to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 26.10.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Αυτός ο πτωχευτικός κώδικας θα είναι η δική σας πολιτική πτώχευση (βίντεο)

Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα στη Βουλή.


Ο κος Ψυχογιός επιτέθηκε στην Κυβέρνηση αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα λειτουργεί ως λαιμητόμος και αποτελεί μια οριζόντια τομή που διαλύει την κοινωνική συνοχή, ενώ την ίδια ώρα τα περισσότερα ΜΜΕ σιωπούν, όπως κάνουν για τις περισσότερες πτυχές της πολιτικής της ΝΔ.

Συνέχισε καταδεικνύοντας το γεγονός ότι στα νοσοκομεία έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις και υπάρχουν 5.000 εργαζόμενοι λιγότεροι από το 2019, ότι το ένα τρίτο των πολιτών πληρώνουν για το τεστ κορωνοϊου και ότι τα σχολεία δεν θωρακίστηκαν και δεν ενισχύθηκαν με εκπαιδευτικούς, με υπηρεσίες καθαριότητας, με λιγότερα παιδιά στην τάξη. Αντίθετα έχουμε μια επιχείρηση τρομοκράτησης  της νεολαίας που διεκδικεί το αυτονόητο.

Ο βουλευτής σχολίασε ότι στα εθνικά ζητήματα υπάρχουν παλινωδίες, αντιφάσεις και διπλωματικές κινήσεις που έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα, αλλά και στην κοινωνική πολιτική, τα μέτρα ήταν ανεπαρκή για όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες. Αναφερόμενος στο προσφυγικό έκανε λόγο για εξαθλίωση των προσφύγων, εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών και έκθεση της χώρας στην Ευρώπη την ίδια στιγμή που δαπανούνται εκατομμύρια ευρώ με τις υπογραφές μετακλητών σε απευθείας αναθέσεις. Ενώ παράλληλα κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε αντιδράσει στην φιλοξενία προσφύγων με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης στην περιφέρειά του, να πάρει δημόσια θέση για το θέμα.

Ο κος Ψυχογιός αναφερόμενος στα λεγόμενα βουλευτών της ΝΔ θύμισε ότι ο κος Ψυχάρης στην εξεταστικής επιτροπή της Bουλής είχε ευθέως μιλήσει για χορήγηση δανείων με «αέρα» και χωρίς εγγυήσεις,  στο πλαίσιο του τριγώνου τράπεζες, ΜΜΕ, κόμματα. Απαντώντας στις μομφές της ΝΔ ότι δεν πληρώνουν οι δανειολήπτες που έχουν προσωρινή διαταγή με βάση το νόμο Κατσέλη τις χαρακτήρισε ντροπιαστικές και τόνισε η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε ο,τι αφορά την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι δανειολήπτες με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αφήνει 611 ευρώ για τη διαβίωση των ανθρώπων και αναρωτήθηκε αν τόσο εκτιμάται η ανθρώπινη ζωή. Τα ευάλωτα νοικοκυριά που γίνονται ενοικιαστές στο σπίτι τους χωρίς να έχει σημασία αν έχουν πληρώσει και πόσα, θα ξεκινούν από το μηδέν και θα χάσουν τα σπίτια τους, όπως έγινε και  στην Ισπανία του ’13.

Ο βουλευτής ξεκαθάρισε πως στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  προστάτευσε την πρώτη λαϊκή κατοικία με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για το σύνολο των οφειλών μέχρι το Φλεβάρη του ‘19 και από εκεί και πέρα ψήφισε με τον 4605/2019 άλλο πλαίσιο προστασίας του οποίου η ΝΔ ζήτησε παράταση, αλλά μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ενώ η λεγόμενη «γέφυρα» καμία σχέση δεν έχει με προστασία καθώς είναι πρόγραμμα επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά του πλειστηριασμούς που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι  μετράει σε ποιους και από ποιους έγιναν αυτοί. Είναι άλλο πράγμα  ο εργαζόμενος που έχει αξιώσεις από τον εργοδότη, ο αγρότης που διεκδικεί από τον έμπορο που δεν του πλήρωσε την παραγωγή και άλλο τα κατώτερα και μεσαία στρώματα που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής είπε χαρακτηριστικά: «Τα 5δις που πήγαν από τις τράπεζες, μέχρι τώρα, σε 5 επιχειρήσεις, δείχνουν το δρόμο και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η θέση σας, η νεοφιλελεύθερη στρατηγική σας και για τα πιο δύσκολα. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας όμως θα είναι η δική σας πολιτική πτώχευση. Παρά την αλαζονεία σας και παρά τα κοινωνικά στρώματα που υπηρετείτε θα το βρείτε μπροστά σας και αν αυτό δεν αποκαλυφθεί θα έρθει η ίδια η κοινωνία, η οποία έχει γνώση, εμπειρία και αγωνιστικότητα και ξέρει πολύ καλά ποιοι προσπάθησαν και στήριξαν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια, να σας το δείξει. Εμείς λέμε ότι προφανώς και καταψηφίζουμε το σχετικό νομοσχέδιο και θα αγωνιστούμε σφοδρά εντός και εκτός Βουλής για την ανατροπή του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)