to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 24.08.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Φύλαξη των συνόρων με πλήρη και απαρέγκλιτη διαφύλαξη του Διεθνούς Δικαίου

O τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, σχετικά με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.


Ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι πολύ δύσκολη και επιδεινώνεται παρά την κάλυψη που παρέχουν τα κεντρικά ΜΜΕ και συνοψίζεται στην εξαθλίωση προσφύγων και μεταναστών, στον εμπαιγμό τοπικών κοινωνιών και στις αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια.

Ο τομεάρχης συμπλήρωσε ότι η στρατηγική και οι πολιτικές της ΝΔ στο προσφυγικό εκθέτουν τη χώρα στην Ευρώπη και διεθνώς και πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής και ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές πλαίσιο. Η γενικευμένη κριτική για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που συγκρούεται σε πολλά σημεία με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, η κατάργηση της πρόσβασης στην Υγεία, ακόμα και για επείγοντα περιστατικά, και τις υγειονομικές μονάδες να μην έχουν ενισχυθεί, ο διασυρμός με την εικόνα αναγνωρισμένων προσφύγων στις πλατείες χωρίς σχέδιο, η επίθεση και ο τραυματισμός Δανού τουρίστα από ομάδα ακροδεξιών στο κέντρο της Αθήνας με την Αστυνομία να παρακολουθεί, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα.

Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα αναφορών και καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις (push-backs) κυρίως στη θάλασσα. Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε περαιτέρω στο θέμα των επαναπροωθήσεων λέγοντας ότι αποτελεί μια καταγγελλόμενη πρακτική που έχει συγκεντρώσει τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιευμάτων τοπικών και κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ, της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Libe) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κορυφαίων διεθνών μέσων, όπως οι Νew Υork Τimes, του Υφυπουργού Άμυνας της Γερμανίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις με στοιχεία για όλες αυτές τις αιτιάσεις που προέρχονται από διαφορετικές πλευρές και να σταματήσει άμεσα τις αναφερόμενες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και την ίδια την τήρηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας που αποτελούν δέσμευση της χώρας  χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και ισχυρό διαπραγματευτικό της όπλο συνολικά στην εξωτερική πολιτική.

Πρόσθεσε βέβαια ότι η φύλαξη των συνόρων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης όπως έγινε στον Έβρο από την τουρκική ηγεσία όμως δεν μπορεί ποτέ να αποστεί από τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν συμβιβάζεται με την αναστολή του δικαιώματος στη διαδικασία ασύλου όπως έγινε τον Μάρτιο, ούτε με τη δράση παραστρατιωτικών ομάδων στον Έβρο ή στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το 2015, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπεγράφη η συμφωνία για το Κοινό Κέντρο Επαφής μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και την άμεση ενημέρωση σε περιπτώσεις έκτατης και επείγουσας ανάγκης.

Ο τομεάρχης κατέληξε, τονίζοντας, ότι οι λύσεις στο προσφυγικό πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες, συλλογικές και ευρωπαϊκές. Κοινή Πολιτική για το Άσυλο, Κοινή Πολιτική Επιστροφών, ταχεία και σταθερή Πολιτική Μετεγκαταστάσεων και οικογενειακών επανενώσεων μεταξύ των κρατών-μελών, επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία όταν χρειάζεται και, βεβαίως, καταπολέμηση των αιτιών που δημιουργούν ανισότητες και πολέμους. Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα δεν μπορεί αναλαμβάνει και να αποδέχεται το ρόλο της «ασπίδας της Ευρώπης» που την μετατρέπει σε «αποθήκη ψυχών», αλλά να αποτελεί πυλώνα στην περιοχή και να απαιτεί από την Ευρώπη συλλογικές λύσεις που θα επιμερίζουν τις ευθύνες και θα αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το ζήτημα.

tags: Έβρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)