to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 07.12.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση απαξιώνει τους δικαστικούς υπαλλήλους και τα δικαστήρια

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά της συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.


Ο κ. Ψυχογιός σχολίασε το γεγονός ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ασχολήθηκε εκτενώς στην τοποθέτησή του με το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την ΝΔ ότι είχε επιδοθεί σε μια μηδενιστική αντιπολίτευση μικροπολιτική, ακροδεξιού τύπου και επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα με τα ταμεία γεμάτα και την κοινωνία, στο μέτρο του δυνατού, όρθια, ωστόσο παρά το τέλος των μνημονιακών δεσμεύσεων και της εποπτείας, απέτυχε να ενισχύσει το θεσμό της Δικαιοσύνης με υποδομές και προσωπικό. Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των υποδομών έφερε ως παράδειγμα το Πρωτοδικείο Κορίνθου όπου έχουν να εγκριθούν κονδύλια βελτίωσής του από το 2018, ενώ θύμισε την επιλογή να τερματιστεί το πρόγραμμα της απασχόλησης νέων επιστημόνων στα δικαστήρια στερώντας τα από απαραίτητο προσωπικό.

Συνεχίζοντας στα ζητήματα του νομοσχεδίου επισήμανε το γεγονός ότι τα δίκαια αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων που στηρίζονται από τις ενώσεις δικαστών και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, ώστε να βελτιωθεί και να επιταχυνθεί, χωρίς να υποβαθμιστεί, το έργο των δικαστηρίων δεν βρίσκονται πουθενά στις διατάξεις και μάλιστα όπως καταγγέλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς το κείμενο που έρχεται προς ψήφιση είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό στο οποίο είχε καταλήξει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ζητώντας απάντησης για το αν αυτό τελικά γίνεται κατόπιν απαίτησης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο βουλευτής τόνισε την κοινή παραδοχή όλων των εκπροσώπων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής που υπηρετούν τη δικαιοσύνη ότι τα οργανικά κενά με βάση τις διατάξεις που έρχονται στη Βουλή θα καλυφθούν σε βάθος δεκαετίας, με μια διαδικασία πολύπλοκη απαιτητική, που παρακάμπτει το ΑΣΕΠ. Επίσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σχετική ανακοίνωση των Δικαστικών Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου, στηρίζοντας τον αγώνα τους, που ενσωματώνει τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, για προκήρυξη διαγωνισμού 500 θέσεων με βάση το άρθρο 11, Ν.4798/2021, προγραμματισμό προσλήψεων με στόχο την κάλυψη όλων των κενών σε βάθος τριετίας, επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών και έγκριση καταβολής επιδόματος υπερωριακής απασχόλησης μέχρι 20 ωρών μηνιαίως σε όλους τους υπαλλήλους.

Εξάλλου όπως τόνισε η κατάσταση που βιώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι στην Κορινθία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την μετατροπή του Πρωτοδικείου του νομού σε δικαστήριο τηλεματικής και τη συγχώνευση της Εφετειακής Περιφέρειας στην Πάτρα στο πλαίσιο του «Δικαστικού Καλλικράτη» (πόρισμα Πικραμένου), που έχει  καταγγείλει δημόσια και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου. Το γεγονός αυτό επηρεάζει όχι μόνο τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς και συνολικά την τοπική κοινωνία και την πρόσβασή της στη Δικαιοσύνη.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ψυχογιός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, των αναγκών και της σημασίας της λειτουργίας της δικαιοσύνης για όλους, που υποβαθμίζει μέσω της συγχώνευσης των εδρών την ίδια τη λειτουργία της. Βέβαια τόνισε πως και σε ένα πιο ολιστικό επίπεδο η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για το Κράτους Δικαίου και τα Δικαιώματα, καταθέτοντας σχέδια δράσης τα οποία είναι περισσότερο ευχολόγια, χωρίς χρηματοδοτήσεις, συγκεκριμένη στόχευση και εργαλεία, χωρίς ενίσχυση των κρατικών υποδομών και υπηρεσιών. Η χώρα πέρασε από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, προγράμματα ένταξης για πρόσφυγες, κρατούμενους, Ρομά και με τα προγράμματα αναδοχής, τεκνοθεσίας και επιτροπείας ανηλίκων, σε μια περίοδο της ΝΔ, με συνεχείς αυστηρές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και καταγγελίες της CPT του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και την «ελευθερία του Τύπου στο 108». Ζήτησε από το βήμα της Βουλής, Δικαιοσύνη παντού, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, χωρίς ανθρώπους Α, Β και Γ κατηγορίας, χωρίς λυμένα χέρια και συγκάλυψη στην παραβίαση συνταγματικών εγγυήσεων, και μείωση των ανισοτήτων ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)