to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 19.05.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται για όλους (βίντεο)

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε επί της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2021, κατά την παρουσίασή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής


O κος Ψυχογιός επισήμανε, για το θέμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ως η τότε πλειοψηφία της Βουλής είχε προτείνει στη συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρωθεί η πρόσβαση στην ενέργεια ως δικαίωμα, κάτι το οποίο δεν ψηφίστηκε από την τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τότε και βρισκόμαστε σήμερα να βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν από τους υπέρογκους λογαριασμούς, την απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις διακοπές ρεύματος.

Αναφερόμενος στα ζητήματα του προσφυγικού ανέφερε πως η Έκθεση φέρνει στην επιφάνεια διάφορα ζητήματα που κι εμείς αλλά και φορείς με γνώση του πεδίου έχουν επισημάνει, αλλά η Κυβέρνηση επιμένει να αποσιωπά. Στο θέμα της υποδοχής και της παροχής ασύλου στους αιτούντες, είναι πασιφανές ότι δεν έγινε αυτό που έπρεπε, με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ με την ΚΥΑ με την οποία η Τουρκία κρίνεται ως ασφαλής τρίτη χώρα υπονομεύει ευθέως την εξατομικευμένη κρίση του ασύλου

Κατέδειξε πως διευρύνθηκε τόσο η διοικητική κράτηση που πλέον αφορά όλους ανεξαιρέτως τους νεοεισερχόμενους, κατά παράβαση κάθε έννοιας, ακόμη και διασταλτικής, ερμηνείας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που αναφέρει σαφώς ότι το μέτρο εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση, εφόσον είναι αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά μέτρα. Μάλιστα προκύπτει από την έκθεση ότι υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις που όχι μόνο δεν θα έπρεπε να κρατούνται αλλά θα έπρεπε να απολαμβάνουν ειδικές συνθήκες υποδοχής ως άτομα ανήκοντα ευάλωτες ομάδες, μια έγκυος γυναίκα με μικρό παιδί, ένας βαριά ασθενής, ανάπηρος με ψυχιατρικά προβλήματα και κωφαλαλία.

Πρόσθεσε πως δεν είναι το μόνο πρόβλημα η καθολική εφαρμογή του μέτρου της κράτησης, αλλά και η διάρκειά της που μπορεί πλέον να φτάσει μέχρι και τους 36 μήνες και υπερβαίνει κατά πολύ το «απολύτως αναγκαίο» διάστημα που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Οδηγία δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις και οδηγώντας ανθρώπους ακόμα και στην αυτοκτονία, όπως έγινε πρόσφατα στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου.

Σχετικά με το ζήτημα της εξέτασης της ευαλωτότητας σχολίασε πως έχει μεθοδεύσει έτσι την κατάσταση η Κυβέρνηση ώστε να μην υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα στην εκτίμησή της σταματώντας παράλληλα την ψυχοκοινωνική στήριξη του Philos, ένα πρότυπο πρόγραμμα που πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχτεί.

Ο κ. Ψυχογιός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των βίαιων άτυπων επαναπροωθήσεων ζητώντας να μπει ένα τέλος. Στην Ευρώπη γίνεται, κυριολεκτικά, χαμός με την παραίτηση Λετζερί και την έρευνα της OLAF για το ρόλο της Frontex και εδώ η Κυβέρνηση κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι εφαρμόζεται ευκαιριακά. Πρέπει να είναι καθολικός. Και βέβαια να μην έχουμε περιστατικά που διώξεων δημοσιογράφων, φωτογράφων, δικηγόρων του πεδίου τα οποία παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Κάλεσε την Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης της συνοριακής διαδικασίας και διερεύνησης των καταγγελιών, όπως προτείνει η κυρία Γιόχανσον, πρόταση που επιδοκιμάζουν και στηρίζουν κορυφαίοι φορείς και οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ο Συνήγορος με την πρωτοβουλία του «Ναυπλίου».

Ιδιαίτερη σημασία, εξάλλου, έχει το σχόλιο του ίδιου του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ποττάκη, για το ζήτημα ο οποίος είπε: «Αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει σε ανοιχτή διερεύνηση πάνω από 50 υποθέσεις καταγγελλόμενων φερόμενων επαναπροωθήσεων τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και στην περιοχή του Αιγαίου πάνω από 50 και το σύνολο των – επαναλαμβάνω - φερόμενων θυμάτων από τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις ανέρχεται σε, πλέον, άνω των 10.000. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα έλεγα δε ότι υπάρχουν καταγγελίες πολλές εκ των οποίων είναι δύσκολο να διερευνηθούν σε βάθος. Υπάρχουν όμως και καταγγελίες οι οποίες προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Για παράδειγμα καταγγελία αλλοδαπού ο οποίος είχε, ήδη, καταγραφεί στη χώρα μας ως εισελθών ευρέθη στην Τουρκία, όπως επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν και καταγγελίες από την ίδια τη Frontex για φερόμενο περιστατικό επαναπροώθησης υπαλλήλων οι οποίοι συνεργάζονται με τη Frontex.»

Σε σχέση με τα ζητήματα της απόδοσης Ιθαγένειας ο βουλευτής τόνισε πως πέρα από τα προβλήματα στη διαδικασία εξέτασης και απόδοσης που θέτει ορθά ο Συνήγορος στην Έκθεση και αφορούν μια πιο γραφειοκρατική οπτική υπάρχει και το θέμα του περίφημου «κόφτη» που στην ουσία αποτελεί «ταξικό φραγμό». Η εξασφάλιση των εισοδηματικών κριτηρίων και της συνεχούς εργασίας κατά τα τελευταία 7, 5 ή 3 χρόνια αναλόγως την περίπτωση. Είναι μια απαράδεκτη πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τον βαθμό ένταξης όπως βέβαια και τα θέματα ορισμένων ερωτήσεων από την τράπεζα θεμάτων, τα οποία είτε δεν έχουν καμία απολύτως συσχέτιση με τη διαδικασία πολιτογράφησης και τον βαθμό ένταξης, είτε είναι τόσο εξεζητημένα που ακόμη και άνθρωποι με ακαδημαϊκή μόρφωση δυσκολεύονται να απαντήσουν.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Ψυχογιός επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θέσει στην Κυβέρνηση μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές του Κράτους δικαίου, όχι μόνο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως της ανθρώπινης ζωής, αλλά και γιατί η τήρησή τους αποτελεί όπλο της χώρας, ενώ τέλος αυτό είναι που αρμόζει και σε έναν λαό που, στα πιο δύσκολα χρόνια, υπήρξε παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)