοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις επαναπροωθήσεις, στο ξήλωμα της ιθαγένειας που γίνεται προνόμιο για λίγους.

Ολοκληρώνοντας ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων είναι υπόθεση όλων γιατί αργά ή γρήγορα το ξήλωμα θα φτάσει και στην υπόλοιπη κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)