to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 29.11.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Εμπαιγμός η απάντηση του υπουργού για Φράγμα Ασωπού και αποζημιώσεις αγροτών (Βίντεο)

«Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις για την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη των αγροτών και των πολιτών της Κορινθίας συνολικά. Δυστυχώς, η απάντηση του Υφυπουργού, κ. Στύλιου, μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων» δήλωσε ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Συζητήθηκε χθες στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Γ. Ψυχογιού, βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επείγουσα ανάγκη έμπρακτης στήριξης των παραγωγών της Κορινθίας για τις ζημιές του 2022 και 2021, αλλά και την δραματική έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του Νομού.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η αγροτική παραγωγή της Κορινθίας έχει υποστεί τεράστιες ζημιές (παγετοί, αυξημένες θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, κλπ.) που σε συνδυασμό με την μείωση του εισοδήματος (χαμηλές εξαγωγές, χαμηλές τιμές) έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση και εγκατάλειψη των χωραφιών τους.

Ζήτησε δίκαιη και γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, καθώς και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από το Ταμείο Αρωγής και τις κρατικές ενισχύσεις, deminimis, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τα επιτραπέζια σταφύλια και άλλες καλλιέργειες. Τα παραπάνω είχαν τεθεί πολύ συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο στην επίσκεψη του βουλευτή και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Υπουργείο σε συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά.

Ζήτησε, επίσης, άμεσες παρεμβάσεις για το πολύ σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού και την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών στο Φράγμα του Ασωπού, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασώσει, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση και υλοποίησή του

Στη δευτερολογία του, ο βουλευτής σημείωσε ότι η απάντηση του Υφυπουργού ήταν γενικόλογη και δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της κατάστασης τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή τα επιτραπέζια σταφύλια και άλλες συναφείς καλλιέργειες του Νομού είναι σε διάλυση και πρέπει να δοθούν όχι μόνο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αλλά και να αξιοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», γιατί είναι πλέον θέμα επιβίωσης για τους παραγωγούς επηρεάζοντας ολόκληρη τη οικονομική αλυσίδα του Νομού. Ειδική αναφορά έκανε και για τη μη καταβολή των ενισχύσεων του Covid στους χοιροτρόφους του Νομού.

Τόνισε επίσης ότι  «η ανομβρία επιδεινώνει τις ζημιές, το κόστος και την πρώτη ύλη της παραγωγής». Το Φράγμα του Ασωπού, το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στην Πελοπόννησο που είχε ξεμπλοκάρει το 2016, έφτασε σήμερα να είναι σε εμπλοκή με 19 απολυμένους χειριστές έργου. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στην εταιρεία για τις συμβατικές υποχρεώσεις, να ενεργοποιηθούν οι Δήμοι που είχαν πάρει χρηματοδότηση μετά το «Ζορμπά» το 2018 για επισκευή και αναβάθμιση των αρδευτικών υποδομών, να αξιοποιηθούν οι βιολογικοί καθαρισμοί Κορίνθου και Κιάτου, καθώς και η ενδιάμεση λύση με υποδομές για διοχέτευση νερού του Ασωπού στο δίκτυο του ΑΟΣΑΚ, που σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα να καθαριστεί, να επισκευαστεί αλλά και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για την χρήση του νερού.

Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις για την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη των αγροτών και των πολιτών της Κορινθίας συνολικά. Δυστυχώς, η απάντηση του Υφυπουργού, κ. Στύλιου, μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων χωρίς να απαντά στα σοβαρά ζητήματα επιβίωσης που θέσαμε. Οι παραγωγοί και η κορινθιακή κοινωνία δεν αξίζουν τέτοιας αντιμετώπισης. Εμείς θα είμαστε στην «πρώτη γραμμή» για να μην προχωρήσει η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Κορινθία.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την παρέμβαση του Γ. Ψυχογιού:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)