to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 15.09.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, τους κατοίκους και την Ελλάδα

Αρνούνται να κάνουν ουσιαστική αποσυμφόρηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Παρέλαβαν την Μόρια με 5.700 ανθρώπους την έφτασαν στις 22.000 και τώρα επαίρονται ότι έχει πάει στις 13.000. Συγκρίνονται με τον χειρότερό τους εαυτό.


Σημεία από την συνέντευξη του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ρ/σ FLASH 99,4 Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι»

-          Η επίσκεψή μας στη Λέσβο με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι δραματική. Στις παρυφές της πόλης της Μυτιλήνης χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτεία.

-          Το υπουργείο καθυστέρησε 4 ημέρες να πάρει τα πρώτα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και τη στέγαση των ανθρώπων. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις 10.000 που βρίσκονται χωρίς τροφή και στέγη αυτή τη στιγμή.

-          Οι κλειστές δομές δεν αποτελούν λύση. Δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύνουν, με «αποθήκες ψυχών» και καταδίκες της χώρας και εκατομμύρια Ευρώ δημοσίου χρήματος στους εργολάβους.

-          Αρνούνται να κάνουν ουσιαστική αποσυμφόρηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Παρέλαβαν την Μόρια με 5.700 ανθρώπους την έφτασαν στις 22.000 και τώρα επαίρονται ότι έχει πάει στις 13.000. Συγκρίνονται με τον χειρότερό τους εαυτό.

-          Με δεδομένη την πανδημία η αποσυμφόρηση καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, τουλάχιστον για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Το Υπουργείο προτίμησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνο με εγκλεισμό και στεγανοποίηση. Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, χωρίς υγειονομικό προσωπικό στις δομές και τις μονάδες Υγείας όπου υπήρχαν προσφυγικοί πληθυσμοί.

-          Οι διεκδικήσεις προς την Ευρώπη δεν έχουν καμία δυναμική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του είναι έκθετοι. Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει κανένα νέο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων στην Ε.Ε., που έχει κι αυτή μεγάλες ευθύνες.

-          Απειροελάχιστη η αναφορά που έγινε για το προσφυγικό στην συνέντευξη τύπου του ΠΘ στη ΔΕΘ. Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ήταν το πρώτο θέμα για μήνες.

-          Η εικόνα στην Πλ. Βικτωρίας είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει πολιτικές ένταξης και να αφήνει τους ανθρώπους στο δρόμο.

-          Πρέπει να βάζουμε τους εαυτούς μας στη θέση αυτών των ανθρώπων. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι υπαίτιοι της φωτιάς πρέπει να τιμωρηθούν με τον τρόπο που προβλέπεται. Ωστόσο, ας φανταστεί ο καθένας και η καθεμία πως θα ένιωθε στη θέση αυτών των ανθρώπων. Ορισμένοι βρίσκονται μήνες ή και πάνω από χρόνο σε άθλιες συνθήκες επειδή το Υπουργείο δεν χρησιμοποιεί καμία «βαλβίδα αποσυμπίεσης». Δεν κάνει αποσυμφόρηση, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης.

-          Η Κυβέρνηση αδιαφορεί, θέλει να δημιουργήσει χάος για να μπορεί να συνεχίσει το blame game προς οποιονδήποτε άλλον, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες.

-          Οι «μακεδονομάχοι» επειδή τώρα η ΝΔ «τηρεί και τιμά» τη Συμφωνία των Πρεσπών, έγιναν ξαφνικά «προσφυγομάχοι». Ο κοινωνικός αυτοματισμός που δημιουργείται και βάλει κατά προσφύγων και μεταναστών είναι μια πολύ επικίνδυνη πραγματικότητα και πρέπει να σταματήσει πριν να είναι αργά.

-          Ξεκινάει η σχολική χρονιά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, χωρίς να υπάρχουν σε πολλά σχολεία οι μάσκες, τα μέτρα προστασίας και τα σχολικά γεύματα. Παραμένουν τα προβλήματα με τον μικρό αριθμό καθηγητών και δασκάλων και την υλικοτεχνική υποδομή για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα προσφυγόπουλα σε πολλές περιοχές αποκλείονται από το σχολείο, κατά παράβαση του Νόμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)