to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 17.03.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η Μόρια αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά

Η αποσυμφόρηση είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει μια ισορροπία στο πολύ δύσκολο ζήτημα στο καθημερινό ζήτημα που έχει να κάνει με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής


Η Μόρια δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, ανήκει και στην Ευρώπη και όσα γίνονται εκεί αποτελούν ντροπή και για την Ευρώπη συνολικά επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, ο οποίος αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα βασικά με αφορμή και τον φρικτό θάνατο χθες ενός παιδιού έξι ετών που κάηκε μετά από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας.


Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Ψυχογιός τόνισε ότι η κατάσταση εκεί είναι απαράδεκτη δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση καθώς μόνο ελάχιστοι μεταφέρθηκαν αλλού και από τις 22.000 άνθρωποι οι 16.000 ζουν σε άθλιες, απαράδεκτες συνθήκες, σε σκηνές, παραπήγματα, σε μικρές και μεγάλες «ζούγκλες» και «αυτό το οποίο απαιτούμε είναι η αποσυμφόρηση τώρα, χθες».

Η αποσυμφόρηση είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει μια ισορροπία στο πολύ δύσκολο ζήτημα στο καθημερινό ζήτημα που έχει να κάνει με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, σημείωσε.

Η κατάσταση εκεί έχει επιδεινωθεί περισσότερο καθώς από τις αρχές Μαρτίου δεν υπάρχει το δικαίωμα υποβολής ασύλου στους ανθρώπους οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα και τόνισε ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης έχει εκθέσει τη χώρα και μάλιστα αυτό έχει δημιουργήσει μια γκρίζα ζώνη με τους ανθρώπους οι οποίοι εισέρχονται στα νησιά να βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης.

Μεταφέρθηκαν άνθρωποι με αρματαγωγό σε Μαλακάσα και Σέρρες, εξήγησε ο κ. Ψυχογιός, αν και οι υποδομές εκεί δεν είναι έτοιμες ακόμα, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο με την προοπτική της επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Εκτός από τα υπάρχοντα προβλήματα καθώς αυτή τη στιγμή σε όλο το βόρειο Αιγαίο έχουμε πληθυσμό τετραπλάσιο, σημείωσε. Δημιουργούμε - τόνισε ο τομεάρχης - και ανθρώπους που βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, σε μια επικίνδυνη κατάσταση μέσα στην οποία τους στερούν το αυτονόητο δικαίωμα τους από τη Σύμβαση της Γενεύης να υποβάλλουν το αίτημα ασύλου.

Όλα αυτά ούτε αποτέλεσμα έχουν και επιβαρύνουν την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, σημείωσε ο τομεάρχης.

Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε και στην κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ των νησιών του βορείου Αιγαίου (Κω, Λέσβου, Σάμου, Λέρου, Χίου) καθώς ζητούν την άμεση λήψη μέτρων σχετικά με τους χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο καθώς πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, να υπάρξουν μέτρα προστασίας και για τους εργαζόμενους και για τους πρόσφυγες και φυσικά να στελεχωθούν οι δομές υγείας περαιτέρω, παράλληλα με την απαραίτητη αποσυμφόρηση που θα βοηθήσει σε όλο αυτό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)