to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 06.05.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός για μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Διαλύουν δικαιώματα, τοπικές κοινωνίες και διαφάνεια

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει ομαδικές απορρίψεις ασύλου», «στερείται από τον αιτούντα το δικαίωμα να επιλέγει τη γλώσσα στην οποία θα διεξάγεται η προσωπική συνέντευξη», «οι όροι της διοικητικής κράτησης διευρύνονται επικίνδυνα» ήταν μερικά από τα σημεία του νομοσχεδίου που στηλίτευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτησή του επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση στην αρμόδια Επιτροπή (βίντεο)



Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στην επί των άρθρων συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, ως εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο σχέδιο νόμου που φέρει τον κατ' ευφημισμό τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» 9διαβάστε εδώ την πρώτη τοποθέτησή του, επί της αρχής του νομοσχεδίου]

Ο βουλευτής τόνισε το σοβαρό ζήτημα της σύντμησης των προθεσμιών τόσο στον Α’ όσο και στο Β’ εξέτασης του αιτήματος Ασύλου ιδίως για τις περιπτώσεις όσων προέρχονται από χώρες του καταλόγου «ασφαλών χωρών» καταγωγής και τρίτων χωρών αλλά και για όσους το αίτημα τους εξετάζεται στα νησιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει ομαδικές απορρίψεις και η χώρα θα καταδικαστεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ο Γ. Ψυχογιός εστίασε την κριτική του στις διατάξεις που εισάγουν τη δυνατότητα της πολιτείας να επιλέγει αντί του ίδιου του αιτούντα τη γλώσσα στην οποία θα διεξάγεται η προσωπική συνέντευξη κατά τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος. Τόνισε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αντιβαίνουν τόσο στην αρχή της δίκαιης και εξατομικευμένης εξέτασης της υπόθεσης ασύλου αλλά και στο γράμμα και το πνεύμα της αντίστοιχης ευρωπαϊκής Οδηγίας. Όπως είχε άλλωστε επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ερώτημα που της είχε απευθυνθεί σχετικά με την απόρριψη 28 αιτημάτων ασύλου στη Λέσβο λόγω έλλειψης διερμηνείας, ο αιτών και μόνο μπορεί να επιλέγει τη γλώσσα στην οποία θα γίνεται η διαδικασία της συνέντευξης. Προφανώς η διατύπωση του κειμένου «ευλόγως θεωρείται ότι κατανοεί» θα δημιουργήσει τη δυνατότητα μεθοδεύσεων ώστε να απορρίπτονται αιτήσεις στις οποίες θα καθίσταται αδύνατη η συνεννόηση μεταξύ του χειριστή και του αιτούντα.

Ο τομεάρχης επεσήμανε ότι οι όροι της διοικητικής κράτησης διευρύνονται επικίνδυνα,  περισσότερο ακόμα και από τον προηγούμενο νόμο της Κυβέρνησης που ήταν ήδη εκτός των ορίων της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Οι αιτούντες θα κρατούνται κατά κανόνα και όχι κατ’ εξαίρεση με εξατομικευμένη απόφαση εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα, όπως ορίζει η Οδηγία 32 του 2013. Ακόμα όμως και στους προς επιστροφή όμως με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται η κράτηση για όλους όσους απορρίπτονται και τίθενται σε καθεστώς επιστροφής κατά παράβαση της Οδηγίας Επιστροφών όπου και πάλι ορίζεται η κράτηση ως έσχατο μέσο. Το ζήτημα έχει επισημανθεί κατά το παρελθόν και από την Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Ο βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι καταδικάζει μια σειρά ανθρώπων που απορρίπτονται να βρεθούν σε γκρίζα ζώνη, καταργώντας τη δυνατότητα του Προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής εξέτασης του αιτήματος σε Β’ βαθμό να μπορεί να παραπέμπει κατά την κρίση του, και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, τους απορριφθέντες στη διαδικασία για άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Τόνισε όταν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έγινε κατάχρηση της διάταξης τότε προσβάλει στην αμεροληψία και την κρίση των δικαστών, ενώ  αν όχι τότε βάλει ευθέως κατά ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, καθώς συντρέχουν στο πρόσωπο τους πολύ σοβαροί λόγοι εξαιτίας των οποίων δεν μπορούν να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής ή συνήθους διαμονής. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, άτομα με άμεσους συγγενείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, περιπτώσεις που υπήρξε πραγματική καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Όλοι αυτοί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα θα στοιβάζονται στα Κέντρα Κράτησης.


Ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε και στη διάταξη για την δημιουργία θέσεων περισσότερων μετακλητών στο Υπουργείο Μετανάστευσης όπου και πάλι θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν στην αντίστοιχη θέση προϊστάμενου. Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει μόνο αντιποίηση της δημόσιας αρχής αλλά και παράκαμψη των διαδικασιών και του κώδικα δεοντολογίας από τον οποίο δεσμεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι αποδεκτό να βρίσκονται πόροι για τόσους μετακλητούς και να απολύονται συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου.


Για το ζήτημα του Μητρώου ΜΚΟ ο βουλευτής υπενθύμισε ότι αυτό είχε συσταθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανώσεις χρηματοδοτούνται για τις δράσεις του πεδίου από την ΕΕ. Είναι ορθό να υπάρχει ελεγκτικό πλαίσιο αλλά είναι λάθος να στοχοποιούνται οι χιλιάδες εργαζόμενοι των ΜΚΟ.

Ο  τομεάρχης αναφέρθηκε και στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τέτοιες πιστώσεις στο Υπουργείο, καθώς η εξάρθρωση των διακινητών και άλλων κυκλωμάτων δεν είναι της αρμοδιότητας του. Ο πραγματικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να καθιερώσει το προσφυγικό ως ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης εισβολέων.

Τέλος ο Γ. Ψυχογιός έβαλε κατά της απόφασης της μεταφοράς της αρμοδιότητας για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Το ΕΚΚΑ και το υπουργείο εργασίας έχουν την εμπειρία πεδίου και τη θεσμική μνήμη να ανταποκριθούν στο ρόλο τους σε ο,τι αφορά τη συνολική προστασία των παιδιών αυτών.

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να γίνει καταμερισμός του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια, κάμπτοντας τις αντιδράσεις γαλάζιων τοπικών αρχόντων και ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι έμπρακτη για να μπορούμε να αξιώνουμε και από την Ευρώπη να εκπληρώνει το καθήκον της, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δυστυχώς κάνει ανεπαρκώς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)