to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 16.05.2018

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Για έναν κόσμο που θα χωρά πολλούς κόσμους μακριά από πολιτικές αποτροπής

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας και επικεφαλής της Ε.Π.Ε.Κ.Ε. Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στο προσφυγικό ζήτημα γενικότερα όσο και σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.


Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με ζητήματα υποδοχής, φιλοξενίας και ένταξης αιτούντων άσυλο και προσφύγων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και διατάξεις που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική. Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας και επικεφαλής της Ε.Π.Ε.Κ.Ε. Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στο προσφυγικό ζήτημα γενικότερα όσο και σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ως προς το προσφυγικό ζήτημα που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι:«Το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Από τότε, όμως, έχουν αλλάξει πολλά. Από το 2016 μιλάμε για μια Ευρώπη των κλειστών συνόρων, μια Ευρώπη που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα για τις μετεγκαταστάσεις και τις επανεγκαταστάσεις, μια Ευρώπη η οποία βάζει περιορισμούς ακόμα και στο βασικό δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων. Μια Ευρώπη που συνεργάζεται με «ασφαλείς» χώρες, όπως η Λιβύη για την αναχαίτιση των ροών, οδηγώντας και νομιμοποιώντας τα σκλαβοπάζαρα, που οραματίζεται hotspots σε τρίτες χώρες. Επίσης, κλείνει τα μάτια μπροστά στις πραγματικές ρίζες του ζητήματος που είναι οι πόλεμοι, οι ένοπλες συρράξεις, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια που «ρίχνουν νερό στον μύλο» της Ακροδεξιάς. Όχι μόνο κλείνει τα μάτια, αλλά κάποια κράτη της συμμετέχουν και στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, όπως έγινε στη Συρία».

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το δύσκολο πολιτικό πλαίσιο, έρχεται η Ελλάδα να απαντήσει στο προσφυγικό. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο βουλευτής: «η απάντηση αυτή, αν και σίγουρα δεν είναι εύκολη, οφείλει από μέρους μας να σέβεται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Οφείλει να συνάδει με το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς που βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας».

Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε επί των διατάξεων του νομοσχεδίου. Στο πρώτο μέρος, η ενσωμάτωση της Οδηγίας σχετικά με την υποδοχή και το άσυλο περιέχει μια σειρά εγγυήσεων που αφορούν συνθήκες υποδοχής τους, θέτοντας τις βασικές αρχές για τη φιλοξενία και την ουσιαστική τους ένταξη στην κοινωνία μας.«Είναι αλήθεια ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλή δουλειά, για να εξασφαλίσουμε αυτές τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πολλές κατευθύνσεις που δίνει η Οδηγία έχουν ήδη δρομολογηθεί ή δρομολογούνται αυτό το διάστημα». Ενδεικτικά ανέφερε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλουςκαι την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στην αγορά εργασίας», σημείωσε ο βουλευτής.

Κατά τα λοιπά, είναι πολύ σημαντικό ότι όσον αφορά στην κράτηση των αιτούντων άσυλο παραμένει σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 46 του ν. 4375/2016. Αυτό σημαίνει ότιη κράτηση αιτούντων άσυλο κατ’ αρχήν απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση, και για συγκεκριμένους λόγους που απαριθμούνται περιοριστικά, μπορεί να κρατηθεί κάποιος που αιτήθηκε άσυλο, μόνο στην περίπτωση που βρισκόταν ήδη σε κράτηση. Επίσης, όπως τόνισε ο Γ. Ψυχογιόςβελτιώνεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την κράτηση των ανηλίκων, ως έσχατο μέσο. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι: «Και εμείς υποστηρίζουμε την πλήρη κατάργηση της διοικητικής κράτησης των ανηλίκων. Το επόμενο διάστημα και σε συνάρτηση με το άρθρο 22 που δίνει την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις δομές, πρέπει να το εφαρμόσουμε».

Όσον αφορά στο άρθρο 7, για το οποίο έγινε πολύς λόγος το προηγούμενο διάστημα μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:«Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως ήρθε,αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα νομοθετούνταν έτσι κι αλλιώς και ήταν περιεχόμενο της διαβούλευσης. Οπότε είναι ανακριβές ότι ήρθε τώρα επί τούτου, για να ρυθμίσει αυτή την κατάσταση.Εάν θέλουμε, όμως, να μιλήσουμε ειλικρινά για το θέμα του γεωγραφικού περιορισμού, δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο, αλλά το δάσος. Ο γεωγραφικός περιορισμός δεν επιβλήθηκε από μόνος του, με βούληση και απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά είναι μέρος της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Οπότε, ας δούμε τις ευθύνες της Ευρώπης συνολικά και να δούμε, έστω και τώρα, τις δυνατότητες που έχουμε σ’ αυτό το δυσχερές πλαίσιο να λειτουργήσουμε. Να προχωρήσουμε στη στρατηγική αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες, να πάμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να πάμε και σε μια ισχυρή πίεση στην Ευρώπη, με συμμαχίες, για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η κατάσταση».

Ακόμη ως προς τις διαδικασίες ασύλου, ο Γιώργος Ψυχογιός ενημέρωσε ότι υπήρξαν σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις και παρεμβάσεις. Αναφέρθηκε στις βελτιώσεις στις διάταξεις για την τελεσιδικία και την εναλλακτική επίδοση καθώς στις θετικές διατάξεις στο στο κομμάτι του Μεταναστευτικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, πλέον προβλέπονται ως μέλη οικογένειας και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με πρόσβαση στις αντίστοιχες άδειες διαμονής. Επίσης, οι άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους πλέον θα ισχύουν για τρία χρόνια αντί για δύο ενώ η χορήγησή τους θα γίνεται χωρίς περιορισμούς και όχι «άπαξ», όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.

Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να δώσει λύσεις, αλλά δεν μπορεί να αποκαταστήσει όλα τα ζητήματα του προσφυγικού.«Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι τόσο πολιτικά, πρακτικά, αλλά και με συμμαχίες το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας, να αντιμετωπίσουμε όποιες ανάγκες υπάρχουν και να διαμορφώσουμε την πολιτική μας. Γιατί εμείς είμαστε υπέρ ενός κόσμου, ο οποίος θα χωρά πολλούς κόσμους, μακριά από πολιτικές αποτροπής, επιχειρήσεις-σκούπα, αλλά και κυνήγι μαγισσών που εσείς επιδοθήκατε, κύριοι της προηγούμενης κυβέρνησης, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις όμως μεταναστών και προσφύγων, με ένταξη στην ελληνική κοινωνία και με όλο το πλαίσιο που έχει να κάνει με τις αρχές αλληλεγγύης και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα, πρέπει όμως να το κερδίσουμε».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)