to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:10 | 18.05.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την έννοια της κοινής επιμέλειας

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», γνωστό ως ν/σ για την συνεπιμέλεια.


Ο βουλευτής σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει ως κυβέρνηση νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που είχε επεξεργαστεί και ετοιμάσει σχέδιο νόμου για το ζήτημα.

Τόνισε επίσης ότι βάση του Νομοσχεδίου της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, όπως αναδείχθηκε το 1983 με το Οικογενειακό Δίκαιο αλλά και το 1989 με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι κινείται σε άλλη κατεύθυνση.

Τα ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια των παιδιών δεν μπορεί να ρυθμίζονται οριζόντια και οι «σολομώντειες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού, διότι τα παιδιά δεν αποτελούν μαθηματική εξίσωση».

Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που γονείς ενδεχομένως να στερήθηκαν άδικα την επαφή με τα παιδιά τους ή να έφτασαν να πληρώνουν δυσανάλογες διατροφές -πιθανόν και καταχρηστικά-δεν μπορεί να αντισταθμίζεται με τον φανατισμό, την ισοπεδωτική αντίληψη μιας επίπλαστης διαμάχης ανδρών-γυναικών ή την στοχοποίηση δικηγόρων και δικαστών που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δίνουν μάχη μαζί με τους πολίτες για να λύσουν αυτά ζητήματα, πρόσθεσε ο κος Ψυχογιός.

Τόνισε πως ένας κανόνας με οριζόντια και υποχρεωτική εφαρμογή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ευαίσθητες απαιτήσεις των υποθέσεων αυτών και να λάβει υπόψη τα πραγματικά περιστατικά κάθε υπόθεσης που είναι ξεχωριστή.

Ο βουλευτής στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα που εγείρουν οι διατάξεις ως προς την πλήρη τήρηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης με την «οριστική απόφαση» που προβλέπεται στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και θύμισε ότι ήταν ένα σημαντικό διεθνές κείμενο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στην ελληνική έννομη τάξη και ουδέποτε η ΝΔ.

Ο κος Ψυχογιός κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εισάγοντας το «εξίσου» βάζει ξεκάθαρα στο τραπέζι την εναλλασσόμενη κατοικία με πολλά πρακτικά και ουσιαστικά προβλήματα αλλά και το χωρίς τεκμηρίωση ποσοστό του «ενός τρίτου» ως προς τον χρόνο επικοινωνίας. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση «δεν άκουσε τις επιστημονικές ενώσεις στην πλειοψηφία τους, το νομικό κόσμο,  πρωτοβουλίες και συλλόγους που ξέρουν χρόνια τα ζητήματα του Οικογενειακού Δικαίου, τις γυναικείες οργανώσεις ως τουλάχιστον μέρος της ρύθμιση που κάνετε, ειδικούς ψυχικής υγείας όπως η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος που λέει ρητά ότι «πρέπει να προβλέπονται όλες οι μορφές επιμέλειας και επικοινωνίας παιδιών - γονέων και κάθε φορά να επιλέγεται η καταλληλότερη για το συγκεκριμένο παιδί, χωρίς να επιβάλλεται υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση συνεπιμέλειας ούτε υποχρεωτικός χρόνος διαμονής των παιδιών με καθέναν από τους δύο γονείς», αλλά και την ίδια τη δική σας Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής είπε: «Θα ήθελα να πω ότι επειδή ο κύριος υπουργός ψέλλισε κάποια στιγμή κάτι και για προοδευτική ρύθμιση. Ακούστε κύριε Υπουργέ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Η ΝΔ, ο κύριος Τσιάρας πολιτικά, ήταν απέναντι στο σύμφωνο συμβίωσης, ήταν απέναντι στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ήταν απέναντι στην ιθαγένεια παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς που τώρα ξηλώνεται ακόμα περισσότερο. Στη φαρμακευτική κάνναβη, ήσασταν απέναντι, πανηγυρίζετε τώρα, θα γεμίσουμε τη χώρα με χασίς λέγατε. Έχετε τορπιλίσει το έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του ΚΕΘΙ, δεν είναι εδώ καν η αρμόδια Υφυπουργός. Και την κατάργηση στην πράξη, κάτι το οποίο είναι απολύτως δικό σας έργο σαν Υπουργείο, της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικό τρόπο έκτισης ποινής. Έρχεστε λοιπόν τώρα και διαστρεβλώνετε με το νομοσχέδιο και την έννοια της κοινής επιμέλειας ή της συνεπιμέλειας που θα μπορούσε να δώσει λύσεις αλλά με τον τρόπο που το κάνετε θα δημιουργήσει στην πράξη προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις αντί να τις θεραπεύσει θα τις  οξύνει και αυτό δυστυχώς δεν θα γυρίσει μόνο απέναντί σας θα γυρίσει απέναντι στην κοινωνία και την ίδια τη χώρα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)