to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 21.07.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός για συμφωνία με το Μπαγκλαντές: Οι μετανάστες εργάτες γης πρέπει να έχουν αξιοπρεπή μεροκάματα και ανθρώπινες συνθήκες στα καταλύματα, ασφάλιση, δικαιώματα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε την κύρωση της συμφωνίας με το Μπαγκλαντές, αλλά όχι χωρίς απαιτούμενα. Πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι διατάξεις της νομοθεσίας, για να έχουν οι άνθρωποι αξιοπρεπή μεροκάματα, ανθρώπινες συνθήκες στα καταλύματα, ασφάλιση, δικαιώματα. Θα παρακολουθεί στενά και θα απαιτεί την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που η ΝΔ έχει παροπλίσει και ιδίως του ΣΕΠΕ. Ώστε η επόμενη μέρα να βρει ωφελημένες όλες τις πλευρές, εργαζόμενους, εργοδότες, αλλά κυρίως να μπει μια μικρή αχτίδα σε αυτό το ζόφο που έχει δημιουργήσει η πολιτική της Κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».


Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα».

Ο κ. Ψυχογιός επισήμανε πως οι διατάξεις αφορούν χιλιάδες υπηκόους Μπαγκλαντές που διαμένουν ήδη στη χώρα και διαβιούν ως αόρατοι, αλλά και τις ανάγκες για εργάτες γης στην παραγωγή και άλλους τομείς.

Υπάρχουν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι η ρητή απαγόρευση της οικογενειακής επανένωσης χωρίς πρόβλεψη ούτε για εξαιρετικές περιπτώσεις όσο θα βρίσκονται στη χώρα, η μη δυνατότητα μεταπήδησης σε άδεια για εξαρτημένη εργασία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δικλείδες και άλλα.

Πρέπει όμως να βρεθούν άμεσες λύσεις τόσο ώστε να μην είναι αόρατοι αυτοί οι άνθρωποι στην εργασία τους, αλλά και για τη μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς η έμμεση παράταση του 13Α μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη δεν είναι επαρκής.

Προτεραιότητα όλων, αλλά πρωτίστως των αρμόδιων Υπουργείων πρέπει να είναι η εξάλειψη φαινομένων Μανωλάδας που έχουν καταδικάσει τη χώρα και διασύρει και τον νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ανθρωπισμό μας.

Δυστυχώς απουσιάζει η όποια αναφορά έστω στο προοίμιο στη Συμφωνία του Μαρακές για νόμιμες και ασφαλείς διόδους, για κατανομή στην Ευρώπη, για καταμερισμό της ευθύνης, για συνεργασία των κρατών, ούτως ώστε να καταπολεμηθούν τα αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα «δέντρο» μέσα σε ένα «δάσος» της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση ότι θα τα κάνει όλα όπως πρέπει, άλλωστε για τον λόγο αυτό και με την ίδια επιφύλαξη είχε τοποθετηθεί στα άρθρα 94-96 του Ν.4915/2022.

Όμως σε αυτή το μνημόνιο κατανόησης υπάρχει κάτι πιο απτό από την ψήφιση μια γενικής διάταξης που μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι, υπάρχει μια διμερής συμφωνία που θα μπορέσει να βγάλει από την αφάνεια χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι λόγω της ανεργίας που έχει φέρει η πολυετής κρίση έχουν βρεθεί χωρίς νόμιμο καθεστώς διαμονής στη χώρα.

Είναι ένα ελάχιστο βήμα απέναντι στην παράνομη και αδήλωτη εργασία και τις γκρίζες ζώνες ανθρώπων, αλλά και στο γεγονός ότι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης παραγωγοί στην ελληνική περιφέρεια εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν εργάτες για τη συγκομιδή και τις εργασίες τους. Οι διαφωνίες υπάρχουν και είναι συγκεκριμένες .Δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζεται η υποχρέωση τρίμηνης αποχώρησης από τη χώρα, να μην υπάρχει δυνατότητα μεταπήδησης σε άδεια για εξαρτημένη εργασία, να μην επιτρέπεται η οικογενειακή επανένωση ακόμα και για περιπτώσεις ανηλίκων τέκνων ή παιδιών ΑμεΑ.

Δεν ξεχνά κανείς ότι είναι η ίδια Κυβέρνηση που έφερε την περικοπή των δικαιωμάτων στο άσυλο, τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ιθαγένεια, τον τετραπλασιασμό των κρατούμενων στα ΠΡΟΚΕΚΑ ανά τη χώρα, την περικοπή της προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά, που κάθε βδομάδα κατηγορείται για νέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε την κύρωση, αλλά όχι χωρίς απαιτούμενα. Πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι διατάξεις της νομοθεσίας, για να έχουν οι άνθρωποι αξιοπρεπή μεροκάματα, ανθρώπινες συνθήκες στα καταλύματα, ασφάλιση, δικαιώματα. Θα παρακολουθεί στενά και θα απαιτεί την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που η ΝΔ έχει παροπλίσει και ιδίως του ΣΕΠΕ. Ώστε η επόμενη μέρα να βρει ωφελημένες όλες τις πλευρές, εργαζόμενους, εργοδότες, αλλά κυρίως να μπει μια μικρή αχτίδα σε αυτό το ζόφο που έχει δημιουργήσει η πολιτική της Κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Και πιο συγκεκριμένα: Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, έστω και λίγο, έστω και καθυστερημένα, έστω και με προβλήματα εφαρμογής, χωρίς να διασφαλίζονται πλήρως τα κοινωνικά δικαιώματά τους, κάποιοι άνθρωποι θα πάρουν νόμιμη διαμονή, παρουσία και εργασία στη χώρα και δεν θα είναι πλέον «αόρατοι», αλλά και με το γεγονός ότι αυτό υπηρετεί και τις ανάγκες των παραγωγών οι οποίοι θέλουν να τα βγάλουν πέρα με τις καλλιέργειές τους - αλλά, αυτό πρέπει να γίνεται με όρους, κανόνες και αξιοπρέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ καθόρισε τη στάση του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο έχει και θετικά, «αλλά γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι εξαιρετικά αρνητικό και δημιουργεί μεγάλες επιφυλάξεις αν και πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)