to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 11.01.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση έχει αφήσει την κοινωνία μόνη της να παλεύει την πανδημία

Σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο ρ/σ Radio North και την εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους Χρήστο Τσαλικίδη και Σταύρο Οραήλογλου


Για την πανδημία:

Όλοι οι κλάδοι και τα επαγγέλματα έχουν μείνει μόνοι τους στη μάχη αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρατήσουμε, πρέπει να αγωνιστούμε.

Άνοιξαν τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία, η εκπαιδευτική κοινότητα παλεύει για άλλη μία φορά μόνη της και οι γονείς έχουν μείνει χωρίς στήριξη αν το παιδί τους νοσήσει.

Πρέπει να υπάρξει αραίωση των τμημάτων, να πάρουν πίσω τις συγχωνεύσεις, έπρεπε να υπάρξουν προσλήψεις καιρό πριν και όχι 3 μήνες πριν τελειώσει ουσιαστικά η χρονιά και να γίνει αυστηρότερο το πρωτόκολλο για το πότε κλείνει ένα τμήμα, το 50% + 1 είναι απαράδεκτο.

Αν δεν προληφθεί η μετάδοση εντός του σχολικού περιβάλλοντος αυτή μεταφέρεται στο σπίτι και μετά πολλαπλασιαστικά στους χώρους εργασίας και τελικά σε όλη την κοινότητα.

Πρέπει να υπάρξει συνταγογράφηση των μοριακών και των rapid τεστ από το κράτος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με δωρεάν συμμετοχή του πολίτη.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας θα πρέπει να μας προβληματίσει, για το πώς έφτασε 95%, έδωσε ρόλο σε όλους τους φορείς, τους δήμους, την ιατρική κοινότητα, απέμπλεξε τον εμβολιασμό από την πολιτική διαμάχη και έκανε μια καμπάνια εμβολιασμού πόρτα-πόρτα δίνοντας απαντήσεις σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί από φόβο, γιατί δεν είναι προφανώς όλοι αρνητές.

Στην Ελλάδα όμως ακόμα δεν έχουν επιταχθεί οι ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, δεν έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς.

Οι πληττόμενοι κλάδοι μένουν αστήρικτοι και αν συνεχιστεί αυτό θα βρούμε τα μισά μαγαζιά κλειστά και την κοινωνία γονατισμένη.


Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει τελειώσει το προσφυγικό αλλά έρχεται η πραγματικότητα να τους διαψεύσει με τον πιο τραγικό τρόπο και τον πνιγμό δεκάδων ανθρώπων στο Αιγαίο λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Είναι ένα παγκόσμιο θέμα που δεν λύνεται ούτε με κλειστές δομές φυλακές χιλιάδων, ούτε με την αποδοχή του ρόλου της αποθήκης ψυχών. Χρειάζεται πίεση προς την Ευρώπη για συλλογικές λύσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη. Μόνο έτσι καταπολεμάται η εργαλειοποίηση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις δομές φιλοξενίας άνθρωποι που επί 4 μήνες δεν έχουν πάρει το χρηματικό βοήθημα που δικαιούνται από πόρους της ΕΕ, επειδή το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο, δεν μπορούν να επιβιώσουν αυτοί και τα παιδιά τους.

Την ίδια στιγμή επιχειρούν να πετάξουν από τις δομές υγειονομικούς και εργαζομένους του ΟΑΕΔ για να μπουν τα συνεργεία των εργολάβων και να κάνουν την ίδια δουλειά με εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα άνθρωποι που ζουν και εργάζονται επί δεκαετίες στη χώρα δεν μπορούν να πάρουν ιθαγένεια επειδή δεν μπορούν να «πιάσουν» το εισοδηματικό κριτήριο.


Για τα γεγονότα στο ΑΠΘ:

Η καταδίκη των πρακτικών με τη φωτογραφία του Πρύτανη του ΑΠΘ είναι δεδομένη, αλλά από μόνη της δεν αρκεί τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το υγειονομικό μπάχαλο στα πανεπιστήμια και σίγουρα δεν δικαιολογεί την εγκατάσταση αστυνομίας στα ιδρύματα, όπως τόνισε και ο Κοσμήτορας του ΑΠΘ. Πρέπει να αναζητηθεί σε βάθος ποια είναι τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου. Χρειάζεται στήριξη της δημόσια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπορεί να επιτελεί το ρόλο της. Ωστόσο μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να απαξιώνει το πανεπιστήμιο και να στηρίζει τα ιδιωτικά ιδρύματα ώστε να πλουτίζουν οι λίγοι και ισχυροί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)