to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 15.09.2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Από την Κόρινθο για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους μέσα κι έξω από το γήπεδο

Στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της τοπικής ομάδας του ΠΑΣ Κύψελου και αυτής της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Κορίνθου, παραβρέθηκε ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός.


Ο αγώνας πέρα από τον σκοπό της ενίσχυσης των φιλοξενούμενων στην ανοικτή δομή της Κορίνθου είχε και έντονο σημειολογικό χαρακτήρα καθώς η ομάδα του ΠΑΣ Κύψελου από τον Συνοικισμό της Κορίνθου έχει ιστορική αναφορά στον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Μετά το τέλος του αγώνα ο βουλευτής δήλωσε στο τοπικό μέσο klife:

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία γιορτή. Μόνο οι φωνές που ακούγονται τώρα, τα παιδιά και οι οικογένειες της δομής, είναι αρκετές. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει καιρό και όπου έχει γίνει στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα και καταλαβαίνουν όλοι ότι οι άνθρωποι των δομών είναι άνθρωποι σαν κι εμάς και πρέπει να εντάσσονται και να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. Συγχαρητήρια λοιπόν και στη Δομή, στους ανθρώπους που έχουν φτιάξει την ομάδα κάτι που γνωρίζαμε από καιρό, αλλά και στον Κύψελο  μια ιστορική ομάδα της περιοχής, προσφυγική, που συνεργάστηκαν γι’ αυτό. Νομίζω είναι η πρώτη πρωτοβουλία για αυτό και θα υπάρξουν κι άλλες και θα συμβάλουμε και εμείς σε αυτό και με άλλους αθλητικούς συλλόγους στίβου και άλλων αθλημάτων, ούτως ώστε να μπορέσουν και αυτοί να έχουν πρόσβαση, σχέση και γείωση με τις τοπικές κοινωνίες.

 Η αλήθεια είναι ότι ο αθλητισμός είναι ένας από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς για την ανθρώπινη επαφή και εγώ είχα συμπαίκτες στο ποδόσφαιρο αλλοδαπούς, πρόσφυγες, όλων των κοινωνικών τάξεων Έλληνες, τα πάντα, είναι μηχανισμός ένταξης, είναι μηχανισμός ισότητας. Και φανταστείτε ότι τώρα που μιλάμε, γιατί καλή είναι η γιορτή αυτή και έτσι πρέπει να συνεχιστεί, η κυβέρνηση αυτή έρχεται και ξηλώνει ακόμα και το δικαίωμα αναγνωρισμένων προσφύγων να παίξουν σε τοπικές ομάδες. Είναι απαράδεκτη, είναι απάνθρωπη απόφαση, πρέπει να το πάρουν πίσω αυτό, και θα εκτεθούν και στην Ευρώπη. Και όχι μόνο στον αθλητισμό, ξηλώνουν κι άλλα δικαιώματα, στην εκπαίδευση που πέρσι πήγαν τα παιδιά στο σχολείο στην Κόρινθο και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα χάρηκαν όλοι και φέτος πρέπει να πάνε κανονικά στο σχολείο, τα παιδιά. Είναι καλό και για την δομή και για την κοινωνία και για τα ίδια, αλλά είναι και υποχρέωση της χώρας. Και θα πρέπει εκτός από αυτά και στην εργασία -δεν μιλάω για ανήλικα, αυτά που κάνει η κυβέρνηση, και στέλνει τα παιδιά στις γαλέρες των ξενοδοχείων- καθώς από τα 18 και πάνω τους έχουν ξηλώσει το δικαίωμα εργασίας, και εδώ τα αγροτικά τους χρειάζονται, πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση για όσο βρίσκονται στη χώρα. Πρέπει να εξεταστεί δίκαια το άσυλό τους, οι περισσότεροι να πάνε στην Ευρώπη, οποίοι είναι θα επιστραφούν και άλλοι μπορεί να μείνω εδώ.

Απλά είναι τα πράγματα, έχουμε μία κυβέρνηση όμως η οποία το μόνο που κάνει να δημιουργεί γκρίζες ζώνες, να απαξιώνει ανθρώπους και να τους κάνει Β και Γ κατηγορίας. Εμείς απεναντίας είμαστε στην ένταξη, είμαστε στην ισορροπία δικαιωμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, είμαστε στην αξιοπρέπεια. Γιατί όταν ξηλώνουνε για τους πιο ευάλωτους θα ξηλώσουνε και για όλους τους άλλους.

Κλείνοντας, θέλω να πω και για τον Κύψελο συγχαρητήρια, ότι είναι μία ομάδα προσφυγική και όποιοι έχουν γνωρίσει την προσφυγιά και την ξενιτιά ξέρουν καλά ότι εθνικισμός, τα απολυταρχικά καθεστώτα, ο φασισμός, όπως αυτά που βλέπουμε στο Αφγανιστάν και αλλού, αλλά και οι επεμβάσεις της Δύσης γενούν προσφυγιά και γι’ αυτό πρέπει να τα καταπολεμήσουμε και να μην κάνουμε το λιοντάρι της Ευρώπης για να μείνουν όλοι στη χώρα μας εγκλωβισμένοι, αλλά να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της για όλα αυτά. Ευχαριστώ και θα είμαστε πάντα δίπλα σε αυτές τις δράσεις, τις στηρίζουμε, με την αυτονομία τους πάντα, και νομίζουμε ότι είναι ένας μηχανισμός ο οποίος είναι προς όφελος όλων και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)