to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 15.06.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Εμείς κ. Μηταράκη επιδιώκουμε συμμαχίες για το κράτος δικαίου προς όφελος της χώρας

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, μίλησε «Στο Κόκκινο 105,5» και τη Μαρία Θανασούλια (14/06) σχετικά με την κατάσταση του προσφυγικού στην Ελλάδα, αντιστρέφοντας, για ακόμη μια φορά δημόσια, τη μομφή Μηταράκη περί «επίθεσης» προς τα συμφέροντα της χώρας.


Ο κος Ψυχογιός είπε πως μόνο ως αστείο μπορεί να εκθλιφθεί η μομφή προς τον Ειδικό Εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που αναφέρει ότι οι επαναπροωθήσεις είναι de facto πολιτική της χώρας, ότι δεν έκανε πρωτογενή έρευνα ειδικά όταν επικαλούνται την έκθεση της εθνικής αρχής διαφάνειας που δεν έχει την πλήρη αρμοδιότητα, τα μέσα και την τεχνογνωσία για να εξετάσει τις καταγγελίες.

Τόνισε ότι οι συστάσεις των θεσμών και οι καταγγελίες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να γίνονται σε βάθος έρευνες και όχι να γίνεται συστηματική προσπάθεια από την Κυβέρνηση να υποβαθμίσει και να απαξιώσει τέτοιου είδους ευρήματα, με διατυπώσεις στελεχών ότι «εμάς αυτά δεν μας αφορούν» και «δεν θα μας πουν τι θα κάνουμε». Έκανε σαφές πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και πως το διεθνές δίκαιο αποτελεί σημαντικό «όπλο» για τη χώρα.

Ο βουλευτής επισήμανε πως το κράτος δικαίου «πρέπει να τηρείται για όλους γιατί αλλιώς δεν τηρείται για κανέναν τελικά» δεν αφορά μόνο τους πιο ευάλωτους, τους αόρατους. Χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί σε πολιτική συμμαχία άλλες πολιτικές δυνάμεις, κινήματα και πολίτες. Πρέπει όλοι να πάρουν θέσει γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά τα οποία να διερευνώνται από την ΕΕ, το Συνήγορο του Πολίτη και να υπάρχει αυτού του είδους η απαξίωση.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στο δημογραφικό και στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, είπε πως αυτό προϋποθέτει την ομαλή και ισότιμη πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία για όλους κάτι το οποίο δεν ισχύει καν για τους πολίτες, αν ληφθούν υπόψη οι καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας στον τουρισμό, και κατηγόρησε τον κο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να υιοθετήσει ένα φιλελεύθερο προφίλ την ίδια στιγμή που η πολιτική της Κυβέρνησης νοιάζεται μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ειδικότερα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει στοιχεία ξενοφοβίας και ακροδεξιού λαϊκισμού και προάγει την αποτροπή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας εργαλειοποίησης των ροών από πλευράς της Τουρκίας ο κος Ψυχογιός ανέφερε ότι αυτή η πρακτική γίνεται σταθερά και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το αμφισβητεί κάνεις όμως το ζητούμενο είναι ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης με υποχρεώσεις για όλα τα κράτη-μέλη, με υποχρεωτική αλληλεγγύη και σταθερό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων. Μόνο έτσι θα σταματήσει το γαϊτανάκι που αξιοποιείται ο Ερντογάν. Η Τουρκία με φυλακισμένους βουλευτές, δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αυτοδιοικητικούς, δεν μπορεί να είναι ασφαλής για τους ίδιους τους πολίτες της πόσο μάλλον για πρόσφυγες.

Τέλος ο βουλευτής ανέφερε πως για να έχουμε κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης πρέπει να υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, χωρίς γκρίζες ζώνες, χωρίς αόρατους, είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε σε μία άλλη κοινωνία που θα είμαι πραγματικότητα η συμπερίληψη.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)