to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 05.04.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η πολιτική σας κάνει αόρατους και τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα

Συζητήθηκε σήμερα 5 Απριλίου η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα «Επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των πολλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τις άδειες διαμονής με ευθύνη του Υπουργείου».


Ο κος Ψυχογιός τόνισε πως η έλευση της πανδημίας και οι κυβερνητικές πολιτικές σε θέματα του Κώδικα Μετανάστευσης έχουν επιφέρει σημαντική επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης των μεταναστών που ζουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα, όπως άλλωστε και της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δημιουργώντας διάχυτη ανασφάλεια και θέτοντας τους σε «γκρίζες ζώνες».

Τόνισε ότι οι απανωτές πρόχειρες παρατάσεις των ληγμένων αδειών διαμονής και χωρίς καμία δυνατότητα ανανέωσής τους εδώ και μήνες, αποκλείουν ανθρώπους που διαμένουν νόμιμα στη χώρα από μια σειρά δικαιωμάτων τους. Από την αδυναμία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, έως τα καθημερινά προβλήματα στις συναλλαγές με δημόσιους και ιδιωτικούςφορείς, τις επαγγελματικές δραστηριότητες και την πρόσβασή τους στο δικαίωμα την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, αλλά και κατά τις διαδικασίες ιθαγένειας και πολιτογράφησης, λόγω της άρνησης υπηρεσιών της πολιτείας να αποδεχτούν την παράταση ως ισοδύναμη της ανανέωσης της άδειάς τους

Ο τομεάρχης επεσήμανε πως η πιο εξωφρενική έκφανση αυτής της ολιγωρίας είναι η αναστολή της δυνατότητας κατάθεσης αιτήματος άδειας για εξαιρετικούς λόγους. Υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη στην κατάσταση που είχε ήδη δημιουργηθεί, απλούστευσε σε 2 στάδια τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, σε μια κίνηση αποκατάστασης της αδικίας να βρίσκονται άνθρωποι που ζούσαν επί πολλά χρόνια ή και δεκαετίες στη χώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να εκπέσουν της νόμιμης διαμονής.

Ωστόσο, κατέδειξε πως εδώ και ένα χρόνο (!) από τον Μάρτιο του 2020 έως και πριν από 2 μήνες, η διαδικασία είχε παγώσει καθολικά για τις υπηρεσίες της Αττικής και είχαν ακυρωθεί όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, ενώ ακόμη και σήμερα είναι αμφίβολο κατά πόσο έχει ξεκινήσει ομαλά η δυνατότητα κατάθεσης λόγω του τεράστιου όγκου των ηλεκτρονικών αιτημάτων που εκκρεμούν.

Ο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι η πρόσβαση στην άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης πρέπει να είναι εξασφαλισμένα και να μην εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας ανθρώπων που διαμένουν επί πολλά χρόνια ή και δεκαετίες νομίμως στη χώρα και γίνεται με κρατική ευθύνη και χωρίς καμία υπαιτιότητα των δικαιούχων. Εξάλλου, από τα παραπάνω εκτός από τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, επηρεάζεται αρνητικά και η ελληνική κοινωνία με την οποίααλληλεπιδρούν καθημερινά καθώς και την εικόνα της χώρας και προκύπτει από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης και την ικανοποίηση ακροατηρίων που υπονομεύουν την συμπερίληψη, την κοινωνική συνοχή και την ένταξη που έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα και στην Ευρώπη.

Με βάση τις παραδοχές αυτές απεύθυνε προς τον Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

1. Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση των νομίμως διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια μεταναστών στα δικαιώματα που προβλέπει ο Νόμος και να παρακαμφθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την παράταση των νόμιμων τίτλων διαμονής;

2. Ποια μέριμνα θα λάβει ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην αίτηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)