to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:57 | 19.03.2019

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Γροθιά στην ακροδεξιά και τον φασισμό το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ (βίντεο)

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών ανέδειξε τις πιο σημαντικές διατάξεις που αφορούν σε θέματα ΟΤΑ αλλά και σε ουσιαστικά ζητήματα δικαιωμάτων για την ισότητα των φύλων και την απόδοση ιθαγένειας.


Καταρχάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε βελτιωτικές αλλαγές για την εκλογική διαδικασία στους ΟΤΑ, σε συνέχεια του Κλεισθένη, που όπως τόνισε «έρχονται έπειτα από διαβούλευση και συναίνεση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι τις υποστήριξαν μάλιστα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής». Παρέθεσε, επίσης, κι άλλες θετικές επιμέρους ρυθμίσεις, όπως: Η επαναφορά της ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους με έως 100 δόσεις. Η λύση για την προκήρυξη 3Κ/2018, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων. Η λύση για τους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι πλέον μπορούν να επιστρέψουν στους Δήμους στους οποίους εργάζονταν πριν.

Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός στάθηκε στο πρώτο μέρος του Νομοσχεδίου σχετικά με την ισότητα των φύλων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «είναι για εμάς προτεραιότητα ο αγώνας για την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών. Προς αυτό έχουμε ήδη προβεί νομοθετικά σε μία σειρά από επιμέρους ρυθμίσεις. Πέρυσι τέτοιον καιρό κυρώσαμε την πιο σημαντική διεθνή συνθήκη κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας: τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Τώρα, ερχόμαστε να θωρακίσουμε περαιτέρω το πλαίσιο και να ενισχύσουμε τα νομοθετικά εργαλεία για την ισότητα των φύλων σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου».

Ο βουλευτής εστίασε ιδιαίτερα στις σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της πολιτογράφησης.«Οι τροποποιήσεις που εισάγουμε σήμερα για την Ιθαγένεια γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που είχαμε ξεκινήσει από το 2015. Πρώτα, με το ολοκληρωμένο νομοθέτημα του ν. 4332/2015, όπου θεσπίσαμε την ιθαγένεια λόγω γέννησης ή φοίτησης για την 2η γενιά. Έπειτα με βελτιώσεις στη διαδικασία πολιτογράφησης. Αυτό τον κύκλο ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε τώρα φέρνοντας περαιτέρω ρυθμίσεις για να καταστήσουμε τη διαδικασία της πολιτογράφησης ενιαία, αντικειμενική και σύγχρονη, για να ξεπεράσουμε τα κακώς κείμενα και τις καθυστερήσεις που μας είχε διδάξει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, για να σεβαστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων μας που ζουν χρόνια στη χώρα μας». Ανέλυσε τον νέο τρόπο εξέτασης, τη μείωση του παραβόλου από τα 700 στα 550 ευρώ, τις θετικές διατάξεις για ΑμεΑ και υπερήλικους, την κατάργηση της διακριτικής μεταχείρισης όσων έχουν λάβει την ιθαγένεια ως προς τη συμμετοχή τους σε προκηρύξεις για θέσεις στο δημόσιο κ.ά.

Κλείνοντας,ο Γ. Ψυχογιός υπογράμμισε ότι «η απόδοση της ελληνικής Ιθαγένειας είναιη απώτατη - η κορυφαία θα έλεγα - μορφή ένταξης, που είναι καιτο στοίχημα για την επόμενη περίοδο.Το νομοσχέδιο στοχεύει να ζήσουμε αρμονικά όλοι και όλες μαζί, σεβόμενοι πάντα τη διαφορετικότητα. Να δώσουμε γροθιά σε φασιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις και συμπεριφορές, που έχουν ως σημαία τους την ξενοφοβία και τον ρατσισμό».

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)