to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 27.01.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Απολύτως εκτεθειμένη η ΝΔ στη διαχείριση του προσφυγικού (ηχητικό)

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, υπογραμμίζοντας πως «η ΝΔ είναι απολύτως εκτεθειμένη».


Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και στην Ευγενία Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η ΝΔ «έχει αποτύχει πλήρως στην οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού», γεγονός που όπως τόνισε «δεν μας κάνει εμάς χαρούμενους διότι δικαιωθήκαμε», καθώς όπως πρόσθεσε «δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό, εκφασίζει την κοινωνία, περικόπτει δικαιώματα και πάει σε μία ατζέντα που τα προηγούμενα χρόνια- κυρίως λόγω του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κινήματος- είχε πάει στην αλληλεγγύη απέναντι στο μίσος και τον ρατσισμό».

Παράλληλα, ο κ. Ψυχογιός χαρακτήρισε τη διαχείριση στο ζήτημα του προσφυγικού «εκτός ελέγχου» και αναφέρθηκε στην κριτική που υπάρχει από φορείς και οργανώσεις για την κατάσταση κυρίως στα νησιά. Πρόσθεσε δε πως «οι κλειστές δομές που είναι η προμετωπίδα της ΝΔ αυτή τη στιγμή, έχουν λάβει την άρνηση χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή επιτροπή», σημειώνοντας πως «εκτός των δικαιωμάτων, εκτός των τοπικών κοινωνιών, εκτός της αναποτελεσματικότητας, υπάρχει και μία διάρρηξη της σχέσης με την ΕΕ ως προς την χρηματοδότηση, γεγονός που μας εκθέτει επιπλέον».

Ο ίδιος στάθηκε στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, «που μίλησε για την κράτηση από την πρώτη μέρα όλων των νεοεισερχόμενων στη χώρα, δηλαδή και των ευάλωτων ομάδων, και των οικογενειών, και των ασυνόδευτων ανηλίκων, μονογονεϊκών οικογενειών και όλων των αιτούντων άσυλο». «Άρα κάνουμε νησιά φυλακές», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως «αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και 36 μήνες με το νομοσχέδιο που πέρασαν- πράγμα που θα μας καταδικάσει στα δικαστήρια, στους διεθνείς οργανισμούς, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».

Αναλυτικότερα:

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, o Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας παραμένει εστιασμένη στην καταστολή και την αποτροπή. Η κριτική στην κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια της αντιπολίτευσης και εντάσσεται στο πεδίο της ανθρωπιστικής κρίσης, αυτό φαίνεται τόσο από το δελτίο τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που έκανε αυτοψία στο ΚΥΤ της Σάμου και την ανακοίνωση των 17 οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, όσο και από τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το σχέδιο να γεμίσουν τα νησιά με φυλακές που θα κρατούνται όλοι, ακόμα και οι ευάλωτοι, για έως και 36 μήνες. Ο Υπουργός με τις δηλώσεις του δείχνει πόσο δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Επιπλέον η κυβέρνηση, τορπιλίζει την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, κυρίως σε ο,τι αφορά την υγεία και την παιδεία, όπου επιμένουν στον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο από τον ΑΜΚΑ. Η ακολουθούμενη πολιτική προσβάλλει τον ελληνικό λαό, αλλά και την εικόνα της χώρας

Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο, ο Γ. Ψυχογιός κατέδειξε ότι η κυβέρνηση φοβάται τον πολιτικό διάλογο και τις προγραμματικές συγκλίσεις, φοβάται την ίδια τη λαϊκή κυριαρχία και γι' αυτό καταργεί την αρχή της ισότητας της ψήφου. Στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όμως όπου θεωρούσε ότι είναι προνομιακός της χώρος, εξήρε την ίδια αρχή, ότι όλες οι ψήφοι πρέπει να είναι ισότιμες. Θέλουν τις κυβερνήσεις που συναλλάσσονται, χωρίς έλεγχο, που εξυπηρετούν συμφέροντα, επιμένουν στη συνταγή που πηγαίνει τη χρόνια πίσω στις αιτίες που την οδήγησαν στην κρίση. Η κοινωνία είναι απολύτως έτοιμη να δεχθεί την απλή αναλογική, αυτό φάνηκε στην αυτοδιοίκηση όπου η κατάργησή της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από πολλούς αιρετούς της ΝΔ. Δυστυχώς, τις προηγούμενες μέρες ακούσαμε άθλια και ανιστόρητα επιχειρήματα για να απαξιωθεί η απλή αναλογική που, μάλιστα, βρίσκονται στην κατεύθυνση του ιστορικού αναθεωρητισμού.

Σε σχέση με το νέο νόμο για την παιδεία, ο Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία εξαργυρώνει γραμμάτια προς τους ιδιοκτήτες των κολλεγίων, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν πρόκειται για επιταγή της ΕΕ όπως υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη. Ξηλώνουν έμμεσα το άρθρο 16 του Συντάγματος, υποβαθμίζουν συνειδητά τη δημόσια εκπαίδευση, καταργούν το ρόλο του ΔΟΑΤΑΠ στην αναγνώριση των πτυχίων τη στιγμή μάλιστα που με τη βάση του 10 αποκλείουν χιλιάδες παιδιά από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στέλνοντας τα κατευθείαν στα πάσης φύσεως ιδιωτικά κολλέγια, όπου απαιτούνται χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Είναι λοιπόν ταξικό το κριτήριο που τίθεται για το αν θα μπορεί κάποιος να απολαμβάνει το δικαίωνα να σπουδάζει και να βρίσκει δουλειά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)