to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 01.12.2017

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Απάντηση στην τρομοκρατία δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και η τυφλή καταστολή, αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα τη διατύπωση γνώμης για την πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού για τον «Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, έθεσε το ζήτημα της παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας από τους νέους περιορισμούς που προτείνονται στον έλεγχο των εσωτερικών συνόρων, ενώ αποδόμησε την προσπάθεια σύνδεσης του προσφυγικού με την τρομοκρατία


Την Πέμπτη 30.11.2017 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα τη διατύπωση γνώμης για την πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού για τον «Κώδικα Συνόρων Σένγκεν». Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, έθεσε το ζήτημα της παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας από τους νέους περιορισμούς που προτείνονται στον έλεγχο των εσωτερικών συνόρων, ενώ αποδόμησε την προσπάθεια σύνδεσης του προσφυγικού με την τρομοκρατία.

Ειδικότερα κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα εξής:

«Η πρόταση για τροποποίηση του Κανονισμού μεταξύ άλλων περιέχει την αύξηση του μέγιστου χρονικού διαστήματος του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε.  Συγκεκριμένα αυξάνει το όριο σε ένα έτος, από έξι μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ προβλέπει και νέα δυνατότητα παράτασης για περίοδο δύο ετών, όταν υπάρχει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.

Καθίσταται σαφές, ότι οι παραπάνω προβλέψεις μπορούν να παρατείνουν για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα ένα καθεστώς εξαίρεσης, δηλαδή ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Είναι ευρέως γνωστό, ότι οι δράσεις των οργάνων της Ε.Ε. πρέπει να διέπονται από την αρχή της αναλογικότητας, η οποία άλλωστε είναι μια από τις βασικές της αρχές και προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ε.Ε.. Οι δράσεις, δηλαδή που γίνονται, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων των συνθηκών.

Επομένως,η προτεινόμενη τροποποίηση κανονισμού στερείται της αναλογικότητας. Η παράταση για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης οδηγεί προφανώς σε περιστολή βασικών δικαιωμάτων της Ε.Ε., όπως αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών. Όπως πολύ σωστά αναγράφεται και στο κείμενο συνεισφοράς του Υπουργείου Εσωτερικών, η καθιέρωση των προσωρινών ελέγχων πρέπει να παραμείνει έκτακτο μέσο έσχατης ανάγκης και μόνο ως τέτοιο μπορεί να ιδωθεί. Με απλά λόγια, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε μια εξαίρεση σε κανόνα.

Περαιτέρω μια άλλη σημαντική και εύλογη παρατήρηση από πλευράς του Υπουργείου είναι ότι πολλοί από τους τρομοκράτες είναι ευρωπαίοι πολίτες και μάλιστα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι στην πλειονότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων, που έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος την τελευταία διετία, οι εμπλεκόμενοι τρομοκράτες διέμεναν ήδη σε κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ήταν γηγενείς πολίτες της Ε.Ε..

Συνεπώς είναι λανθασμένη η λογική να συγχέουμε την τρομοκρατία με στους εισερχόμενους στην Ε.Ε. πρόσφυγες και μετανάστες. Αφενός δεν αρμόζει στο αξιακό πλαίσιο που έχει η δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη, ενώ ενισχύει τις επικίνδυνες φωνές που υποστηρίζουν τη σύνδεση της τρομοκρατίας και των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και θρέφουν ακραίες αντιλήψεις, μισαλλοδοξία και ρατσισμό. Αφετέρου, δεν συνάδει και με τους αριθμούς με δεδομένο ότι οι εμπλεκόμενοι στις τρομοκρατικές ενέργειες είναι γηγενείς ευρωπαίοι πολίτες, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν στην Ε.Ε. το 2015 και τότε η Ε.Ε. και Γερμανία τους περίμενε και  τους καλωσόριζε και ήταν ανοιχτή για στους πρόσφυγες και τώρα προφανώς κάτι άλλαξε. Αυτό που άλλαξε είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί προφανώς ή η ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το προσφυγικό για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Τέλος - και χωρίς να υποτιμώνται οι στοιχειώδεις έλεγχοι και οι δικλίδες που θα πρέπει να υπάρχουν με προτεραιότητα σε εναλλακτικά μέτρα, όπως οι αστυνομικοί έλεγχοι και η διασυνοριακή συνεργασία - μόνον αν προασπίσουμε και προάγουμε πολιτικές που βασίζονται στον σεβασμό και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε επί της ουσίας και στη ρίζα τις πραγματικές αιτίες, που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα.  Δηλαδή την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγούν στον εξτρεμισμό, τον σκοταδισμό και το μίσος.

Η απάντηση στην τρομοκρατία δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και η τυφλή καταστολή. Η απάντηση στην τρομοκρατία είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αύξηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η αλληλεγγύη, την οποία επέδειξε πλουσιοπάροχα ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση και αυτό είναι το «όπλο» μας. Αυτό είναι η υπερηφάνεια μας, είναι η αξιοπρέπειά μας, είναι αυτό, το οποίο έχουμε κάνει εξαγωγή και προσπαθούμε να κάνουμε εξαγωγή, σε όλον τον κόσμο και δεν θα το υποτιμήσουμε, ούτε θα μπούμε σε λογικές ότι εμείς ανοίξαμε τα σύνορα, όταν οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από τη θάλασσα, που όπως ξέρουμε, αυτές οι λογικές οδήγησαν στα Φαρμακονήσια και άλλες καταστάσεις».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)